Paul Magnette - Afbeelding: Photonews

Paul Magnette - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Paul Magnette: “Na de kernuitstap wil ik de e-commerce-uitstap realiseren”

Niels Geerinck

PS-voorzitter Paul Magnette staat niet te springen om de arbeidsvoorwaarden te versoepelen bij avond- en nachtwerk in de e-commerce sector. “Nachtwerk moet je slechts beperken tot de domeinen waar het echt noodzakelijk is, zoals in de ziekenhuizen of de politie”, zo klinkt het. De regering en de sociale partners buigen zich binnenkort over de kwestie.

Aan het einde van deze week zal de regering overleggen omtrent een eventuele hervorming van de arbeidsmarkt. Het overleg zal zich voornamelijk focussen op voltijdse werkkrachten die 4 dagen in plaats van 5 dagen werken, op een betere sociale bescherming voor de koeriers die in dienst zijn bij maaltijdbezorgingsdiensten zoals ‘Uber Eats’ en ‘Deliveroo’. Daarnaast staat ook het avond- en nachtwerk bij e-commercebedrijven zoals Bol en Coolblue op de agenda.

Werknemers die actief zijn binnen die sector werken vanaf 20 uur aan het tarief van nachtarbeid. De regering vroeg de sociale partners en vakbonden in oktober al om de huidige situatie te evalueren en te bekijken waar er versoepelingen mogelijk zijn. Eventueel ligt er een nieuwe cao in het verschiet, al blijft het wachten op de input van de regering.

Na kernuistap nu e-commerce-uitstap

Als het van Paul Magnette afhangt dan moeten die arbeidsvoorwaarden niet te soepel worden of worden herzien. “Waarom moeten wij arbeiders ’s nachts in die pakhuizen laten werken? Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakketjes binnen de 24 uur thuis willen hebben”, zo klinkt het. “Kunnen we echt geen 2 dagen wachten op een boek?”

Wanneer blijkt dat de e-commercebedrijven vervolgens hun pakhuizen over de grens bouwen en daar jobs creëren in plaats van hier, vindt Magnette een non-argument. Volgens hem ligt het probleem in ons land niet bij de werkloosheid maar wel bij de langdurige zieken. “En die sector zal dat probleem nog verergeren. Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met echte winkels en bruisende steden. Na de kernuitstap wil ik de e-commerce-uitstap realiseren”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

12 gedachten over “Paul Magnette: “Na de kernuitstap wil ik de e-commerce-uitstap realiseren””

  1. wanneer gaan we een land krijgen met echte politici die zich inzetten voor de economische groei van het land en geen politici die na het falikant aflopend energie beleid van Groen/Ecolo nu ook nog de e-commerce willen afschaffen. Als Mr Magnette dit wil laat ons dan eindelijk het land ooit apenland genoemd door de kleine Eyskens splitsen. Als Magnette Wallonie naar de knoppen wil hebben laat hem dan doen maar van Vlaanderen blijft hij af.

  2. Hier is iets voor te zeggen, maar staat dit aldus in het regeerprogramma? Overigens is het niet alleen de e-commerce die onze steden verhindert weer te “bruisen”, maar over sommige van die andere factoren wordt gezwegen.

  3. Torenhoge inflatie en schulden is blijkbaar nog niet genoeg. Het laatste wat er nog van onze ooit bloeiende economie en de middenklasse overeind blijft moet ook gesloopt worden. Welkom in de Union Magnetique/Magnetunie waar armoede de norm wordt.

  4. Wat een idioot. Al die e-commerce bedrijven zitten momenteel al in de buurlanden omdat we zo moeilijk doen.
    Als Waal is hij blijkbaar niet erg geïnteresseerd in werkgelegenheid.
    En ja, soms moet er ook ’s nachts en in het weekend gewerkt worden: verpleging, taxi-bedrijven, zware industrie (staal, chemie, energievoorziening, ……), politie, brandweer, …..

  5. Verbeter de arbeidsvoorwaarden voor nachtwerk, verhoog het loon, maak strikte regels, zodat bedrijven zich daaraan moeten houden. Er zijn altijd wel mensen die nachtwerk willen doen. Het is gemakkelijker natuurlijk om niks te doen. Straks terug naar de Middeleeuwen, met kernuitstap en pakjes brengen met paard en kar.

Plaats een reactie

Delen