PS-voorzitter Paul Magnette staat niet te springen om de arbeidsvoorwaarden te versoepelen bij avond- en nachtwerk in de e-commerce sector. “Nachtwerk moet je slechts beperken tot de domeinen waar het echt noodzakelijk is, zoals in de ziekenhuizen of de politie”, zo klinkt het. De regering en de sociale partners buigen zich binnenkort over de kwestie.
Aan het einde van deze week zal de regering overleggen omtrent een eventuele hervorming van de arbeidsmarkt. Het overleg zal zich voornamelijk focussen op voltijdse werkkrachten die 4 dagen in plaats van 5 dagen werken, op een betere sociale bescherming voor de koeriers die in dienst zijn bij maaltijdbezorgingsdiensten zoals ‘Uber Eats’ en ‘Deliveroo’. Daarnaast staat ook het avond- en nachtwerk bij e-commercebedrijven zoals Bol en Coolblue op de agenda.
Werknemers die actief zijn binnen die sector werken vanaf 20 uur aan het tarief van nachtarbeid. De regering vroeg de sociale partners en vakbonden in oktober al om de huidige situatie te evalueren en te bekijken waar er versoepelingen mogelijk zijn. Eventueel ligt er een nieuwe cao in het verschiet, al blijft het wachten op de input van de regering.
Na kernuistap nu e-commerce-uitstap
Als het van Paul Magnette afhangt dan moeten die arbeidsvoorwaarden niet te soepel worden of worden herzien. “Waarom moeten wij arbeiders ‘s nachts in die pakhuizen laten werken? Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakketjes binnen de 24 uur thuis willen hebben”, zo klinkt het. “Kunnen we echt geen 2 dagen wachten op een boek?”
Wanneer blijkt dat de e-commercebedrijven vervolgens hun pakhuizen over de grens bouwen en daar jobs creëren in plaats van hier, vindt Magnette een non-argument. Volgens hem ligt het probleem in ons land niet bij de werkloosheid maar wel bij de langdurige zieken. “En die sector zal dat probleem nog verergeren. Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met echte winkels en bruisende steden. Na de kernuitstap wil ik de e-commerce-uitstap realiseren”