Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

PFAS-rapport raadt consumptie eieren van eigen kweek in heel Vlaanderen af

Redactie PAL

Karl Vrancken, de PFAS-opdrachthouder van de Vlaamse overheid, besluit in een nieuw rapport dat het afgeraden is om nog eieren van eigen kweek te consumeren. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Volgens de professor liggen de PFAS-waarden in eieren veel hoger dan de Europese normen toelaten.

De conclusie van het Vlaams rapport laat weinig aan de verbeelding over. “In héél Vlaanderen – ook in niet verdachte PFAS risico locaties – is er een probleem voor PFAS wat betreft eiconsumptie van eigen leghennen.” Of anders gesteld: consumeer geen eieren van eigen kweek. Volgens de studie zou het aandeel PFAS dat mensen binnenkrijgen namelijk voor 98,7 procent te wijten zijn aan de consumptie van eieren van eigen kippen. “Zelfs bij een consumptie van minder dan 1 ei per week van eigen kippen, geeft dit aanleiding tot een overschrijding van de risico-index.” stelt het rapport onomwonden. 

Waarom in ons land nog niet aan de alarmbel getrokken is omtrent dit probleem? Het rapport baseert zich op de strenge Europese normen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), maar in België worden die normen niet gebruikt. Meer nog: ons land gebruikt op dit moment helemaal géén normen omtrent PFAS. Men maakt daarentegen wel gebruik van ‘actielimieten’, die in bepaalde sterk vervuilde gebieden ook al worden overschreden. Indien de Europese Commissie haar strengere normen zou opleggen aan de lidstaten zou heel Vlaanderen boven de limiet komen.

“Geen aangepaste adviezen”

Volgens Vrancken is het niet zijn bedoeling om zelf een positie in te nemen in het debat, maar wil hij enkel het debat opentrekken. “Ik wil met dit rapport aangeven wat de consequenties zouden zijn als we de nieuwe Europese normen zouden volgen.”, aldus de professor. “Het is daarentegen niet aan mij om algemene adviezen te geven omtrent voeding.” Over de Europese normen zegt hij dan weer dat ze mogelijk té streng zijn. “Die normen zijn zo streng dat ze zouden kunnen leiden tot maatregelen die nog weinig realistisch zijn.” Ten slotte zou de problematiek zich niet enkel tot Vlaanderen beperken, maar ook in de rest van Europa voorkomen.

Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid is op dit ogenblik niet van plan om andere adviezen te geven. “Wij raadden mensen sowieso al aan om te variëren in hun voeding.”, klinkt het daar. “Eet dus niet altijd alléén maar eieren van eigen kweek of groenten uit de moestuin. Wissel genoeg af.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “PFAS-rapport raadt consumptie eieren van eigen kweek in heel Vlaanderen af”

Plaats een reactie

Delen