Migranten bij Lesbos (Shutterstock)

Migranten bij Lesbos (Shutterstock)

Uncategorized

Lobbygroep Refugee Rights Europe zet activiteiten stop

Maarten Sirre

De lobbygroep Refugee Rights Europe (RRE) stopt na vijf jaar activisme en mediabeïnvloeding met haar activiteiten. Volgens de organisatie, die “de fakkel wil doorgeven”, zouden de aanpak en activiteiten anno 2022 niet meer volstaan. De sector zou immers sterk veranderd zijn sinds de oprichting in 2016. De organisatie geeft zichzelf wel een flink schouderklopje. Naar eigen zeggen zouden ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de professionalisering van de vluchtelingenlobby.

Refugee Rights Europe (RRE) is een lobbygroep die zich inzet voor “vluchtelingen en ontheemden”. Daarbij nam de organisatie veel verschillende initiatieven, zoals het verzamelen van informatie en het in kaart brengen van nieuwe data. Met de rapporten die hieruit voortkwamen, probeerde ze het narratief rond migratie in de media te beïnvloeden. Ook stuurde ze fotografen naar vluchtelingenkampen om foto’s te maken die dan in de grote kranten verschenen. Daarnaast hield het collectief zich ook bezig met juridisch activisme.

De oprichting

De organisatie werd in januari 2016 opgericht onder de naam Refugee Rights Data Project. Ze zag toen “kritieke hiaten” in de lobbywereld en wenste die op te vullen. Volgens RRE werden mensenrechtenverdragen onvoldoende benut om staten te dwingen tot het opnemen van mensen. Ook vond de organisatie dat er niet genoeg samenwerking was met zogenaamde ‘grassroots’ activisten. Bovenal wees RRE op een gebrek aan “strategisch, op bewijs gebaseerd” lobbywerk. Om haar doelen te behalen werd ze door verschillende instanties, waaronder de Open Society Foundation van miljardair George Soros, gefinancierd.

Framing en mediamanipulatie

De lobbygroep probeerde bepaalde onderwerpen meer in de openbaarheid te brengen en andere onderwerpen net negatief te framen. RRE verzamelde data, stuurde fotografen en verzamelde maar liefst 6.000 getuigenissen van vluchtelingen. De rapporten die hieruit voortkwamen werden door veelal links-progressief georiënteerde nieuwsorganisaties gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn uitgesproken progressieve websites zoals Vice, maar ook The Economist en RT hebben RRE gebruikt als bron.

Verder hebben verschillende Belgen gewerkt voor RRE. Een voorbeeld is de Antwerpse fotografe Tessa Kraan. Die kreeg voor haar fotowerk in het Griekse vluchtelingenkamp Moria een eigen artikel in Het Laatste Nieuws. De artikels gaan vrijwel altijd over illegale migranten als onschuldige slachtoffers. Europa wordt vaak een “onmenselijk” of “tekortkomend” beleid verweten.

Op de website van Refugee Rights Europe staat te lezen: “We hebben het pan-Europese End Pushbacks Partnership, een eenjarig initiatief dat pushbacks framede als een onwettige Europese trend, mee opgericht.” Door het lobbywerk van RRE stelde het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) een onderzoek in tegen die pushbacks. Onder druk van RRE werden meer dan 100 vluchtelingen van de Griekse eilanden naar Duitsland gevlogen.

Invloedrijke contacten

RRE had tijdens haar activiteiten contact met internationale organisaties zoals de Europese Unie, de Verenigde Naties en Human Rights Watch, en linkse Europarlementariërs zoals voormalig Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (Vooruit) en voormalig fractieleider in de Nederlandse Eerste Kamer Tineke Strik (GroenLinks). Ook was er intensief contact met officiële instanties zoals het Europees Bureau voor de grondrechten. Tamás Molnár, die zich binnen dat agentschap als onderzoeker bezighoudt met “de fundamentele rechten van irreguliere migranten”, werkte mee aan een webinar tegen pushbacks.

Ook academici hebben initiatieven van Refugee Rights Europe gesteund. Professoren Ilse Derluyn (UGent) en Machiko Kanetake (Universiteit Utrecht), en dr. Salvatore F. Nicolosi (Universiteit Utrecht), zijn enkele voorbeelden uit de Benelux. Ook daarbuiten verleenden tal van academici, advocaten en activisten hun steun aan RRE. Verder onderhield RRE ook goede banden met soortgelijke linkse organisaties. Ze steunden die partners door onder andere “trainingen voor het verrichten van veldonderzoek” aan te bieden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Lobbygroep Refugee Rights Europe zet activiteiten stop”

  1. die vredes-mensen hebben hun zakken goed gevuld,er kan niets meer bij tenzij men van socialistische signatuur is,deze zijn gebreid met grote steken.Feit is dat ze langs Oekraïne niet meer binnen kunnen,Poetin helpt ons ,en dat is zeer goed.

Plaats een reactie

Delen