Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Uncategorized

Professor Jonathan Holslag: “De Russische macht hebben wij zelf gecreëerd”

Anton Schelfaut

Volgens Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), heeft het Westen de Russische macht zelf gecreëerd. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant. “Wij hebben Rusland sterk gemaakt”, klinkt het.

Holslag meent dat het Westen een Russische inval in Oekraïne zal beantwoorden met financiële sancties. “De Russen zullen uit het internationale betalingssysteem Swift gezet worden, en er zullen techembargo’s worden getroffen”, schetst hij. “Een aantal Russische bedrijven gaat heel hard afzien, de Russische economie zal flink worden getroffen.”

Verder hekelt Holslag de Europese afhankelijkheid van Russisch gas. Hij wijst erop dat Rusland ongeveer 100 miljard euro per jaar verdient aan de uitvoer van energie naar Europa. “De import van Russisch gas zal misschien minder worden, maar het verdienmodel voor Poetin zal worden behouden.”

Dat zal volgens Holslag leiden tot een groeiende kloof tussen West- en Oost-Europa. “De Oost-Europeanen zullen zich afvragen waarom we niet verder gaan met sancties en militaire maatregelen”, besluit hij. “Ook tussen de Verenigde Staten en Europa zal het wantrouwen toenemen. In dat opzicht heeft Poetin zijn buit al binnen: het Westen is verzwakt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Professor Jonathan Holslag: “De Russische macht hebben wij zelf gecreëerd””

  1. Knappe professor die vergeet de oorzaak te bewijzen waarom Rusland Oekraïne bedreigd wat niets met de EU te maken heeft, of wel, machtsvertoon om te zien hoever we kunnen gaan. Is die professor toch vergeten hoeveel keer Rusland het internationaal luchtruim heeft geschonden en de lakse EU deed niets, vandaar deze actie. Oorlog, komt er niet maar de macht en het geld zal Rusland wel geworden.

  2. Europa is zijn politieke en economische soevereiniteit verloren met het Marshallplan. Vandaag is Rusland een economische handelspartner
    met wederzijdse voordelen en het zou dom zijn de confrontatie te gaan zoeken via het USA paard van Troje, de NAVO.
    Amerika moet zich niet moeien met Europese lokale problemen.

Plaats een reactie

Delen