Hans Bourlon (Photonews)

Hans Bourlon (Photonews)

Uncategorized

Qmusic, Joe en Nostalgie blijven uitzenden via FM, Studio 100 valt uit de boot

Van de redactie

Het radiolandschap blijft de komende vijf jaar onveranderd. Radiozenders Joe, Qmusic en Nostalgie behouden daardoor hun radiolicenties. Studio 100 krijgt dus geen plekje op de FM-band en moet de plannen voor een nieuwe commerciële zender opdoeken, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Er waren vier kandidaten voor drie beschikbare plaatsen op de FM-band, en de Vlaamse regering heeft besloten om alles bij het oude te houden. De commerciële radiozenders Qmusic, Joe (beide DPG Media) en Nostalgie (Mediahuis) zien daardoor hun licentie verlengd worden. Studio 100, dat een nieuwe radiozender wilde lanceren, moet die plannen (tijdelijk) opbergen.

De dossiers werden beoordeeld op verschillende factoren en kregen een procentuele score. Qmusic kreeg 94 procent, Joe 92 procent en Nostalgie 80 procent. Met 75 procent eindigde het project van Studio 100 op de vierde plaats, waardoor het uit de boot valt voor de FM-licentie. Minister van Media, Benjamin Dalle, noemde de indiening van ‘Spring’ tijdens de persconferentie meermaals “een sterk dossier”.

Zonder FM-licentie laat het mediabedrijf hun radioplannen varen. Dat vertelde topman Hans Bourlon vanochtend nog op Radio 1. “Digitaal initiatief nemen is economisch niet rendabel. Zestig procent van de mensen luistert nog naar FM. Een nieuw merk lanceren moet je dus op FM doen.”

Hans Bourlon: “Erg ontgoocheld”

Na het nieuws hield Bourlon het bij een korte reactie. “We zijn uiteraard erg ontgoocheld met deze beslissing want we zijn ervan overtuigd dat we op alle fronten een sterk, vernieuwend en heel goed onderbouwd dossier hebben ingediend. We gaan nu de uitslag en de puntentelling grondig en gedetailleerd analyseren. We bekijken welke verdere stappen we nog kunnen nemen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Qmusic, Joe en Nostalgie blijven uitzenden via FM, Studio 100 valt uit de boot”

  1. Digitaal DAB+ wordt niets. In theorie zou het moeten klinken als een CD, maar de zendgemachtigde stopt veel te veel lagen informatie in het signaal die ten koste gaan van de kwaliteit. Artiest en titel, tijd, resterende tijd, enz. Zo klinkt DAB+ nu vele malen slechter dan FM. Controversieel genoeg is het digitaal signaal hoe beter (en duurder) de hifi apparatuur en vooral de luidsprekers steeds slechter klinkend. Bij “brongevoelige” hi end luidsprekers is DAB+ zelfs niet om aan te horen. In Noorwegen waar DAB+ ver doorgevoerd is, is de kwaliteit een veel gehoorde klacht. Er is dus weinig hoop op verbetering. Ik luister gewoon analoog FM en heb een binnenantenne, dat voldoet veel beter dan DAB+. Overigens zijn en blijven luidsprekers en eindversterkers analoog.

Plaats een reactie

Delen