Pierre-Yves Dermagne (Photonews)

Pierre-Yves Dermagne (Photonews)

Binnenland politiek

Regering heeft akkoord over arbeidsdeal

Belga Press Agency

Het kernkabinet van de federale regering is het maandagnacht eens geraakt over een arbeidsdeal. Dat melden verschillende vicepremiers op twitter en wordt in regeringskringen bevestigd. Het akkoord bevat een pak maatregelen die er mee voor moeten zorgen dat ons land tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80 procent haalt.

Om 09.15 uur geven premier Alexander De Croo en ministers Pierre-Yves Dermagne (Werk), Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken) en David Clarinval (Zelfstandigen) meer tekst en uitleg op een persconferentie. Die vindt plaats in ‘de bunker’, de perszaal in de Wetstraat 16. 

Flexibiliteit

In regeringskringen valt volgens Belga te horen dat het pakket onder meer maatregelen bevat die werknemers meer flexibiliteit geven. Zo komt er voor mensen die dat willen, onder meer de mogelijkheid om meer uren per dag te werken in ruil voor een extra vrije dag in de week. Zo kan een voltijdse job in vier dagen worden gepresteerd. Er komt ook de mogelijkheid om de ene week wat meer te werken en de andere week wat minder. Dat kan bijvoorbeeld mogelijkheden creëren voor mensen in een situatie van co-ouderschap.

Veel aandacht gaat ook naar opleiding en een betere begeleiding bij ontslag. Zo zullen werknemers al tijdens hun opzegperiode aan de slag kunnen bij een andere werkgever. Bij mensen met een lange opzegperiode zal er extra worden ingezet outplacement. Ook het recht op opleiding wordt uitgebreid.

Avondarbeid voor e-commerce wordt makkelijker gemaakt en er komt een betere bescherming van werknemers in de platformeconomie. Dat laatste dossier bleek een hardnekkig struikelblok in de onderhandelingen, maar uiteindelijk raakte het kernkabinet het toch eens.

Voorts zijn ook nog verdere maatregelen in voorbereiding die een grotere autonomie aan de deelstaten moeten geven op het vlak van de beschikbaarheid van werkzoekenden en er komt er een versterkte monitoring van de oorzaken van knelpuntberoepen en diversiteit in sectoren en bedrijven.

In een tweet benadrukte vicepremier Dermagne (PS) dat het akkoord een concrete vooruitgang betekent voor werknemers door middel van een individueel recht op opleiding, de bescherming van platformwerkers, de balans tussen werk en privé en een booster voor tewerkstelling. 

Voor zijn Open Vld-collega Vincent Van Quickenborne biedt het akkoord meer vrijheid voor werknemers, meer flexibiliteit voor werkgevers en wordt ontslag een springplank naar nieuwe job. “En e-commerce? Here to stay. And grow“, voegt hij er aan toe, met een knipoog naar eerdere uitspraken van PS-voorzitter Paul Magnette over de sector in ons land.

N-VA: “Is het dit maar?”

Bij oppositiepartij N-VA is weinig enthousiasme te horen. “Is dit het maar? Bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld en heel wat sectoren schreeuwen om extra handen, terwijl meer dan 2 miljoen Belgen inactief zijn”, reageert Kamerlid Björn Anseeuw. “Waar zijn de échte activeringsmaatregelen? Waar zijn de échte hervormingen? Onze arbeidsmarkt staat in brand en de regering-De Croo komt met een druppel water.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Regering heeft akkoord over arbeidsdeal”

  1. De werkzaamheidsgraad van mensen tussen 20 en 60 jaar is in Wallonië 66% en in Brussel 55%. Welk mirakel gaat er geschieden om dat naar 80% te brengen? Want bij Vivaldi geloven ze blijkbaar allemaal in mirakels😂😂😂

  2. Als leek in de materie mag ik me toch de vraag stellen hoe het moet met bedrijven die draaien op een vast ritme van tijd/mankracht om het tempo van hun productie op peil te houden? En wat als die er niet in slagen hiervoor extra werkkrachten aan te werven?
    Het sociale vangnet is er nog altijd, ook voor de werkonwilligen.

  3. Van activeringsmaatregelen heeft deze 7-dwergen-regering blijkbaar nog nooit gehoord of blijft ostentatief doof : er zou immers werk kunnen gemaakt worden om de 40 à 50% profiterende Walen en Brusselaars uit hun hangmat te halen en dat zou stemmen én postjes kosten…

Plaats een reactie

Delen