Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen

Zuhal Demir. Photonews

Binnenland politiek

Riadh Bahri over vliegtaks: “Regering wil dat we nog nog meer vliegen om taxshift te financieren”

Simon Segers

VRT-luchtvaartjournalist Riadh Bahri heeft zich op twitter uitgesproken tegen de aangekondigde vliegtaks van de federale regering. Hij gelooft dat de regering passagiers op deze manier niet zal en wil aansporen om alternatieve transportmiddelen te overwegen. “Eigenlijk willen ze dat we nog meer vliegen. Zodat we die mini-taxishift financieren“, aldus Bahri.

De Vivaldi-regering zal de btw op energie en de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid verlagen. Deze kosten worden gecompenseerd met verschillende nieuwe belastingen, waaronder de vliegtaks. Concreet zullen passagiers 10 euro extra betalen voor vluchten korter dan 500 kilometer. Op langere Europese vluchten komt een taks van 2 euro en op vluchten buiten Europa 4 euro.

Inkomstenmaatregel

Bahri gelooft niet dat de maatregel vliegen zal ontmoedigen. “Wie echt inzit met de ecologische impact van luchtvaart stelt andere maatregelen voor. Deze vliegtaks is niet meer of minder dan een pure inkomstenmaatregel die geen enkele gedragsverandering gaat teweeg brengen bij passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Eigenlijk willen ze nu dat we nog meer vliegen. Zodat we die mini taxshift financieren. Wie echt iets structureel wil veranderen aan luchtvaart praat over alternatieve brandstoffen, R&D, CO2-plafonds, weren van oude vliegtuigen, etc etc etc … dit is hele slechte greenwashing.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Riadh Bahri over vliegtaks: “Regering wil dat we nog nog meer vliegen om taxshift te financieren””

  1. We moeten dus meer vliegen, en dat past in de strategie van Minister Van Der Straeten die samen met andere regeringsleden vertrekt met het vliegtuig naar Arabische staten……. of gaat zij met de boot ? of met de fiets ?

  2. Van een homo zonder enige wetenschappelijke achtergrond, en bovendien nog lid van de vrt-bende profiteurs, hebben wij als wetenschappers niks te aanvaarden.
    Weg ermee.
    De vliegtaks is nog veel te laag, moest maal 20 zijn.

  3. We krijgen nu zo’n 150 € korting op onze energiefactuur. Een korting nauwelijks het vermelden waard. Maar we kunnen er wel (met wat zoeken) weg en weer naar Valencia mee vliegen.
    Besluit : Met zijn allen het vliegtuig in om ons te verwarmen !

  4. Net zoals deze extra-belastingen regering al maanden extra inkomsten incasseert via de 21%(!)BTW die de gewone burger moet ophoesten op zijn verdubbelde/verdrievoudigde energierekening.
    Gelooft er nu nog iemand dat ze echt niet vroeger tot een accoord konden komen? Binnen is binnen, van teruggeven geen sprake, vermindering uitstellen tot maart = begin van warmere tijden en daarbovenop de accijnzen op deze basisproducten(!) zodanig bepalen dat -mochten de energieprijzen zakken – de accijnzen kunnen stijgen en dus een win-for-life voor de overheid.
    Hopelijk wordt hen de echte (af)rekening gepresenteerd bij de eerstvolgende verkiezingen.

Plaats een reactie

Delen