Rusland uit stevige bedreigingen tegen Zweden en Finland

Woordvoerster Maria Zakharova. Shutterstock

Uncategorized

Rusland uit stevige bedreigingen tegen Zweden en Finland

Carl Deconinck

Het Russische regime blijft zich bijzonder agressief opstellen in de internationale diplomatie. Terwijl het bezig is met de aanval op Oekraïne, werken andere landen aan hun collectieve veiligheid. Zweden en Finland kregen hiervoor een veeg uit de pan.

De militaire opbouw van Rusland was al langer aan de gang en noopte Zweden ertoe om de militaire paraatheid op te voeren. Zo stuurde het extra soldaten en zwaar militair materiaal naar Gotland, een strategisch belangrijk eiland in de Baltische zee op 330 km van Kaliningrad, waar de Russische Baltische vloot ligt. Zweden merkte de laatste jaren ook meer Russische incursies op in de territoriale wateren en in het luchtruim. In 2018 besliste het land zelfs om de dienstplicht deels opnieuw in te voeren.

Ook Finland, dat een zeer lange grens met Rusland heeft, bleef altijd investeren in haar defensieve capaciteiten. Het land schafte zelfs nooit de dienstplicht af. Finland heeft een reserve van 280.000 getrainde soldaten. Recent kocht Finland 64 F-35 straaljagers. Ter vergelijking: België, dat dubbel zoveel inwoners telt, bestelde er 34.

NAVO-lidmaatschap

In beide landen debatteert men nu volop over een eventuele aansluiting bij de NAVO. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, nodigde ze daartoe al uit. Rusland eist echter dat de Scandinavische landen daarvan afzien. Die zet zou namelijk “de veiligheid van andere landen schaden”. Indien Zweden of Finland zouden toetreden tot de NAVO “zou dit kwalijke militaire en politieke consequenties hebben”, verklaarde Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is niet de eerste keer dat Rusland zich op deze manier uitspreekt over een uitbreiding van de NAVO. Maar gelet op de extreme acties die het land nu uitvoert, vallen deze waarschuwingen een pak zwaarder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over “Rusland uit stevige bedreigingen tegen Zweden en Finland”

  1. Niets nieuws onder de zon. Het arrogante Westen zijn dollar of Euro is nog niet gevallen. 1938 nooit van gehoord. Hitler had zijn troepen teruggetrokken hadden de andere landen adequaat gereageerd op zijn agressie. Vandaag staat men terug hetzelfde toe aan Rusland, er hadden allang enkele honderden tanks kunnen uitgeschakeld worden. Maar ja. Liever bloed Jan dan dode Jan

  2. Huntington krijgt meer gelijk dan Fukuyama.
    Hij beschreef toen reeds het probleem van Oekraïne. En hoe Europa juist door oorlog tussen kleine vorstendommen technologisch ontwikkelde en kon domineren. Maar technologie is overdraagbaar. Zonder bevolkingsdruk vanuit het Zuiden was er misschien geen probleem, dan denk ik niet dat de blanken zonder bevolkingsgroei mekaar nog zouden willen bevechten. Er stierven reeds miljoenen gezonde jonge mannen op de Europese slagvelden, voor koningen gefinancierd door amerikaanse leningen (en niet alleen van joodse banken).Omdat het tsarenhuis genetische ziektes had, kreeg je de russische revolutie, die met gezonde mensen
    aan de macht misschien niet had plaatsgevonden. (alle genen willen zich manifesteren, zo zijn gehandicapten soms extra veeleisend als je ze macht geeft, vergelijk het met de Belgen die zelf nooit een oorlog hebben gewonnen maar als voetbalsupporter andermans volkslied uitjouwen)
    Het is niet alleen Europa waar de steden hun eigenheid verliezen, de Russen voelen ook de druk van het Zuiden.

  3. Misschien moeten deze 2 landen wat afwachten om toe te treden tot de NAVO.Die overdreven sancties tegenover Rusland hebben alleen maar gevolgen voor de Europse en Amerikaanse economie.Beter afwachten tot de nieuwe predidentsverkiezingen in 2024 in Rusland.Kan zijn dat het volk hem laat vallen.Want de republikeinen zullen terug de macht grijpen in de VS

  4. Ik zie niet in waarom Finland en Zweden zouden toetreden tot de NAVO. Alles wat die tot nu toe gedaan hebben is vergaderen en een beetje dreigen terwijl Poetin fluitend doormarcheert en al in Kiev is aangekomen. Als de NAVO daadkrachtig was geweest, dan stonden er nu al in elk NAVO land 100 000 NAVO soldaten met zwaar materieel opgesteld tegen de grenzen met Rusland. Dat zou een krachtig signaal geweest zijn! De NAVO heeft nog altijd niet door dat Poetin deze oorlog reeds lang van tevoren heeft voorbereid! Dat bewijzen de buitenlandse valuta die de Russische banken op voorhand hebben opgeslagen en zijn voorafgaandelijke akkoorden met China. Hij heeft zich niet alleen militair voorbereid op een oorlog met Europa maar ook economisch. En de NAVO stond er bij, keek er naar en zag NIETS van dat alles. Die waren allemaal in een diepe winterslaap omdat volgens hun de Koude Oorlog niet meer bestond! Europa maakt dezelfde fout die Stalin gemaakt heeft in WOII. Die dacht ook dat Hitler zijn woord zou houden en Rusland nooit zou (durven) aanvallen. Ook Stalin was toen niet voorbereid, net als Europa nu! En we weten allemaal hoeveel doden dat heeft gekost!

Plaats een reactie

Delen