Kerncentrale Doel. Photo News

Kerncentrale Doel. Photo News

Uncategorized

School wordt volledig “vleesvrij” en vraagt ook ouders om enkel vegetarische lunches mee te geven

Niels Geerinck

De leerlingen van de Barrowford School in Lancashire krijgen vanaf nu enkel nog vegetarische schoolmaaltijden voorgeschoteld. Vlees wordt volledig verbannen, dat heeft het bestuur beslist. Daarbovenop worden de ouders ook aangespoord om ook geen vlees meer mee te geven in de lunchpakketten van hun kroost.

De school wil naar eigen zeggen voor altijd volledig “vleesvrij” worden vanwege ‘klimaatvrees’ en om “de klimaatverandering te stoppen.” De regel werd vorig schooljaar reeds ingevoerd maar de ouders van de leerlingen werden pas vorige week via een brief op de hoogte gebracht, van deze ingrijpende verandering.

Verschillende ouders reageren woest op het besluit en zijn “met stomheid geslagen”, zo zeggen ze. Heel wat van hen uiten hun ongenoegen via sociale media. Ze dienden ook een gezamenlijke klacht in bij het schoolbestuur. De school zelf beweerde vervolgens nog geen klachten te hebben ontvangen.

“Compleet belachelijk”

De ouders zijn misnoegd over de nieuwe regel maar ook over de slechte en gebrekkige communicatie van de school. Zo zegt een moeder dat de regel blijkbaar al geruime tijd was ingevoerd, zonder medeweten van de ouders, maar dat ze het enkel te weten kwam nadat haar dochter uiteindelijk sprak over “walgelijke nieuwe worsten” op het schoolmenu. “De leerkrachten zeiden haar vervolgens dat het een vegetarische worst was. Maar dat had ze nooit besteld. Uiteindelijk at ze enkel haar puree op. Sindsdien neemt ze lunch mee van thuis.”

Een Twitterbericht waarin Tomlinson de keuze toelicht.

Ook een andere ouder bevestigde dezelfde taferelen. “Geen wonder dat mijn kinderen honger lijden op school en vervolgens de koelkast plunderen zodra ze thuis zijn. Het is compleet belachelijk”, zo klinkt het. De ongewenste maatregel zet ook bepaalde tradities flink op de helling. “Ik neem aan dat onze kinderen nooit meer een kerstlunch op school zullen hebben? Iets dat al tientallen jaren gebeurt en waar ze allemaal naar uitkijken.”

“Wat met de keuzevrijheid?”

Voor heel wat leerlingen en ouders ervaren de regel opgedrongen en onnatuurlijk. “Wat is er gebeurd met de keuzevrijheid?”, zo vragen ze zich af. De ouders vinden dat de leerkrachten het dieet en de levensstijl aan de kinderen “dicteren“. Sommigen hebben reeds beslist om hun kind elders school te laten lopen of geven uit protest enkel en alleen nog “vlezige” lunchpakketten mee.

“Klimaatverandering stoppen”

Een van de initiatiefnemers achter de ‘vleesvrije’ ommezwaai is hoofdonderwijzeres Rachel Tomlinson. Volgens haar werd de beslissing genomen om “de klimaatverandering te stoppen” want “de vee-industrie brengt een enorme ecologische voetafdruk en een pak milieukosten met zich mee”, zo voegt ze toe.

Tomlinson spoort de ouders ook aan om enkel nog vleesvrije lunchpakketten met hun kinderen mee te geven. “Kunt u ook vleesvrije opties overwegen, om ons verder te ondersteunen bij het dragen van ons steentje in de vermindering van de koolstofuitstoot als schoolgemeenschap?”, zo staat te lezen in de brief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “School wordt volledig “vleesvrij” en vraagt ook ouders om enkel vegetarische lunches mee te geven”

  1. Deze school wil nu ook de ouders opvoeden. Met haar meerkleurige haartooi (foto) zou de klimaatbibberaarster niet voor een klas mogen staan. In Veganistan kan dit blijkbaar wel. Laat ze daar hun fake worsten zelf opvreten of voor de varkens gooien.

  2. Dat ze eens eerst de barbaarse slachting van het offerfeest verbieden, in Antwerpen dumpen ze het slachtafval gewoon naast de weg, ik heb er zelfs foto’s van. Maar nee, tegen de islam in gaan durven ze niet.

  3. Blijkbaar beseft deze dame (sic) niet dat het kleuren van haar haar en de rouge op haar wangen veel meer klimaatschade veroorzaakt dan ze denkt. Maar, een oud collega vertelde reeds in 1990 dat in 2000 iedereen zot zou zijn. Wie had er gedacht dat hij gelijk ging krijgen.

Plaats een reactie

Delen