Sophie Wilmès genoemd als nieuwe NAVO-baas

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Shutterstock

Uncategorized

Sophie Wilmès genoemd als nieuwe NAVO-baas

Belga Press Agency

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zou Jens Stoltenberg kunnen opvolgen als secretaris-generaal van de NAVO. Noch de minister zelf, noch haar kabinet willen reageren op die geruchten.

Persagentschap Bloomberg kwam twee weken geleden met de naam van Wilmès om de Noor te vervangen aan het hoofd van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De minister, die mee was met de koning op missie naar Oman, wilde daar bij haar terugkeer geen commentaar op geven.  

De huidige secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, werd op 4 februari benoemd aan het hoofd van de Noorse centrale bank. Hij zal die functie pas op 1 december opnemen. Verschillende zaken spelen in Wilmès’ voordeel: als voormalig premier zou ze de eerste vrouw zijn die de organisatie zou leiden. Ze spreekt vloeiend beide officiële NAVO-talen, Engels en Frans. Bovendien komt ze, in tegenstelling tot Stoltenberg en zijn voorganger, de Deen Rasmussen, uit een land dat niet alleen lid is van de EU, maar ook deelneemt aan de Europese Defensie.

Tot nu toe stonden nog maar twee Belgen aan het hoofd van de instelling: de socialisten Paul-Henri Spaak (1957-1961) en Willy Claes (1994-1995), wiens mandaat voortijdig eindigde vanwege de Agusta-affaire.

De komende weken en maanden zal er ongetwijfeld volop gespeculeerd worden. Sommige waarnemers wijzen op de mogelijkheid dat de organisatie zich zal wenden tot de landen van het voormalige Oostblok, nu de crisis in Oekraïne volop in de belangstelling staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

14 gedachten over “Sophie Wilmès genoemd als nieuwe NAVO-baas”

  1. De NAVO, ook al een, overigens volledig overbodige, instelling waar evenals bij de EU volkomen terzake onkundigen aan de macht kunnen komen. Een vrouw uit één van de lidstaten die te weinig bijdragen op de koop toe. Laat het nou maar aan de grote jongens over, USA, Turkije, Canada, Verenigd-Koninkrijk, Frankrijk…

  2. Als NAVO een militaire institutie is, hoe kan het dan zijn dat ze daar gewoon politici in de hoogste positie steken? Geen scheiding der machten in NAVO? Democratische waarden niet goed genoeg voor de liberale kruistocht?

  3. Amaai. De vervlezing van de besluiteloosheid als top ambtenaar van de NAVO. We zijn goed bezig. De verafschuwing van haar aanblik is inderdaad een ernstig wapen waar de Russen rekening zullen mogen mee houden. Maar meer moet je niet zoeken. We hebben haar bezig gezien in België en zijn goed op de hoogte.

Plaats een reactie

Delen