Stad Utrecht biedt excuses aan voor slavernijverleden

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma (PvdA). Shutterstock

Cultuuroorlog

Stad Utrecht biedt excuses aan voor slavernijverleden

Ward Van Meensel

De socialistische burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft woensdag haar excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. De stad is dit jaar van plan meer aandacht te besteden aan haar slavernijverleden. Ook kunnen afstammelingen van slachtoffers gratis hun achternamen veranderen.

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma (PvdA) heeft woensdagochtend namens het college van burgemeester en wethouders excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. Deze excuses vormen het startschot van een jaar waarin Utrecht meer gaat focussen op haar slavernijverleden. “Erkenning van dit akelige hoofdstuk maakt dat wij lessen kunnen trekken voor de toekomst. Bovendien laten we nazaten van slachtoffers zien dat wij onze geschiedenis niet vergeten, maar juist het gesprek aangaan over het slavernijverleden en de gevolgen hiervan”, aldus Dijksma.

Stad Utrecht heeft tevens een bijeenkomst georganiseerd onder de noemer ‘Slavernijverleden Utrecht: onderzoek, doorwerking en toekomst’. Deze vergadering werd gepromoot via de officiële website van Stad Utrecht. De bijeenkomst werd georganiseerd door inwoners van voornamelijk Surinaamse en Caribische afkomst.

Excuses

Utrecht is niet de eerste stad die haar excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden. Ook Rotterdam en Amsterdam hebben zich in het verleden al geëxcuseerd voor hun rol in de slavenhandel tijdens de Gouden Eeuw van Nederland.

Opmerkelijk is dat Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag afstammelingen van slaven financieel zullen steunen als ze dat wensen. Deze ondersteuning neemt de vorm aan van een gratis naamsverandering voor inwoners van wie de achternaam een link heeft met het slavernijverleden. De Telegraaf meldt dat Utrecht niet zal wachten op goedkeuring van het kabinet. Eerder werd al een motie verworpen waarmee Utrecht herstelbetalingen wou verrichten aan haar Surinaamse en Caribische inwoners.

Geert Wilders: “Woke sukkels”

De rechterzijde reageert verontwaardigd. Geert Wilders (PVV) noemt het Utrechtse stadsbestuur “woke sukkels” en heeft het over “slavernijgezeur”. De PVV vroeg zich in 2021 al af waarom Utrechters 25 euro moesten betalen om het rapport waarin de rol van Utrecht in de slavenhandel beschreven staat te kunnen inkijken.

De partij van Wilders had zich in 2019 al verzet tegen de motie van Stad Utrecht om het slavernijverleden te erkennen. Dit deed ze samen met drie andere partijen, waaronder Stadsbelang Utrecht. Lijsttrekker van Stadsbelang Utrecht Cees Bos reageert scherp op de beslissing van burgemeester Dijksma: “Het lijkt er de afgelopen maanden meer en meer op dat ze liever de golven van de links-politieke wokeness berijdt, dan dat ze invulling geeft aan haar rol van burgemeester.”

De excuses van het stadsbestuur komen in een periode waarin de politieke correctheid aan een opmars bezig is in Nederland. Eerder dit jaar weigerde het Rijksmuseum in Amsterdam de term ‘Bersiap’ te gebruiken tijdens een tentoonstelling over Nederlands-Indië. De term zou racistisch zijn tegenover Indonesiërs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Stad Utrecht biedt excuses aan voor slavernijverleden”

  1. Hoe belachelijker kan deze woke onzin nog worden. Geschiedenis betekent ‘dat wat geschieden is’, dus dat wat voorbij is.Dan moet elk land zich wel excuseren voor een of andere oorlog of wat dan ook dat er ooit in het verleden gebeurd is. Laat de kerk zich dan ook maar excuseren voor destijds de inquisitie. Misschien God ook even op het matje roepen voor het verbannen van Adam&Eva. Begrijpen die wokers nu echt niet dat ze zich eindeloos belachelijk maken en dat dit enkel maar het tegenovergestelde zal oogsten.

  2. De stad Utrecht zou er beter aan doen om de namen vrij te geven van de personen, bankiers, handelaars en ondernemingen, die rijk werden dank zij de slavenhandel. Zo transparant zijn ze nu ook weer niet. Dus zijn die excuses van dezelfde orde als krokodillentranen.

Plaats een reactie

Delen