Vader stopt relschoppende zoon in koffer van auto | PAL Tweets

Zuhal Demir. Belga

Uncategorized

Steeds meer geweld tegen personeel openbaar vervoer

Redactie PAL

Het aantal gevallen van geweld en agressie tegenover medewerkers van het openbaar vervoer gaat in stijgende lijn. In 2021 ging het om een stijging van 23 procent tegenover het jaar ervoor. De openbarevervoersmaatschappijen roepen dan ook op om dit probleem aan te pakken.

“Er gaat geen dag voorbij zonder geweld”, klinkt het bij de openbarevervoersmaatschappijen. Concreet zou het gaan om minstens 13 gevallen van agressie en geweld per dag tegenover treinbegeleiders, bus-, tram- en metrobestuurders, veiligheidspersoneel, personen die de reizigers informeren en loketpersoneel. Die situatie kan volgens de NMBS, de MIVB, De Lijn en TEC niet langer blijven duren. “Dit zijn de mensen die de klanten naar hun bestemming brengen en waken over hun veiligheid”, aldus het gezamenlijk persbericht.

Meestal verbale agressie

In de meeste gevallen blijft het bij verbale agressie. Dat is bij 75% van de incidenten het geval, waarbij het om beledigingen en bedreigingen gaat. Echter gaat het in 25% van de gevallen ook over fysieke agressie, zoals slagen en geweld. Die hebben in 2021 aanleiding gegeven tot 440 arbeidsongevallen, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat geeft dan weer aanleiding tot een verminderde bediening van haltes, omdat chauffeurs bijvoorbeeld uitvallen.

Zwartrijden is de meest voorkomende aanleiding tot verbaal of fysiek geweld tegenover personeel. Daarnaast zijn het ook vaak mensen die de sanitaire maatregelen niet naleven die voor problemen zorgen. Ten slotte zijn er ook nog de gevallen waar mensen interne reglementen niet naleven of zich storend gedragen.

Gemeenschappelijk statement

Ann Schoubs van De Lijn, Sophie Dutordoir van de NMBS, Brieuc De Meeûs van de MIVB  en Vincent Peremans van de TEC doen nu een gemeenschappelijke oproep om de situatie te verbeteren. Ook de bevoegde ministers sluiten zich daarbij aan. Deze proberen nu nieuwe maatregelen uit te werken om het aantal gevallen van agressie te verminderen en om respect opnieuw centraal te stellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Steeds meer geweld tegen personeel openbaar vervoer”

  1. Hoe zou dat nu komen. 45 jaar terug was er amper of geen geweld/aggressie op het openbaar vervoer. Zou het iets te maken hebben met de import van multikul misschien? Ik in ieder geval ben er 100% zeker van.

Plaats een reactie

Delen