Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Stoltenberg ruilt VN voor Noorse Centrale Bank, Wilmès mogelijk opvolger

Redactie PAL

Jens Stoltenberg, die tot op heden NAVO-secretaris-generaal is, zal de nieuwe baas van de Noorse Centrale Bank worden. Dat brengen verschillende internationale media. Stoltenberg werd door de Noorse regering voorgedragen voor die rol.

Stoltenberg had zich midden december kandidaat gesteld voor de rol, nadat de Noorse regering hem gevraagd had of hij zijn kandidatuur wou indienen. Zijn enige tegenkandidaat was Ida Wolden Bache, die momenteel vicegouverneur is van de Centrale Bank. Zij beschikt dus ontegensprekelijk over de juiste achtergrondkennis en ervaring, waardoor het opvallend is dat Stoltenberg zich ook kandidaat stelde.

Daarnaast was er ook veel kritiek vanuit de Noorse oppositie. Stoltenberg is namelijk eerder al premier geweest van Noorwegen, in de periode 2000-2001 en 2005-2011. Daarom stelt de oppositie dat de benoeming van Stoltenberg de onafhankelijkheid van de Noorse Centrale Bank in het gedrang kan brengen, zeker omdat Stoltenberg tot dezelfde partij behoort al huidig eerste minister Jonas Gahr Støre.

Wilmès opvolger?

De benoeming van Stoltenberg wil niet zeggen dat hij onmiddellijk vertrekt bij de NAVO. Hij had op voorhand namelijk reeds verklaard dat hij in elk geval zijn termijn als secretaris-generaal zou uitzitten. Die loopt af in september.

Een opvolger is nog niet bekend, maar in hoge kringen valt te horen dat Sophie Wilmès mogelijk tot de opties behoort. Eerder hoopte oud-Defensieminister Pieter De Crem nog secretaris-generaal te worden. Hij maakte een goede kans, maar de VS, het VK en Frankrijk staken daar een stokje voor. Wilmès zou echter een grotere kans op succes hebben. Ze heeft al vrouw, minister van Buitenlandse zaken en ex-premier enkele troeven die ze handig kan uitspelen. Zekerheid over een mogelijke benoeming van Wilmès kan daarentegen niet gegeven worden, omdat het gelobby in de NAVO nog op gang moet komen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/02/navo-baas-treedt-mogelijk-af-om-noorse-centrale-bank-te-leiden-wilmes-genoemd-als-opvolger/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Stoltenberg ruilt VN voor Noorse Centrale Bank, Wilmès mogelijk opvolger”

  1. Wel als het beleid van WILMES als eerste minister van wat de kleine Eyskens ooit een apenland noemde een extra troef is om secretaris generaal van de NAVO te worden dan hou ik mijn hart vast. Ze was de meest onbekwame eerste minister en mister geweest die Belgie ooik gekend heeft en God weet dat we vele onbekwame ministers en eerste ministers gekend hebben in Belie. De manier waarop zij de corona cris beheerste in Belgie was alles behalve een troef om deze NAVO functie te bekleden. Maar ja dat heeft weinig of geen belang bij zulke benoemingen,

  2. Wilmes als NAVO-baas? Wie niet eens diplomatisch kan omgaan met Vlamingen in haar Vlaamse gemeente, heeft niets te zoeken op het wereldtoneel. Trouwens, na Michel en Reynders zou dit al de derde internationale MR-topbenoeming worden. De NAVO moet vanaf nu op twee fronten afschrikken. Na Poetin loert het gevaar van een Vivaldist om de hoek.

Plaats een reactie

Delen