Taiwanese soldaten (Shutterstock)

Taiwanese soldaten (Shutterstock)

Uncategorized

Taiwan vreest voor Chinese invasie naar aanleiding van spanningen in Oekraïne

Maarten Sirre

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu is bang dat China na de Olympische Winterspelen ieder moment kan aanvallen. Dat vertelt hij aan journalisten van ITV. Volgens Wu kijkt Peking nauwlettend naar wat Moskou van plan is te doen in Oekraïne en welke reactie dat zou uitlokken van de Verenigde Staten. China en Rusland hebben de afgelopen maanden ondertussen verdere toenadering tot elkaar gezocht.

Tegen een journalist van ITV News Asia zegt Wu: “De Olympische Winterspelen is voor China een moment waar het haar nationale glorie kan opeisen, daarom wil het geen gebeurtenissen laten gebeuren die kunnen afleiden van de binnenlandse aandacht richting die nationale glorie. China kan echter op ieder moment denken aan militaire actie tegen Taiwan, en daar moeten op voorbereid zijn.” Toenadering van China en Rusland

Hulp van het Westen

China tast al een tijdje de grenzen af met Taiwan. Soms overschrijden ze letterlijk de grens. Zo is China afgelopen jaar bijna duizend keer het Taiwanese luchtruim binnengedrongen. Voor Wu is dit een duidelijke bedreiging vanuit Peking. Omwille van die dreiging zal er op 22 februari een virtueel gesprek plaatsvinden tussen minister Wu en Mark T. Esper, de voormalige staatssecretaris van Defensie onder Donald Trump.

Wu noemt tegen ITV China en Rusland een wereldwijde bedreiging voor democratie. Hij roept alle democratische landen op om samen te spannen tegen die twee autoritaire regimes en Taiwan te helpen. Hij is al erg blij dat onder andere het Verenigd Koninkrijk operaties heeft uitgevoerd in en rond de Taiwanese wateren. Zonder internationale hulp is Taiwan niet sterk genoeg om weerstand te bieden tegen China. “We willen geen oorlog, maar we zullen niet buigen voor China.” besluit Wu

Toenadering tussen China en Rusland

De autocratische staatshoofden Vladimir Poetin van Rusland en Xi Jingping van China hebben tijdens de Oekraïne-crisis betere relaties met elkaar uitgebouwd. Zo was Poetin één van de weinige wereldleiders die fysiek aanwezig was op de, in het Westen controversiële, Winterspelen. Rusland heeft eerder deze maand zijn steun uitgesproken voor het ‘één-China-principe’. Dit Chinese beleidsprincipe houdt in dat China één hoort te zijn. Taiwan (officieel bekend als de Republiek China) hoort dus deel te zijn van China (officieel de Volksrepubliek China).

De toenadering is al langer gaande. Zo noemde Xi Jingping tijdens een bezoek aan Moskou in 2019 Poetin zijn “beste vriend”. In 2021 hernieuwde Moskou en Peking een 20-jaarlangdurend vriendschapsverdrag. Voor het eerst in twee jaar tijd hebben de twee staatshoofden elkaar weer in het echt gezien tijdens de huidige Olympische Winterspelen in China. Ze hebben gezamenlijk de NAVO opgeroepen om te stoppen met hun zogenaamde “ideologische koude oorlog benadering”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Taiwan vreest voor Chinese invasie naar aanleiding van spanningen in Oekraïne”

  1. Het Westen is niet in staat zijn arrogantie over zijn superieure waarden waar te maken. En dat weten sterke leiders zoals Putin en Xi heel goed. Oké het zijn abjecte figuren maar ze hebben haar op hun tanden. Met blabla kom je nooit tot boemboem. Voor welke mensen kiezen we eigenlijk. Voor de narcisten die hun hoog verheven moraal opdringen aan degenen die de gevolgen daarvan moeten ondergaan of kiezen we voor degenen die het plebs begrijpen en hen veiligheid en geborgenheid willen geven.

Plaats een reactie

Delen