Anne Frank schildering in Berlijn © 00531335/Bestimage/Photo News

Anne Frank schildering in Berlijn © 00531335/Bestimage/Photo News

Uncategorized

Team achter ‘Het verraad van Anne Frank’ geschrokken door kritiek

Maarten Sirre

Het zogenaamde ‘cold case team’ achter het onderzoek naar de verrader van Anne Frank kreeg de laatste tijd veel kritiek te verduren. In een verklaring op hun website reageren ze op de beschuldigingen die hun ten deel zijn gevallen. Zo ontkennen ze onder andere dat ze hebben beweerd dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh zeker schuldig is aan het verraden van Anne Frank.

18 januari kwam er een boek uit dat veel losmaakte. Het boek: ‘Het verraad van Anne Frank: Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland’ zou bewijzen wie de verrader van de familie Frank was. De naam Arnold van den Bergh werd ineens wereldberoemd. Het boek werd overal besproken en aanvankelijk zelfs met lof ontvangen. Zo stond er bijvoorbeeld in The New York Times van 17 januari een positieve recensie. De eerstvolgende dag kwam er echter een storm van kritiek, onder andere vanuit de academische wereld. Zie bijvoorbeeld de Times van 18 januari.

Angst voor antisemitisme

Er was ook sprake van verontrusting zoals bijvoorbeeld vanuit het Zwitserse Anne Frank Fonds. Het feit dat de aangeduide hoofdverdachte Joods was, zou antisemitisme in de hand werken. De media zou hierin een grote schuld aan hebben. Zo kopte Britse Daily Mail: “Anne Frank was verraden door een JOODSE notaris.” Dat later uitkwam dat de conclusie helemaal niet zo zeker was, zou ook het vertrouwen in de media hebben geschaad. Aldus Yves Kugelmann van het Anne Frank Fonds in Basel.

Reactie van de onderzoekers

Het cold case team was naar eigen zeggen “geschrokken” van de harde kritiek die het onderzoek ten deel viel. Ze reageren in de verklaring op hun website op verschillende punten van kritiek. Ze halen aan dat Van den Bergh niet werd aangeduid als definitieve dader, maar slechts als hoofdverdachte. Er werden naast de Joodse notaris ook 34 andere verdachten behandeld. Wel willen ze toegeven dat de door hun beweerde “85% waarschijnlijkheidspercentage” een foute keuze was. “Dit wekte ten onrechte de indruk dat het hier om ‘85% zekerheid’ zou gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Team achter ‘Het verraad van Anne Frank’ geschrokken door kritiek”

  1. Vraag het ne keer aan onze ex-1-mins Sophie W. vermits ik hier zo pas – o schande voor mij – tot de behoorlijk schokkende lezing kom dat ze tot het uitverkoren ( niet verkozen ) ras behoort; maar waarom eigenlijk verscheen dit niet in de DPG; zijn er beschaamd voor of vrezen ze dat ze weer té ver zullen gaan ????
    Hallo Cushman & Wakefield!!!!

  2. Anne Frank is zowat de Jezusfiguur van het links liberalisme. Zij is een martelares in die religie. Verwacht je maar aan zeer emotionele reacties als je tegen de leer in gaat.

  3. Dat ze maar oppast, het Vlaams Blok is destijds veroordeeld wegens ‘aanzetten tot haat en racisme’ door te dikwijls vrouwenbesnijdenis aan te klagen in voornamelijk islamitische landen. Veroordeeld om te dikwijls de waarheid te zeggen dus.

Plaats een reactie

Delen