Voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Shutterstock

Voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Shutterstock

Uncategorized

Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool

Van de redactie

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag vervolgd worden voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Dat heeft een Amerikaanse rechter vrijdag beslist. Volgens de rechter kan Trump zich niet beroepen op presidentiële immuniteit in de zaak.

Verschillende congresleden en de politie hebben de oud-president aangeklaagd. Zij vinden dat Donald Trump direct verantwoordelijk is voor de aanval op het parlementsgebouw door zijn aanhangers op 6 januari vorig jaar. De rechter, Amit Mehta, oordeelt dat Trump op die dag “acties verrichte die volledig betrekking hadden op zijn pogingen om een tweede ambtstermijn af te dwingen”. Bovendien zou de toespraak van Trump voorafgaand aan de bestorming “redelijkerwijs opgevat kunnen worden als een oproep tot collectieve actie”. Presidentiële immuniteit zou hierdoor niet van toepassing zijn.

“Een president immuniteit ontzeggen is geen kleine beslissing”, stelt Mehta in een 112 pagina’s tellend verslag. “De rechtbank is zich bewust van hoe zwaar deze beslissing weegt.”

Er zijn drie rechtszaken aangespannen om Trump verantwoordelijk te stellen voor de bestorming van het Capitool. Bovendien doet een speciaal comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoek naar zijn rol in deze zaak. Hiervoor zijn honderden pagina’s met documenten, sms-berichten en getuigenissen in beslag genomen, ondanks verwoede pogingen van Trump om dit tegen te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool”

  1. Mehta zegt dat het rederlijkerwijs ZOU kunnen dat, wel ik ACHT het als bewezen dat de rechter vooringenomen is. De VS is ook al slachtoffer geweest van islam terreur (9/11 New York 4000 doden) waar de koran in 2/24 oproept om ongelovigen te doden en dan zegt de rechter niets?

Plaats een reactie

Delen