De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Turkije van Erdogan vergroot invloed in VS

Sonja Dahlmans

Volgens het Middle East Forum (MEF) beschikt de Turkse regering over een groot en invloedrijk netwerk dat in de Verenigde Staten van Amerika opereert. Dit netwerk wordt in stand gehouden door de Turkse diaspora in de VS en door islamitische organisaties die worden beschermd door de Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Ook familieleden van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zouden betrokken zijn bij een groot aantal activiteiten die de Turkse belangen moeten zien te bevorderen, zoals het ontkennen van de Armeense genocide, de uitlevering van de Turkse banneling Fethullah Gülen en het ondermijnen van de staat Israël.

Zo zou het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken, Diyanet, de bouw van een van de grootste moskeeën in de Verenigde Staten hebben gefinancierd. Er is in de VS weinig toezicht op buitenlandse financiering voor religieuze instituties. In Frankrijk daarentegen zijn zeer strenge beperkingen op dergelijke buitenlandse financiering van kracht, teneinde islamitische radicalisering tegen te gaan.

Het Diyanet Centrum van Amerika (DCA) is momenteel een van de rijkste islamitische organisaties in de VS. DCA steunt openlijk de AKP. Volgens de DCA is “islamofobie sterk in opkomst en worden radicale organisaties gezien als de ware islam, wat ervoor heeft gezorgd dat elke moslim als een mogelijke verdachte wordt beschouwd”. Om dit tegen te gaan, wil de organisatie weerstand bieden aan islamofobie en een beter begrip van de authentieke islam creëeren.

Turks netwerk

Volgens Benjamin Baird, adjunct-directeur van Islamisme in de Politiek (IIP), is er een kwaadaardig maar invloedrijk Turks netwerk actief in de Verenigde Staten. Dit netwerk zou onder andere mediakanalen, lobbyisten, politieke actiecomités en verschillende non-profitorganisaties omvatten, die erop gericht zijn om “invloed uit te oefenen op de buitenland politiek van de VS in het Midden-Oosten en verder in de wereld”. Ook zou men erop uit zijn de staat Israël te ondermijnen en Amerikaanse islamisten te ondersteunen.

Turkije zou de grootste buitenlandse geldschieter zijn van Amerikaanse islamistische groepen die invloed willen uitoefenen op de Amerikaanse politiek. Er zouden banden zijn tussen pro-Erdogan Turks-islamistische organisaties als Musiad USA enerzijds en de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR), Amerikaanse Moslims voor Palestina (AMP), de Islamitische Raad voor Noord Amerika (ICNA) en de Amerikaanse Raad voor Moslimorganisaties (USCMO) anderzijds.

“In feite is dit de Turkse overheid die op verschillende manieren controle heeft op Amerikaans grondgebied en deze gebruikt om de ambities van de Turkse overheid en de AKP van Erdogan te begunstigen”, zegt Baird over Diyanet. Volgens hem spioneren imams en andere geestelijken die verbonden zijn aan het Diyanet-netwerk Turken in Europese landen als Duitsland en Frankrijk. Turkse Amerikanen zouden vrezen dat dergelijke zaken zich ook in de Verenigde Staten voordoen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Turkije van Erdogan vergroot invloed in VS”

  1. Wanneer gaat onze Vlaamse regering eens een einde maken aan de Marokkaanse en Turkse financiering van de moskeeën? Oeps, hiervoor moeten we eerst imam Somers buitensmijten, en dat mag niet van de N-VA top

Plaats een reactie

Delen