Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Turkije voert luchtaanvallen uit op buurlanden

Ward Van Meensel

De Turkse luchtmacht heeft meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch en Iraaks grondgebied, zo schrijft Rûdaw. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn de aanvallen gericht op gekende posities van Koerdische milities. De Iraakse overheid vraagt om de aanvallen stop te zetten.

De luchtaanvallen zouden uitgevoerd zijn tegen leden van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en tegen de Koerdische militie YPG. Beiden worden door de Turkse overheid gezien als separatistische terreurbewegingen en zijn verboden in Turkije. Volgens de Turkse regering zijn de aanvallen een vorm van zelfverdediging. Irak heeft Turkije opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Geen nieuw conflict

Dit is niet de eerste keer dat Turkije illegale militaire acties uitvoert in haar buurlanden. De Koerdische rebellen zijn al sinds 1978 bezig met een bloedige strijd tegen Turkse repressie. In 2013 werd er een wapenstilstand aangekondigd tussen de PKK en Turkije. De problemen hervatten in 2015 al snel na een luchtaanval tegen Koerden in Irak. Ook in 2018 en 2019 voerde Turkije militaire operaties uit tegen Koerdische rebellen op Syrisch en Iraaks grondgebied.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Turkije voert luchtaanvallen uit op buurlanden”

  1. Turkije voert niet alleen aanvallen uit op de PKK en de YPG (nota bene de militie die tegen IS een bloedige strijd heeft geleverd en hen ook heeft overwonnen) maar bombardeert ook milities van de Yezidi’s. Milities die de Yezidi’s hebben opgericht na de genocide waarvan zij het slachtoffer zijn geworden door de terroristen van de Islamitische Staat. De internationale gemeenschap schenkt daar zo goed als geen aandacht aan.

  2. Gooi Turkije toch uit de NATO ! Waar wachten we nog op ? Het is de VS en GB die Turkije binnen de NATO willen houden. Waarom ?

Plaats een reactie

Delen