N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Ugent laat assistent die examenvragen aanbood in ruil voor seks al 2 jaar begaan

Redactie PAL

Twee jaar geleden deed een studente aangifte bij de universiteit van Gent over grensoverschrijdend gedrag door een assistent, maar daaraan werd tot op vandaag geen gevolg gegeven. Dat brengt VRT NWS. De Ugent had echter eerst aangegeven dat dit wel gebeurd was.

De feiten speelden zich iets meer dan twee jaar geleden af. Een studente STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) legde op dat moment een examen af aan de Ugent onder het toezicht van een doctoraatstudent. Die neemt een foto van haar in de aula, die hij na het examen naar haar doorstuurt via Facebook. “Misschien kan ik de volgende keer de antwoorden voor je stelen”, schreef de man. Daarbij bleef het echter niet, want de studente zou op haar beurt ook iets moeten doen om die antwoorden te verkrijgen. “Hoe zou je betalen voor die informatie?”, ging hij verder. “Ik zal je vertellen: ik ben niet goedkoop.” Daarmee lijkt de assistent duidelijk te verwijzen naar seksuele diensten.

Het voorval kwam destijds reeds even in de media, nadat screenshots van het gesprek de ronde deden op Facebook. De UGent had toen laten weten “het voorval zeer ernstig” te nemen. Op dat moment deed de studente ook formeel aangifte van het voorval bij Trustpunt, een team van vertrouwenspersonen aan de Ugent.

Gelogen over sanctie

Anderhalf jaar hoort de studente niets meer van de betrokken diensten aan de Ugent. Ze blijft wel aandringen, maar krijgt vaak geen antwoord op haar mails. Wanneer ze wel antwoord krijgt, wordt haar verteld dat hier later nog op teruggekomen wordt, maar daarna blijft het meestal stil. In november vorig jaar krijgt ze uiteindelijk te horen dat er een sanctie zou zijn uitgesproken, maar ze krijgt geen details over wat die zou inhouden.

Wat blijkt nu? Er zijn helemaal nog geen stappen genomen tegen de assistent. “Wat de behandeling van de melding in kwestie betreft moet het advies van de Tuchtcommissie nog uitgeschreven worden.”, stelt rector Rik Van de Walle in een reactie. “De procedure is dus nog niet ten einde. Dat de studente eind vorig jaar te horen kreeg dat de assistent een passende sanctie had gekregen, was bijgevolg fout en had niet mogen gebeuren.” Volgens de rector zou dit nu op korte termijn moeten afgehandeld worden, op zijn aandringen. “We zullen er alles aan doen om dit in de toekomst te vermijden.”, sluit de Van de Walle af.

Ugent Women’s Strike

Wat vooral opvalt is de dubbelzinnige houding van de Ugent naar grensoverschrijdend gedrag en de behandeling van vrouwen toe. Zo wordt in deze zaak geen sanctie uitgesproken, en dat terwijl Van de Walle er een erezaak van gemaakt heeft om “gendersensitieve maatregelen” te introduceren aan zijn universiteit.

Enkele jaren geleden sprak hij nog duidelijk zijn steun uit voor de “Ugent Women’s Strike”, waarbij gevraagd werd om het werk neer te leggen om meer gendergelijkheid en rechtvaardigheid te vragen aan de Ugent. Eén van de eisen was toen dat “grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd kan worden. Het is noodzakelijk om probleemgevallen te identificeren, te benoemen en kordaat aan te pakken.” De vraag blijft dus waarom dit in de praktijk niet gedaan wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Ugent laat assistent die examenvragen aanbood in ruil voor seks al 2 jaar begaan”

  1. Rector Van De Walle had het veel te druk met de heksenjacht op al wat recht(s) is, en het toejuichen van de veroordeling van Jef Hoeyberghs. Een mens moet toch zijn prioriteiten kennen.

  2. rik van de walle (hypocriet) slaat nu wel mae culpa in de media maar het is zijn verantwoordelijkheid, in de media neemt hij actie om Jeff Hoeyberghs af te blaffen en zelf neemt hij geen actie op de universiteit. Op 9/1/2022 heb ik een ticketnummer gekregen na mijn schrijven en nog steeds geen antwoord, deze man is niet bekwaam om rector te zijn.

  3. In het kosmopolitische Vlaanderen van Jan Jambon (N-VA) verbaast mij niets meer. In Tervuren (randgemeente Brussel) rekruteert de N-VA burgemeester personeel voor de gemeente en woonzorgcentra die het Nederlands niet machtig zijn. Nu ook al taalproblemen voor Vlamingen in Tervuren. We gaan erop vooruit. N-VA die op haar beurt de taalwet overtreedt (sic) of hebben De Wever en Jambon een achterpoort geopend? Quid integratie? Inclusief Vlaanderen analoog aan een meertalig Vlaanderen? We krijgen in de gemeente dagelijks Franstalige Afrikaanse leveranciers uit Brussel over de vloer die arrogant eisen van in het Frans aangesproken te worden. Het verfransende taalbeleid van N-VA in Tervuren is een opkikker voor anderstaligen.

  4. Dat een assistent examenvragen aanbiedt aan zijn favorieten is simpelweg fraude. De logische respons van de universiteit daarop is ontslag. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat dit enkel gecast wordt als een probleem van grensoverschrijdende gedrag, waarvan de vrouw in casu slachtoffer zou zijn. Tenzij er représailles verboden zijn aan het niet ingaan op de avancés, vraag ik me af welk nadeel haar zou zijn berokkend. Ik zie een extra optie (hier het oneerbaar voorstel) die andere studenten niet krijgen. Mooie vrouwen zijn de meest gepriviligeerde mensen die hier op aarde rondlopen. Zij krijgen aandacht, mogelijkheden, voorstellen die voor anderen niet weggelegd zijn en zij kunnen daarmee op elk moment hun leven een heel andere wending geven. Dus dat slachtoffer verhaal, daar ga ik niet zo maar in mee. Los daarvan blijft een oneerbaar voorstel nog steeds oneerbaar en een universiteit moet haar personeel daar uiteraard op aan spreken.

Plaats een reactie

Delen