Rector van Universiteit Gent, Rik Van de Walle. Photonews

Rector van Universiteit Gent, Rik Van de Walle. Photonews

Uncategorized

UGent roept uitwisselingsstudenten terug uit Rusland

Van de redactie

De Gentse universiteit, UGent, heeft alle uitwisselingsstudenten die in Rusland studeren, teruggeroepen. De huidige omstandigheden laten volgens rector Rik Van de Walle internationale uitwisselingen niet toe. Achttien studenten zijn gecontacteerd over de beslissing, die genomen is na contact met de Belgische ambassade en experten die de universiteit in huis heeft.

Rik Van de Walle vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat studenten het hele semester op een veilige manier in Rusland zullen verblijven. Maar ook praktische problemen, zoals het risico op problemen met bankverrichtingen en communicatie via sociale media worden aangehaald om de beslissing te motiveren. 

“De UGent is nog niet overgegaan tot het schrappen van academische samenwerkingen met Russische partners. Wel achten we internationale studentenuitwisseling met Russische gastinstellingen in de huidige context niet mogelijk”, zegt de Gentse universiteit.

Ongeveer 150 studenten en 66 personeelsleden van de UGent hebben de Russische, Oekraïense of Wit-Russische nationaliteit. Zo studeert een 100-tal Russische studenten aan de UGent en werken er 40 Russische personeelsleden. 39 studenten en 25 personeelsleden hebben de Oekraïense nationaliteit. Tien studenten en één personeelslid komen uit Wit-Rusland.

Ruslandplatform

De werking van het Ruslandplatform, een orgaan dat wetenschappers van allerlei disciplines samenbrengt, staat vooralsnog “niet ter discussie”, had de universitaire leiding eerder deze week al bevestigd. Bestaande academische samenwerkingen met Russische partners worden voorlopig dus niet stopgezet. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “UGent roept uitwisselingsstudenten terug uit Rusland”

  1. Zijn ze dan veiliger af in Gent met een rector die grensoverschrijdend gedrag in de kiem smoort? Vreemd dat deze extreem linkse geen opmerkingen heeft over de extreem linkse oorlog van putain.

Plaats een reactie

Delen