Politicoloog Bart Maddens: "Partijfinanciering is veel erger dan pensioenbonus"

Bart Maddens. Photo News

Uncategorized

Unia moet 10 procent personeel ontslaan na terugtrekking Vlaanderen

Redactie PAL

Gelijkekansencentrum Unia zal op korte termijn 10 procent van het personeel moeten ontslaan. De Vlaamse regering besliste immers om zich terug te trekken uit Unia en een Vlaamse instelling op te richten. Het ontslagen personeel wordt niet overgeheveld naar die nieuwe instelling.

In september 2019 besliste de Vlaamse regering om zich terug te trekken uit het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Aanleiding voor die keuze was het feit dat er al langere tijd kritiek kwam op de werking van het centrum. Ook de torenhoge subsidies die het centrum krijgt – zo’n 8 miljoen euro in 2018 – waren een struikelblok voor de Vlaamse regering.

In de plaats van Unia komt er nu een Vlaams gelijkekansencentrum, dat enkel door Vlaanderen zal worden gefinancierd. In juli 2021 kwam het tot een intentieverklaring van Vlaanderen, waarna in december 2021 ook een ontwerp-oprichtingsdecreet werd goedgekeurd.

https://twitter.com/unia/status/1496494508862812161?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

900.000 euro minder subsidie

Doordat de Vlaamse regering zich terugtrekt, zullen ook de subsidies van Unia afnemen. Concreet zal het centrum het met zo’n 900.000 euro per jaar minder moeten doen. Dit zal zich in de praktijk vertalen in een vermindering van het personeel. Unia schat dat het 10 procent van de medewerkers op straat zal moeten zetten.

Geen overheveling

Waar Unia het vooral moeilijk mee heeft, is het feit dat dit ontslagen personeel niet zal worden overgeheveld naar de nieuwe Vlaamse instelling. “Ondanks schriftelijke en mondelinge toezeggingen en de gevestigde praktijk inzake de overdracht van bevoegdheden van de ene instelling naar de andere, heeft minister Somers onlangs laten weten dat het personeel waarop deze beslissing betrekking heeft, niet naar de nieuwe Vlaamse instelling zal worden overgeheveld”, klinkt het in een persbericht.

Volgens de raad van bestuur van Unia wordt daarmee de deskundigheid en de inzet van het personeel genegeerd. “Men wordt gedwongen om 10 procent van het personeel te ontslaan, zonder hen een professionele heroriëntering in overeenstemming met hun competenties te kunnen garanderen”, klinkt het.

Unia ziet twee oplossingen. Enerzijds dat de Vlaamse regering de mogelijkheden zou onderzoeken van een heroriëntering van het personeel van Unia in de Vlaamse administratie op vrijwillige basis. Anderzijds wil men dat Vlaanderen middelen voorziet om de getroffen personeelsleden correcte vertrekvoorwaarden te garanderen. “Vlaanderen moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen beslissing”, besluit de raad van bestuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Unia moet 10 procent personeel ontslaan na terugtrekking Vlaanderen”

  1. Experten die geen enkel geval van antisemitisme hebben aangekaart… Unia kwam trouwens ook alleen in actie tegen Vlaanderen. Wie weet nog hoe ze de uit spraak van De Croo over Vlamingen inimaliseerfen..

  2. unia gelijke kansen, ik heb de bewijzen hoe ze mensen van rechtse afkomst met hun deskundigheid discrimineren, deze instelling moet helemaal opgedoekt worden en aangeklaagd worden wegens discriminatie.

  3. Waaruit bestaat de ‘expertise’ van het personeel dat moet ontslagen worden?
    Dat personeel is aangesteld dank zij ontvangen federale subsidies. Waarom zou Vlaanderen hen dan moeten overnemen?
    Toch ook Somers nauwlettend in de gaten houden.

  4. Deze ontslag ronde heeft unia helemaal aan zichzelf te danken. Als je bij hen alleen mocht aankloppen als je een getinte kleur had, als je daarbij vermeldde moslim(a) te zijn kreeg je nog een voorkeursbehandeling op de koop toe, inclusief dure advocaten. Als je als blanke hetero man bij hen dan nog steeds wordt afgewimpeld, dan is het logisch dat je werkbudget aangepast wordt aan je doelgroep. Racisme en discriminatie is geen patent van de blanke hetero man, maar een werkpunt voor iedereen en net dat heeft unia nooit begrepen, vandaar haar overbodigheid. Bovendien hoort het een politiek neutrale organisatie te zijn maar het is al snel verveld tot een links bastion dat als hoofdtaak had rechts te schandaliseren en in haar dossiers zelfs te discrimineren en te criminaliseren. Hopelijk wordt dit politiek bastion in de toekomst compleet naar de prullenmand verwezen. Belastinggeld kan veel beter gespendeerd worden.

  5. Dit is 2 jaar geleden beslist, als unia toen onmiddelijk 10% had ontslagen hadden ze hun personeel verder kunnen uitbetalen zoals dat hoort. Nu zien ze maar enkel 2 oplossingen ? Wat met een 3de oplossing zijnde dat zij hun personeel uitbetalen, 8mil-900k is nog altijd 7 mil. Geld genoeg… Tevens als in de privé een bedrijf een grote klant verliest en daardoor moet personeel ontslagen, moet dan de laatste klant die premies betalen? dacht het niet eh!

  6. De macht van extreemlinks is serieus aan het aftakelen.Gelijke kansen.Voor de gewone Vlaming alvast niet.Het zijn racisten eerste klas tegenover hun eigen volk.Weg ermee! De Vlaming is het kotsbeu om al dat overbodig geld aan deze gasten,vzw,”s en andere linkse bastions te betalen.Weg met links!!!

  7. Het ware beter in plaats van 10% te ontslaan, om 10% over te houden. Is dan nog meer dan er nuttig zijn, maar soit. Wel op voorwaarde dat er 10% bekwame en niet-bevooroordeelde personeelsleden binnen zitten daar.

  8. Ontslagen PoCo-personeel te herscholen door VDAB tot economisch productief in knelpuntberoepen in plaats van hen te laten vegeteren op subsidies uit belastinggeld gemolken van mensen die WEL economisch productief zijn ! De woke industrie waar UNIA deel van uitmaakt hoest enkel kosten op (subsidies) maar geen economische baten. Vermits UNIA minstens in perceptie lijkt te fungeren als “vakbond voor allochtonen” , dat die allochtonen dan hun UNIA-vakbond zelf bedruipen met lidgeld !

Plaats een reactie

Delen