Tinne Van der Straeten (Belga)

Uncategorized

Van der Straeten: “Kernuitstap beslissen op basis van cijfers”

Carl Deconinck

Twintig jaar wanbeleid en stilstand. Dát, en niet de nakende kernuitstap, is de oorzaak van de piekende energieprijzen. Dat verklaarde minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) donderdag in de Kamer. Daar werd opnieuw een debat gehouden over de geplande sluiting van de kerncentrales in 2025. Premier De Croo was overigens niet aanwezig op het debat, tot ongenoegen van de oppositie. Van der Straeten opperde dat 40 jaar oude centrales ons niet zullen helpen naar lagere prijzen en meer zekerheid.

Niet voor het eerst kwam in de plenaire Kamer het debat over de kernuitstap opnieuw op gang. Een oproep uit werkgevershoek om de centrales langer open te houden blies de discussie deze week nieuw leven in. Meerderheidspartij MR is al langer voorstander van die levensduurverlenging, maar ook Open Vld en CD&V lijken de deur wat verder op een kier te zetten. Daarbij wordt ook naar de geopolitieke situatie gekeken en de invloed op de gasprijzen.

Van der Straeten bevestigde dat de regering op 18 maart de eindbeslissing zal nemen: “We gaan dat niet doen op basis van een mening, een facebook-advertentie of buikgevoel. Maar op basis van cijfers, rapporten en studies”, onderstreepte de Groen-minister. Niemand ontsnapt vandaag aan de hoge energieprijzen. Ze hebben dus niets te maken met de kernuitstap, beargumenteert ze. Ze verwees daarvoor naar Frankrijk, waar vandaag 20 procent van de kerncentrales uitligt.

Nieuwe elementen sinds start Vivaldi

Bij een kernuitstap worden we nóg afhankelijker van Russisch gas, is een tegenargument dat vaak wordt opgebracht. Van der Straeten probeerde dat in perspectief te brengen: “Vier procent van ons gas komt uit Rusland. Van de volumes die België binnenkomen, hebben we een derde zelf nodig, wat dus de bevoorrading niet in gevaar zou mogen brengen. Bovendien wordt driekwart van het gas rechtstreeks geleverd aan de eindgebruiker. De kernuitstap heeft daar geen enkele impact op.”

CD&V-Kamerlid Leen Dierick stelde echter dat er zestien maanden na de start van de regering “tal van nieuwe elementen” zijn opgedoken. Nederland en Frankrijk willen kerncentrales verlengen of nieuwe bouwen, er is de geopolitieke toestand en de facturen die door het dak gaan. Die nieuwe elementen moeten volgens haar meegenomen worden bij het bestuderen van zowel piste A, die de volledige uitstap omvat, en plan B, waarin twee centrales langer openblijven. En dat “zonder oogkleppen of taboes”.

N-VA-energie-expert ging in de aanval richting regeringspartij Vooruit. Voorzitter Conner Rousseau gaf woensdag namelijk aan dat hij zich zou kunnen vinden in een verlenging van de levensduur, als het zwart op wit kon worden aangetoond dat de energiefactuur dan zou zakken. Daar wijst voorlopig echter niets op, volgens Rousseau. Wollants weerlegt dat: “Elke studie van de afgelopen jaren toont aan dat de kernuitstap de factuur hoger maakt.”

Vrees voor regeringscrisis

Zowel Open Vld en CD&V kwamen recent opnieuw met hun twijfels over de kernuitstap naar buiten. Ook Vooruit schuift betaalbaarheid naar voor als argument om de kerncentrales niet te sluiten. Volgens Wetstraat Insider wijzen signalen van Groen en Ecolo er op dat zij met de hakken in het zand klaar staan. “Als de kernuitstap er niet komt, dan valt Vivaldi”, zou het aan de top klinken. 18 maart wordt dus een cruciale datum voor de federale regering: dan valt de eindbeslissing. Of het tot een regeringscrisis komt, is voorlopig af te wachten.

https://redactie.palnws.be/2021/11/kernenergie-is-veel-beter-voor-het-milieu-dan-de-nieuwste-en-modernste-gascentrales/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over “Van der Straeten: “Kernuitstap beslissen op basis van cijfers””

  1. De stijgende energieprijzen hebben inderdaad weinig met de kernuitstap te maken. Maar alles met de manier waarop de europese energiemarkt werkt. Een complete hervorming van die energiemarkt is dus dringend nodig.

  2. Tinne Van der straeten? – Vraag in de Afspraak: Hoeveel % kernenergie hebben we nu? – Antwoord: “Heu …. Heel veel”. Als dergelijke beleidsmakers die 10000 stemmen vertegenwoordigen het energievraagstuk moeten oplossen, dan zal zonder twijfel het licht uitgaan. Hopelijk ook voor haar partij. En wanneer het windstil is “Blazen” Tinne. Wie wind zaait zal storm oogsten. En bij storm draaien de windmolens niet. Groene Tinne Van der Straeten zorgt voor de duurste brandstof aan de pomp ooit, de duurste gasfactuur ooit en de duurste elektriciteitsfactuur ooit. Zalig de groenen van geest, tot hen behoort het rijk van de psychiatrie. Met Tinne Van der Straeten lachen we groen, met Vivaldi betalen we ons blauw.

  3. Prijzen zullen niet duurder worden per maand iets dat niet geleverd wordt moet ge niet betalen, maar toch zien dat er niet te veel in uw diepvriezer, zit die kosten gaat ge wel moeten betalen

  4. Hoe kan je nu blijven beweren dat het bouwen van dure vervuilend gascentrales ter vervanging van propere goedkope kerncentrales de oplossing is van het energie- en milieuprobleem? Hoe kan je dat nu blijven beweren? Waanzin!

  5. De prijs in frankrijk in febr.2022 Is 0.174 euro per kwh. Daar kunnen wij enkel van dromen. Hoe kan men zo’n onzin blijven uitkramen en ermee wegkomen.
    Groen wil onze poen, waarom laten we ze doen?

  6. Dat wiskunde en rekenen niet aan Tinne Van der Straeten besteed is, wisten we al langer. Haar betoog dat we maar een derde van het geleverde gas gebruiken, wat bij niet levering door Rusland een derde van 0,0 betekent, dat is wetenschap die boven haar zeer klein beetje verstand gaat.

  7. Hoe kan je in 1 zin zeggen dat de kernuitstap geen invloed zal hebben op de prijs maar wél de huidige hoge prijs te wijten is aan het geplande onderhoud in de Franse kerncentrales. Hierna volgt in een ideale wereld een belediging, maar dat mag niet meer.

  8. Er is NIETS van groene alternatieve energie of mobiliteit waar men financieel voordeel mee kan doen. Alles wordt duurder en dit is de weg die Europa is ingeslagen, met Duitsland op kop ik ben benieuwd hoelang dit land nog de motor zal zijn van de Europese economie.

  9. Kernenergie vooreerst al een nationale aangelegenheid dus geen “Antwerpse” opslossingen. De prijs zal niet dalen maar het open houden van de laatste centrales zal ons een minimum aan bedrijfszekerheid geven. Zorg dat tijdelijke overcapacitiet van groene energie omgezet wordt in waterstof, dat we in tijden van grote vraag en tekort kunnen inzetten.
    Voor de radioactiviteit moet je goede opslag voozien. Door de buitenlandse grenscentrales vervalt het spookbeeld van radioactiviteit. Daar zijn we toch altijd de klos als er wat voorvalt. cfr Tsernobil.

    Je slacht niet de laatste kip als je geen eigen meer hebt.
    Of nu gas terugnemen of nooit meer mogen meespelen.

  10. Hadden die kerncentrales in Frankrijk normaal gewerkt, moesten de op gaswerkende centrales in Europa niet extra draaien en dit zou dan geen invloed op de prijs hebben ????

Plaats een reactie

Delen