Vincent Van Quickenborne (Belga)

Binnenland politiek

Van Quickenborne trekt erkenning Moslimexecutieve in

Wannes Neukermans

De erkenning van de Moslimexecutieve zal worden ingetrokken. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne liet vrijdag in De Ochtend op Radio 1 weten dat hij de procedure hiervoor zal opstarten: “Het orgaan kan niet langer een gesprekspartner zijn.” Er bestaat al jarenlang ontevredenheid over de werking van het orgaan.

De Moslimexecutieve, officieel het Executief van de Moslims van België, is de officiële vertegenwoordiging van de islam in ons land. Dat gaat gepaard met ongeveer 650.000 euro subsidies per jaar, maar over het functioneren van het orgaan bestaat al jaren ontevredenheid. De werking is niet transparant, structuur onduidelijk en er is zelfs sprake van buitenlandse inmenging uit Turkije en Marokko. Staatsveiligheid bracht enkele maanden geleden nog een rapport naar buiten waarin het voorzitter Mehmet Üstün aan extremisme linkte.

Van Quickenborne stelde het orgaan eerder al twee keer in gebreke. Ook schrapte hij reeds de subsidie voor dit jaar. Maar nu is ook voor hem de maat vol. Hij heeft beslist om de procedure op te starten om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken, kondigde hij vrijdag aan op de radio. Dat betekent dat de officiële rol van het orgaan wegvalt, net als de subsidies. “De organisatie is niet representatief voor alle moslims in ons land”, zei Van Quickenborne. “Je ziet een oudere generatie die elke voeling met de jonge moslims heeft verloren die hier de plak zwaait. Dat is nefast voor de moderne islam. Deze executieve kan niet langer een gesprekspartner zijn.”

Wordt Van Quickenborne eindelijk wakker?

Ook Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) nam de Moslimexecutieve eerder onder vuur: “Los van Staatsveiligheid en hun bevindingen, suggereerde de toenmalige voorzitter in 2016 dat vrouwen maar een boerkini moesten dragen”, zei hij al in oktober 2020 in het Vlaams Parlement. Daarnaast haalt hij het feit aan dat de organisatie het screenen van imams “te ver vindt gaan”.

Naast de 650.000 euro die de organisatie van het federale niveau als subsidie kreeg, verleende de Vlaamse regering hen nog eens 60.000 euro steun. Van Rooy benadrukt dat dit onder N-VA-regeringen ook gebeurde: “Proficiat daarmee!” De kritiek van de Vlaams Belang-politicus is niet nieuw: “Dag Vincent Van Quickenborne, wordt u nu eindelijk wakker over die Moslimexecutieve?”, reageert hij op Twitter, verwijzend naar een betoog van hem in het Vlaams parlement, dat dateert van oktober vorig jaar.

Vernieuwingstraject vol gemiste kansen

De beslissing is onder meer ook ingegeven door het vernieuwingstraject dat de Moslimexecutieve vorige week overmaakte aan het kabinet van Van Quickenborne, naar aanleiding van de verkiezing van nieuwe leden in april. “Dat voorstel zit vol gemiste kansen”, zei de minister daar eerder deze week al over in de Kamer. Zo is er nog altijd te weinig plaats voor vrouwen en valt de mogelijkheid om gecoöpteerde leden uit andere geledingen van de islam aan te stellen weg. “Men vertrekt nog altijd van de etniciteit, dat is het grootste probleem. Je moet behoren tot een bepaalde zuil zoals de Marokkaanse of Turkse gemeenschap om verkozen te worden. Zo zet men de deur open voor buitenlandse inmenging”, legde de vicepremier uit.

De deelstaten kunnen nog altijd individuele moskeeën erkennen, benadrukt Van Quickenborne. De organisatie mag zichzelf ook nog verdedigen vooraleer de beslissing definitief is. De minister zelf hoopt dat de intrekking van de erkenning van het orgaan “een hefboom kan creeëren voor de moderne islam om hier op termijn een organisatie te vormen die wel representatief is. Dat is perfect mogelijk, maar dan moet men wel vertrekken vanuit de basis van de moslims die hier bij ons leven en de islam belijden op een moderne manier, niet onder de tentakels van het buitenland.”

Hoe het verder moet met de Moslimexecutieve is niet meteen duidelijk. In het vernieuwingsvoorstel gaf het orgaan zelf wel al aan af te willen stappen van subsidies en de middelen voortaan bij de moskeeën en “andere (lees: buitenlandse) financieringsbronnen” te gaan halen.

https://redactie.palnws.be/2020/12/q-en-de-moslimexecutieve/
https://redactie.palnws.be/2022/02/moslimexecutieve-wil-financieel-onafhankelijk-worden-van-politieke-bemoeienissen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Van Quickenborne trekt erkenning Moslimexecutieve in”

  1. Je kan de islam niet op een moderne manier belijden Quickie. Een moderne islam vereist een moderne koran. Er is geen moderne koran, en de bestaande laat heel weinig ruimte voor interpretatie. Daarom hebben we met moslims dit soort problemen en met pakweg katholieken, protestanten, joden en boeddhisten niet.

  2. Tot driemaal toe heeft Quickie het over ‘de moderne islam’, een contradictio in terminis, een belijdenis van het geloof in een sprookje. Quickies ‘ontwaken’ is dus heel relatief.
    Een procedure opstarten is trouwens slechts een begin. Qui vivra verra.

  3. In deze materie is de vraag of we het ernstig menen met onze Westerse waarden en normen cruciaal. Wie hierover grondig nadenkt, stelt vast dat onze politici eerder deze waarden en normen ondergeschikt maken aan religieus fundamentalisme. De beslissing van de Quick lijkt me een stap in de goede richting. We zijn hier in het Westen, hier gelden andere normen en waarden dan in Klein Azië of het Midden-Oosten. Iets wat moslims nooit diets wordt gemaakt. Het inburgeringstraject vertoont volgens mij grote hiaten en is onvoldoende duidelijk voor fundamentalistische islambeleiders. Het is erger, sommige politieke partijen ondersteunen het islamitisch fundamentalisme, zoals Groen!. Die heeft schepenen die het fundamentalisme uitdragen via de hoofddoek. Je moet het maar durven als progressieve partij om te promoten dat vrouwen pas fatsoenlijk kunnen zijn als ze een hoofddoek dragen.

  4. De islam, de enige echte islam, is “een licence to kill the kafir”. DODEN zegt de koran.! En de “kafir”, dat zijn wij allemaal, inclusief Quickie. Zo openbaarde de enige en almachtige God allah!

  5. Een moderne islam? Wanneer je de beelden bekijkt van alle overvallen/aanslagen/vandalisme/criminaliteit van aanhangers van deze levensbeschouwing – want islam is GEEN godsdient – zieje geen grijsaards in een kaftan maar wel jonge mannen in een moderne outfit . Wat ook de vraag doet rijzen waarom de mannelijke volgelingen wel westerse kleding dragen maar dit verbieden aan hun vrouwelijke “geloofsgenoten”…

  6. Eindelijk iemand die het probleem in de kern begrijpt. De Koran is het woord van Allah en daar bestaan geen twee versies van. Islam is de facto fundamentalistisch. Die het niet is kent de Koran niet goed en is dus een slechte moslim. Danke Jan om dat te hebben benadrukt

  7. Lees de Koran haatspraak verzen die oproepen tot geweld tegen “ongelovigen” zelf eens want de muzelmanse terroristen die de raids op Zaventem en te Maalbeek pleegden, konden er zich op steunen. De Koran is de codex voor de Islam, religie en tevens maatschappijmodel. Toch blijft de dolle en krakkemikkig Viv-Aldi Regime draak de Islam op subsidies trakteren omdat “godsdienstvrijheid” constitutioneel gewaarborgd is.

  8. Religies moeten niet gefinancierd worden door de overheid, laat staan de politieke overheid. Religie is een private aangelegenheid dus zijn het de gelovigen die het financiële plaatje voor hun rekening mogen nemen. Er zijn naar verluidt circa 800.000 moslims in België. Sommigen insinueren dat de islam geen Europese voedingsbodem heeft en dus hier niet thuis hoort. Punt één is correct. De roots van de islam liggen net als het christendom en het judaïsme in het Midden-Oosten en de NAVO is ook al van Amerikaanse makelij.

  9. Waar waren de Westerse waarden tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de en 17de eeuw, tijdens de WO1, WO2, de kolonisatie en dekolonisatie (o.a., Vietnam) en de olie- oorlogen in het Midden-Oosten om niet te spreken over de sociale ellende in Vlaanderen in de 19de en begin de 20ste eeuw? Tijdens de repressie en racisme tegen de Vlamingen in Belgique vanaf 1831 tot de jaren 1980 (Remember FDF affiches met “Bruxelles flamand ça jamais”? Het decadente cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok en nu nog tegen het Vlaams Belang?

Plaats een reactie

Delen