(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Vandaag is het Wereld Hijab Dag

Sonja Dahlmans

Elk jaar op 1 februari is het Internationale Hijab (hoofddoek) Dag. Dit is een dag dat er wereldwijd wordt geappelleerd aan niet-islamitische vrouwen om voor een dag in het jaar uit solidair met moslims te verklaren en een hoofddoek te dragen. In een campagnevideo die op diverse sociale media is geplaatst, wordt een oproep gedaan aan “vrouwen van alle religies” om voor een dag mee te doen en te ervaren hoe het is om een hoofddoek te dragen.

De campagne is erop gericht het publiek te tonen dat islamitische vrouwen uit eigen vrije keuze een hoofddoek dragen. Wereld Hijab Dag zou opkomen voor de vrijheid van islamitische vrouwen; dat wil zeggen hun vrijheid om de hijab overal te kunnen en mogen dragen. In het najaar van 2021 ontstond er commotie rondom een campagne van de Raad van Europa die als boodschap had dat “Vrijheid in de hoofddoek is.” Deze advertenties werden verwijderd rap nadat in Frankrijk, onder andere door de voorvrouw van het Front National, Marine Le Pen, hier tegen ageerde.

Iran

In de discussie rondom de islamitische hoofddoek voor vrouwen wordt een groep speciaal haast altijd vergeten: christelijke en andere niet-islamitische vrouwen die leven onder streng islamitische regimes. Zo is er in de Islamitische Republiek Iran een kledingvoorschrift dat alle vrouwen in het land een hijab moeten dragen. Dit geldt voor alle vrouwen, dus ook voor de Armeense, Protestants christelijke en Assyrische vrouwen in het land die helemaal niet geloven in de islam en dus ook niet in het religieuze symbool dat de hoofddoek uitdraagt.

In 2019 nog werd een christelijke vrouw in Iran gearresteerd omdat zij de hoofddoek niet op de juist wijze zou hebben gedragen. In het streng islamitische land is er een zogenaamde ‘hijab politie’ actief die controleert of vrouwen de hoofddoek op gepaste wijze dragen. Fatemeh Mohammadi, een jonge christelijke vrouw uit Iran, werd in de bus door een andere vrouw in het gezicht geslagen. De aanvalster beval Mohammadi om de hoofddoek gepast om te doen. Toen Mohammadi vervolgens naar de politie stapte om aangifte te doen van mishandeling, werd zij zelf gearresteerd. Later dat zelfde jaar werd zij, zonder opgave van reden, uitgesloten van examens aan de universiteit van Teheran.

Indonesië

In Indonesië, het land met naar aantal de meeste moslims ter wereld, klinken dezelfde geluiden. Christelijke en andere niet-islamitische vrouwen zouden gedwongen worden de hoofddoek te dragen. Vrouwelijke leerkrachten, schoolmeisjes en vrouwelijke ambtenaren zouden volgens een rapport uit 2021 gedwongen worden een islamitische hoofddoek te dragen in het steeds conservatiever wordende land.

Niet islamitische kinderen zouden op scholen zelfs gepest en vernederd worden wanneer zij de hijab niet dragen, zo meldde International Christian Concern in maat van vorig jaar. Schoolmeisjes die hier niet aan mee wilden doen, zijn zelfs van school gestuurd of hebben zich onder druk afgemeld. Een christelijk schoolmeisje, Jenny, was te zien in een video die viraal ging. Haar vader nam zonder dat de schoolleiding er weet van had een gesprek op dat hij met hen voerde over de verplichte hoofddoek terwijl zijn dochter geen moslim is. Het verhaal van Jenny en haar ouders zorgde wereldwijd voor zoveel ophef, dat Indonesië zich genoodzaakt voelde om af te zien van de verplichte hoofddoek voor alle vrouwen en meisjes.

Elaine Pearson van de Australische tak van Human Rights Watch zegt hierover: “Indonesische wetten en beleid hebben zeer lange tijd discriminerende kledingvoorschriften opgelegd aan vrouwen en meisjes in scholen en in overheidsgebouwen die hun vrijheid van religie en van dwang religieuze voorschriften te moeten adopteren hebben geschaad.”

Irak

Ook in andere islamitische landen, zoals bijvoorbeeld in Irak, zijn er gevallen bekend waarin christelijke vrouwen werden aangespoord de hoofddoek te dragen. Zo was er in Baghdad in 2015 bijvoorbeeld nog een publieke oproep aan alle ‘eerzame’ christelijke vrouwen zich met de sluiter te bedekken. Op posters in de stad was Maria gesluierd afgebeeld met daarbij de tekst: “De Maagd Maria droeg een sluier, want dat was de manier van de profeten. Sta hier bij stil en denk na. Jullie moeten de Maagd haar voorbeeld volgen, dus waarom dragen jullie geen sluiter? “ De posters waren specifiek in die delen van de stad geplakt waar nog een kleine, christelijke gemeenschap woont.

In 2012 werd van een ongesluierd christelijk meisje in Egypte in het openbaar vervoer het haar afgeknipt door twee gesluierde vrouwen. In het Arabisch kreeg zij te horen “Wij deden dit zodat jij je voortaan zult bedekken.” Dit was beslist niet het enige voorval; meerdere gevallen zijn bekend waarbij Koptisch christelijke meisjes in Egypte werden lastig gevallen omdat zij ongesluierd waren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen