Politie (Shutterstock)

Politie (Shutterstock)

Uncategorized

Meer gewelddaden tegen politie in 2021

Maarten Sirre

In 2021 is het aantal gewelddaden tegen de politie gestegen in vergelijking met de voorgaande jaren. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen. Tussen 2018 en 2021 werd er melding gemaakt van 4.506 zaken van geweld tegen wetshandhavers. In Willebroek worden een moeder en haar zoon ondertussen vervolgd voor een van die zaken.

“Ondanks de coronacrisis en daarmee gepaard gaande lockdowns kunnen we duidelijk een stijging waarnemen van het aantal geregistreerde zaken met een piek in 2021 van maar liefst 2.300 aangiftes”, zo staat te lezen in het antwoord van Van Quickenborne. “En niet alleen is er de ontegensprekelijke stijging van het geweld tegen politie. In 2020 stroomden er 1.351 zaken van geweld tegen politeagenten binnen bij de parketten. In 2021 waren dat er ineens al 2.294”, voegt Dillen daaraan toe.

Afhandeling zaken is pijnpunt

Verder hekelt Dillen de manier waarop Justitie de geweldszaken afhandelt. “Dossiers van geweld tegen politie worden ook maar al te vaak afgesloten met een alternatieve afhandelingswijze”, legt ze uit. 24 procent van de zaken wordt op zo’n alternatieve manier afgehandeld. Denk bijvoorbeeld aan een minnelijke schikking. Veel zaken worden simpelweg geseponeerd.

Zaak in Willebroek

In Willebroek is maandag wel overgegaan tot vervolging van een moeder en haar zoon. In 2020 werd de politie aangevallen na een klacht over vuurwerkoverlast door een 19-jarige. Hij riep jongeren in de buurt op om in de aanval te gaan. De politie pakte verschillende mensen op, waaronder het minderjarige broertje van de 19-jarige. Daarop gingen de moeder en de oudere broer naar het politiekantoor. De moeder was hysterisch en moest teruggeduwd worden door agenten. Hierop werd de zoon uiterst agressief. Drie agenten raakten uiteindelijk gewond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Meer gewelddaden tegen politie in 2021”

  1. Dat er zoveel geweld tegen de politie en andere hulpverleners is, komt omdat er niet gestraft wordt, zolang onze linkse rechters dat tuig zomaar laat lopen weet dat crapuul dat ze rustig kunnen verder doen!

  2. Daar zijn redenen voor: eerst gaan ze staken voor loonsopslag door de werkende mensen die ook eens 2 weken vakantie hebben in het buitenland hun vakantie te verbrodden door hen tegen te houden in Zaventem. En dan vragen ze aan diezelfde mensen nog om begrip te tonen voor hun situatie ?🤮. Dan, enkele weken later betogen die gewone burgers om hun afgenomen vrijheden terug te krijgen en is de politie daar om met stokken die mensen een goed pak slaag te geven! Want daar is overdreven en onwettig geweld gebruikt, bewijzen in overvloed! En nu verbaasdheid veinzen omdat de bevolking geen respect meer heeft voor hen? Hoe hypocriet kan je zijn?

Plaats een reactie

Delen