Novak Djokovic (Belga)

Uncategorized

Verguisde tennisser Djokovic spreekt voor het eerst sinds uitsluiting door niet-vaccinatie

Wannes Neukermans

Voor het eerst sinds de commotie die ontstond door zijn situatie omtrent de deelname aan de Australian Open heeft tennisser Novak Djokovic een uitgebreid interview gegeven aan de Britse BBC. Een leider van de antivax-beweging wil hij niet zijn, maar hij blijft wel bereid om toernooien te missen indien er daar een vaccinatieplicht geldt: “Ik ben niet tegen vaccinatie, wel voor vrije wil. Het principe om te kunnen beslissen over mijn eigen lichaam is belangrijker dan eender welke titel”, aldus de Serviër.

Djokovic sprak in een interview met de BBC over de heisa die was ontstaan na zijn deportatie uit Australië. Nadat zijn medische papieren niet in orde bleken te zijn mocht hij het land niet in voor de Australian Open en verbleef hij verplicht in een quarantainehotel. Na een helse procedure, met tussenkomsten van Australische ministers als toppunt, mocht de Serviër het land niet betreden omdat hij niet gevaccineerd was. Zuur, zeker omdat de nummer 1 van de wereld zichzelf naar een 21ste Grand Slam kon slaan: een wereldrecord.

Vrije keuze boven GOAT-titel

Vooralsnog sprak de tennisser niet over de hele zaak, tot nu. “Neen, ik ben niet gevaccineerd”, zei hij. “Ik heb hiervoor nooit over mijn vaccinatiestatus gesproken, ik heb mijn medisch dossier nooit gedeeld. Dat is mijn recht, vind ik. Maar er circuleren nu allerlei verhalen dus ik wil de waarheid vertellen.” Djokovic zegt respect te hebben voor iedereen die zich laat vaccineren om het virus onder controle te krijgen. “Maar het essentiële is voor mij het principe van de vrije keuze. De vrijheid om te kiezen wat je in je lichaam stopt. Zeker als topsporter ben ik daar sterk mee bezig. Ik koos er daarom voor om me voorlopig niet te laten vaccineren.” Met de nadruk op voorlopig. De 20-voudige Grand Slam-winnaar houdt zijn opties dus open.

Hij begrijpt de gevolgen van zijn keuze: “Een van die gevolgen was niet naar Australië gaan. En ik weet ook dat ik op dit moment niet naar heel wat andere toernooien zal kunnen reizen. Ik ben bereid die prijs te betalen.” Zelfs als dat betekent dat hij nooit de GOAT, greatest of all time, zal worden. “Ja, ik ben bereid om Rolland Garros en Wimbledon te missen. Het principe om te kunnen beslissen over mijn eigen lichaam is voor mij belangrijker dan eender welke titel.”

Dat er heel wat antivaxbewegingen nu van Djokovic een boegbeeld maken vindt hij fout: “Iedereen heeft de vrijheid om te zeggen wat hij of zij wil. Maar ik heb nooit gezegd dat ik tot die bewegingen behoor. Niemand heeft mij dat ooit gevraagd tijdens die hele saga.” De fabel dat hij als kind ook niet gevaccineerd is tegen andere ziektes noemt hij dan ook onzin.

Beschuldigingen zijn onzin

Ook de beschuldiging dat zijn besmetting uit december een leugen was, raakt Novak Djokovic. Een herstelcertificaat was namelijk de enige manier waarop hij aan de Australian Open zou kunnen deelnemen: “Ik neem corona heel erg serieus. Ik word heel veel getest. Mensen zeggen dat ik geluk heb gehad met die besmetting. Bij corona spreek je niet over geluk. Miljoenen mensen vechten nog tegen het virus. Ik vind het niet fijn dat mensen denken dat ik iets misbruikt heb om zo een positieve PCR-test te krijgen.”

Tenslotte raakt hij het strenge beleid van Australië nog eens aan. “Ik weet ook dat Australië een heel strenge lockdown heeft gekend. Ik snap de mensen, ik snap dat ze gefrustreerd waren, aldus de tennisser, die door de lokale bevolking zwaar onder vuur werd genomen omdat hij een ‘voorkeursbehandeling’ zou krijgen.

“Ik vind ook dat ik geen speciale behandeling moet krijgen. Ik heb mijn status nooit misbruikt. Alle tennissers hebben de mogelijkheid gekregen om een medische uitzondering aan te vragen. Ik heb mijn dossier anoniem ingediend en kreeg de toestemming om toch naar Australië te reizen.” Hij had dus alle regels gevolgd: “Ik ben ook niet gedeporteerd omdat ik niet gevaccineerd was of omdat ik regels overtreden heb of omdat ik fouten heb gemaakt op mijn visumaanvraag. Ik ben gedeporteerd omdat de minister mijn visum persoonlijk geannuleerd heeft. Hij vond dat ik antivaxgevoelens opwekte in zijn land. En daar ben ik het niet mee eens”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Verguisde tennisser Djokovic spreekt voor het eerst sinds uitsluiting door niet-vaccinatie”

  1. Een man ,die zijn vrijheid stelt boven de dwingerlandij van een minister en één van de te weinig vertegenwoordigers van deze vrije keus voor baas in eigen lichaam.
    Een vrijheid die vele `doctoren` hun patiënten niet gunnen en de Eed van Hypocrates maar wat graag schonden uit naam van een wetenschap.
    Een wetenschap voor behoud van eigen inkomen.

  2. Respect voor Djokovic. Ik deel zijn mening. Ik ben een eerste keer gevaccineerd geweest met het Janssen vaccin.
    De “booster 1” met het Pfizer vaccin heb ik geweigerd. De gevolgen neem ik er zonder problemen bij. Het leven wordt steeds duurder. Dus niet op restaurant, café, cinema, culturele centra, enz…kunnen gaan is een mooie besparing.

  3. Respect voor deze zienswijze, vrije meningsuiting en hierna handelen als het over je eigen lichaam gaat moet altijd gerespecteerd worden in een democratie, dit zou iedereen moeten gaan doen, dan zou het nooit zover gekomen zijn als nu.

Plaats een reactie

Delen