Vlaamse onderwijskwaliteit gaat snel achteruit

Ben Weyts. Photonews

Uncategorized

Vlaams Belang hekelt timing Vlaamse kunstaankopen: “Net nu mensen worstelen met hun energiefactuur”

Ruben Notteboom

De Vlaamse overheid heeft voor bijna 4 miljoen euro aan kunstwerken gekocht voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Zo hoopt de overheid meer toekomstperspectief te bieden aan de kunstensector tijdens de coronacrisis. Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) stelt zich echter vragen bij de prioriteit en de timing van de aankoop.

“Vlaanderen koopt in één klap 281 kunstwerken van 180 beeldend kunstenaars. Ze komen in bewaring bij 6 musea voor ­hedendaagse kunst. Hiermee willen we onze kunstensector een stroomstoot geven in zware coronatijden”, zo kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan op Twitter. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert misnoegd. “Wat. Een. Timing. In een tijd dat mensen worstelen met hun energiefactuur”, hekelt hij op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Prioriteit en timing

Ook Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (VB) stelt zich een reactie aan PAL NWS vragen bij de prioriteit en de timing van de kunstaankopen. “Op een ogenblik dat duizenden Vlaamse gezinnen kreunen onder de torenhoge en onbetaalbare energiefacturen lijkt het mij niet écht een prioriteit voor de regering om overheidsgeld op deze manier te besteden”, hekelt hij. “Dat Jambon het nodig vindt om te twitteren dat hij met deze aankoop ‘onze kunstensector een STROOMSTOOT wil geven in zware coronatijden’ getuigt in deze context van misplaatst cynisme.”

Daarnaast stelt Brusselmans zich ook vragen bij de samenstelling van de aankoopcommissie, de experten en de door hen gehanteerde criteria. “Net zoals ik mij al langer vragen stel bij het presentatiebeleid van de collectie. Slechts een klein deel wordt tentoongesteld en de rest verdwijnt – vaak voorgoed – in een of ander depot.”

Subsidieslurpers

“Het aankopen van kunst door de overheid als subsidie is een handige tool voor bijvoorbeeld jonge creatievelingen die zich nog buiten het geijkte kunstcircuit bevinden en zo ondersteund kunnen worden”, besluit Brusselmans. “Toch is enige waakzaamheid geboden want naast jong talent zijn er natuurlijk ook de traditionele subsidieslurpers die een graantje mee weten te pikken en moeten we ons toch een bezinnen over de kerntaken van een overheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Vlaams Belang hekelt timing Vlaamse kunstaankopen: “Net nu mensen worstelen met hun energiefactuur””

  1. ““Geld voor kunst was beter naar gezinnen gegaan” VB krijgt bijna ACHT MILJOEN jaarlijks en geeft meer dan 1 miljoen uit aan FB reclame.
    Een schamele 10 000 hebben ze aan arme gezinnen gegeven. En dan nog na soepverkoop, niet eens eigen zak dus.

  2. Nog snel wat cadeautjes uitdelen aan ” bevriende ” , lees politiek correcte , subsidieverslaafde ” kunstenaars . Op voorwaarde dat ze genoeg woke onzin en anti rechtse idiotieën verkondigen .

  3. Moest er geen media cordon bestaan, gehanteerd door de gesubsidieerde poco media, dan hoeft het VB geen reclamekosten te dragen van 1 miljoen euro en kan dit geld inderdaad gaan naar gezinnen die dit nodig hebben. De traditionele partijen genieten permanent van de diensten van die media betaald door de brave burger en worden er bovenop nog eens gesubsidieerd… Een beetje correctheid mag een politiek correct persoon toch wel tonen, nee?

Plaats een reactie

Delen