Bart Somers. Foto Photonews.

Bart Somers. Foto Photonews.

Uncategorized

Vlaams Mensenrechteninstituut krijgt meldpunt seksuele intimidatie

Ruben Notteboom

Het Vlaamse mensenrechteninstituut krijgt een onafhankelijk meldpunt voor klachten van seksuele intimidatie na de vele schandalen op verschillende universiteiten. Slachtoffers konden wel al een klacht indienen bij de Genderkamer, maar die was niet toegankelijk genoeg.

“Vandaag bestaat er apart orgaan voor discriminatie op basis van Gender, in de toekomst willen we alles bundelen in één Mensenrechteninstituut. Er komt ook een laagdrempelig meldpunt voor klachten. Zo maken we een einde aan de versnippering en zorgen we ervoor dat de burger weet waar hij terecht kan,” zegt Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers

Vlaams Mensenrechteninstituut kan tussenkomen bij gevallen van discriminatie

Na de vele verhalen over seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag op verschillende universiteiten, wil Bart Somers actie ondernemen. Het Vlaamse mensenrechteninstituut krijgt daarom een specifiek en onafhankelijk meldpunt voor dergelijke klachten. Zo kunnen slachtoffers die zich ongehoord voelen ergens anders terecht.

Minister Bart Somers is tevreden. “Vandaag bestaat er een apart orgaan voor discriminatie op basis van gender. Deze Genderkamer heeft een dergelijk meldpunt, maar het is veelzeggend dat het in geen enkel artikel aan bod komt. Te weinig mensen weten dit, het is niet bekend genoeg,” klinkt het. “In de toekomst willen we alles bundelen in het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut en ervoor zorgen dat de burger weet waar hij terecht kan.”

Onafhankelijke geschillenkamer zoals in Nederland

“In afwachting van de oprichting van dit nieuwe Mensenrechteninstituut gaan we in overleg met de Genderkamer en de universiteiten om de huidige werking meer bekend te maken. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om in te zetten op preventie en strafrechtelijke vervolging. Een laagdrempelig meldpunt moet deel uitmaken van een totaalaanpak,” aldus Bart Somers.

Het Vlaams Mensenrechteninstituut krijgt ook de bevoegdheid om alle vormen van discriminatie aan te pakken wanneer een klacht binnenkomt. Eerst zal het instituut proberen te bemiddelen en verzoenen, maar als dit faalt, kan men naar een onafhankelijke geschillenkamer stappen zoals in Nederland bestaat.

Bart Somers tevreden

 “Het Vlaamse Mensenrechteninstituut zal bevoegd zijn voor alle vormen van discriminatie, een verbetering want vandaag is Unia niet bevoegd voor discriminatie op basis van gender. Ook de onafhankelijke geschillenkamer zal zorgen voor meer gelijke kansen,” gaat Somers verder. “Wanneer bemiddeling niet lukt, kan een onafhankelijke geschillenkamer die bestaat uit rechters en gespecialiseerde advocaten een uitspraak doen over de zaak als de burger dit wenst.”

Het principe bestond al in Nederland. “In Nederland zien we dat dergelijk oordeel in 80% van de gevallen wordt gevolgd en de discriminatoire situatie wordt opgelost. In de andere 20% gevallen kan een burger of middenveldorganisatie naar de rechtbank stappen met de uitspraak van de geschillenkamer in de hand waardoor slachtoffers veel sterker zullen staan,” aldus Somers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Vlaams Mensenrechteninstituut krijgt meldpunt seksuele intimidatie”

  1. Dat meldpunt gaat overspoeld worden door klachten van seksuele intimidatie gepleegd door “jongeren” uit Brussel en Antwerpen. Of toch niet? Zou het weer éénrichtingsverkeer zijn zoals bij Unia?

  2. Toch wel gek dat er constant van bovenaf (Jaak Raes, Administrateur-Generaal Staatsveiligheid) geluld wordt over het gevaar van “extreem rechts” maar dat als puntje bij paaltje komt de veiligheidsdiensten steeds moeten optreden tegen links of de Islam. Beseffen dergelijke clowns eigenlijk niet hoe belachelijk ze zichzelf maken?

  3. Wat een populist die SSomers, als justitie onder vld beheer 95% van de verkrachtingen seponeerd, wat gaat een meldpunt dan doen. Hopelijk word de dochter van een procureur verkracht, eens zien of ze dan nog seponeren.

  4. ‘Genderkamer’ wasemt een onmiskenbare poco-geur uit, maar klinkt toch iets beter dan ‘geslachtskamer’ die eerder aan een slachthuis doet denken. Enfin, wij zijn toch weer zo ver.

  5. Hopelijk gaat det “Vlaams Meldpunt” niet gekazerneerd worden bij Somers” Links Liberaal “Hannah Arendt” Instituut want daN komen we uit de UNIA regen in de Somers’ drup.

Plaats een reactie

Delen