Foto Photo News; © Christophe Licoppe/Photo News - 10900429-027

Foto Photo News; © Christophe Licoppe/Photo News - 10900429-027

Uncategorized

Vlaamse regering wil 1,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten uit energiefactuur halen

Ruben Notteboom

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de regeling rond groenestroomcertificaten (GSC). Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) krijgt de toestemming om zeker tien jaar lang in te grijpen voor grote bedrijven, zodat de energiefactuur van Vlaamse consumenten zou verminderen.

Het nieuws werd bekendgemaakt door VTM NIEUWS en aan de redactie van HLN liet Demir weten dat het verschil zal oplopen tot 1,2 miljard euro in de komende tien jaar door het nieuwe akkoord. De federale regering heeft ook een akkoord afgesloten om de energiefactuur te verlagen door het btw op elektriciteit te verlagen, een verwarmingspremie van 100 euro te geven en het sociale tarief te verlengen.

Vlaamse regering wil groenestroomcertificaten aanpakken: minder belastingen door minder subsidies

De Vlaamse overheid wil de GCS aanpakken die worden gebruikt om subsidies voor zonnepanelen af te betalen. Iedereen betaalt die, ook mensen zonder zonnepanelen. Bedrijven die voor 2013 geld investeerden in zonnepanelen en groene energie, kregen daar grote bedragen voor die de regering moet afbetalen met groenestroomcertificaten. Het zal een juridische opgave worden om oude contracten te veranderen en terug te komen om beloftes.

Indien de overheid erin slaagt het nieuwe akkoord te vervullen, zal in de komende tien jaar 1,2 miljard euro aan subsidies uitgespaard worden. Minder subsidies betekent minder uitgaven, waardoor dus minder belastingen nodig zijn. Daarnaast haalt de regering 44 miljoen euro extra uit het Klimaatfonds om te investeren in renovaties, bovenop de 300 miljoen die daar al voor voorzien was.

Elektriciteitsrekeningen blijven stijgen

De elektriciteitsrekening is voor verschillende Vlaamse huishoudens bijna onbetaalbaar en de prijs blijft maar stijgen. Nu de federale regering zich klaarmaakt voor een kernuitstap, is de angst groot dat de prijzen enkel verder zullen escaleren. Een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen waarschuwde al voor prijsstijgingen en black-outs. Greenpeace verwierp deze wetenschappelijke studie echter al en noemt het pure paniekzaaierij. De EU zelf wil kernenergie als groene energie classificeren. Het wordt dus afwachten wat de overheid nog zal doen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Vlaamse regering wil 1,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten uit energiefactuur halen”

  1. Dat men de GSC uit de energierekening wil halen is te begrijpen maar een overeenkomst verbreken kan niet. In belgië heeft men geen rechtszekerheid als de roverheid onbestraft eenzijdige contractbreuk kan blijven plegen. 15 jaar geleden jeep gekocht en 700€ betaald voor de homologatie lichte vracht, na 4 maanden pleegt rekenwonder muyters van nva eenzijdige contractbreuk wat me meer dan 15000€ heeft gekost, 3 advocaten en 6 jaar procederen, wat wil je, die van justitie hun loon word betaald door financiën, wie gelooft die arroganten van justitie nog? Idem voor de LEZ zone in Antwerpen, wagens betalen en de scheepvaartlobby mag miljarden keren meer vervuilen, is dat de kracht van de verandering dat ze al 40 miljoen € gecashed hebben? Om de cumul van zakkenvuller de wever en kenis te betalen.

  2. Zuhal Demir, verdomme een wijf met ballen! Die durft tenminste ook de stinkende potjes te openen. Zo’n soort intelligente minister hebben we in geen 20 jaar meer gezien.
    Het gros zijn meelopers en zakkenvullers.
    Was die monsterconstructie qua subsidies aanvankelijk niet het grandioze idee van het wonderkind Freya Vandenbossche? Turtelboom heeft nadien de prijs betaald, ‘Turteltaks’ had ‘Freyataks’ moeten geheten hebben.
    Tinne Vanderstraeten is nog dommer dan Freya, die trezebees gaat ons nog meer geld kosten dan Freya.
    Go Go Go for president in 2024 Zuhal!

  3. Dat gaat uiteraard een heel juridisch getouwtrek worden met schadevergoedingen wegens contractbreuk. Stuur die rekening maar door naar Freya Van Den Bossche die heel dit debacle veroorzaakt heeft, met loonbeslag en in beslagname van eigendommen. Papa kan misschien een handje toesteken door zijn kasteel in Frankrijk te verkopen.

  4. Greenpeace bestaat ook uit mensen waarmee niet in debat kan worden getreden,hun probleem is dat ze steeds menen gelijk te hebben en andere visies onmiddellijk met de grond gelijk maken!TVS is ook zo iemand,haar visie is heilig maar tijdens debatten klets ze veel uit haar nek.Na hun regeringsdeelname met Verhofstadt werden de Groenen gedecimeerd,dit staat hen in 2024 ook te wachten!Verhofstadt is de premier die onze kerncentrales verlapte aan de Fransen en alle kroonjuwelen van België verkocht-sell and lease back-om de begroting op te smukken.In het Europees parlement is hij (één van) de grootste graaiers en kampioen in het bijklussen!

  5. Als Katoennatie, Colruyt en c° willen procederen, voer dan een nieuwe taks in, een “groene stroomcertificaten winstbelasting”, naar analogie met de prosumententaks. Een nieuwe belasting kan toch van vandaag op morgen. Of is dit ook al besmet met het juridisch togavirus, voor de gewone mensen wel, voor de rijken en grote bedrijven niet.

  6. Waarschijnlijk bedoeld om de laatste ondernemer die nog iets van plan was in dit land van gegarandeerde rechtsonzekerheid, te doen beslissen het toch maar elders te gaan doen. Wie geeft hem ongelijk, de op subsidie drijvende ‘bedrijven’ niet meegerekend.

Plaats een reactie

Delen