Flemish Minister of Domestic Policy and Living Together Bart Somers pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 23 February 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Vlaamse regering wil zonnepanelen op appartementsblokken promoten

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering zal minstens 44 miljoen euro extra investeren in maatregelen die de renovatie-en energiestrategie voor burgers en ondernemers moet versnellen. Ze doen dat om de toegenomen Europese CO2-prijs te counteren, en de extra inkomsten in het klimaatfonds. Eerder raakte al bekend dat minister Zuhal Demir (N-VA) de premie voor dakisolatie en zoldervloerisolatie zou verdubbelen in 2022. Daarnaast trekt men het budget voor batterijpremies op naar 30 miljoen euro. Maandagochtend raakten de andere maatregelen ook bekend. Zo is er onder andere een projectoproep van 10 miljoen euro op initiatief van Bart Somers (Open Vld) om zonnepanelen op appartementsgebouwen en binnen energiegemeenschappen aan te moedigen.

Gedeelde zonnepanelen op appartementsgebouwen zijn in ons land nog een unicum. Somers wil daar verandering in brengen. Daarom wordt er hiervoor een budget van 10 miljoen euro uitgetrokken, bovenop de bestaande investeringssteun voor particuliere zonnepaneelinstallaties, die oplopen tot 1.500 euro. Het delen van opgewekte groene stroom binnen een energiegemeenschap of appartementsgebouwen werd vanaf dit jaar juridisch mogelijk gemaakt. Technische en economische mankementen staan zulke projecten voorlopig nog in de weg.

Energiedelen steunen

“Er zijn in Vlaanderen 850.000 appartementen, maar zonnepanelen op appartementsgebouwen blijft voorlopig een uitzondering. Samen met minister Demir willen we daar iets aan veranderen. We dichten de kloof tussen mensen die gemakkelijk eigen zonne-energie kunnen verbruiken en zij die dit minder gemakkelijk kunnen doen, zoals huurders en appartementsbewoners. Door specifiek energiedelen te steunen, zullen veel meer huishoudens kunnen genieten van de voordelen van hernieuwbare energie. Installaties die gesteund worden, moeten aantonen hoeveel huishoudens zullen deelnemen in de opgewekte stroom. Ik voorzie 10.059.486 euro via tweejaarlijkse oproepen en werk samen met collega Demir dit ondersteunend kader uit”, aldus Minister Somers.

Verder besliste de Vlaamse regering over een hele reeks maatregelen binnen sociaal wonen (5,3 miljoen euro), toeristische logies (1 miljoen euro) en schoolinfrastructuur (5,3 miljoen euro). Daarnaast komen er bijkomende middelen om de uitfasering van stookolie in sociale appartementsgebouwen te flankeren. De bevoegde ministers zullen nu een concreet plan moeten uitwerken om de maatregelen in werking te laten treden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Vlaamse regering wil zonnepanelen op appartementsblokken promoten”

Plaats een reactie

Delen