Zeer jonge vluchteling (Shutterstock)

Zeer jonge vluchteling (Shutterstock)

Uncategorized

Vluchtelingenstromen uit Oekraïne komen op gang

Maarten Sirre

De Russische invasie van Oekraïne veroorzaakt vluchtelingenstromen richting het westen. In Polen zijn ondertussen al de eerste Oekraïners aangekomen vanuit Charkov. De enkele honderden vluchtelingen kwamen met de trein aan in de Poolse stad Przemyśl, gelegen aan de grens met Oekraïne. Het hoofd van de Poolse grenswacht merkt dat er een zichtbare toename is van mensen die Polen proberen binnen te komen. Ook in andere buurlanden zoals Moldavië stromen de eerste vluchtelingen al toe.

Oekraïne wordt van veel kanten aangevallen. Zowel vanuit de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donbas als vanuit Wit-Rusland. Rusland voert een ware Blitzkrieg tegen de Oekraïense stellingen. Dit leidt tot angst en paniek bij veel mensen. Er zouden volgens sommige commentatoren maar liefst vijf miljoen mensen ontheemd geraken. Daarvan was in Polen deze woensdagnamiddag al het eerste symptoom merkbaar. Een trein met enkele honderden passagiers kwam vanuit de Oekraïense stad Charkov aan in de Poolse stad Przemyśl. In het zuidoosten van Polen, waar de stad ligt, is er al een aanzienlijke aanwezigheid van Oekraïners. Zo woonden bijvoorbeeld veel Oekraïners die op de trein zaten al in Przemyśl. In Moldavië zijn ondertussen al duizenden Oekraïners aangekomen. President Zelensky van Oekraïne heeft het echter verboden voor mannen tussen de 18 en 60 jaar om het land te verlaten.

Vluchten naar het westen

Meerdere landen in de regio hebben al aangegeven bereid te zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Polen verklaarde bereid te zijn één miljoen vluchtelingen op te vangen. Verder hebben Roemenië, Moldavië, Tsjechië, Noord-Macedonië, Slovakije en Hongarije al aangegeven bereid te zijn tot de opname van Oekraïense burgers. Ook Ylva Johansson, de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, zegt dat de EU goed voorbereid is op de situatie.

In Moldavië zijn reeds meer dan 4.000 Oekraïners aangekomen. President Maia Sandu schreef op Twitter: “Onze grenzen staan open voor Oekraïense burgers die veilig doorgang of verblijf nodig hebben.” De tweet is begeleid met foto’s van tentenkampen. Het is wel onduidelijk waar de kampen zich bevinden en hoeveel vluchtelingen in Moldavië zullen blijven.

In Polen is de eerste trein met vluchtelingen al aangekomen. Generaal Tomasz Praga, hoofd van de Poolse grenswacht, vertelt aan AP dat er een merkbare toename is van mensen die de Poolse grens over willen steken. Ondertussen zet Polen ontvangstcentra op langs de grens met Oekraïne. Dit zullen er in totaal negen worden. Daar kunnen Oekraïense vluchtelingen eten, drank, medische zorg en informatie ontvangen. Ook kunnen ze daar overnachten. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski heeft het volgende over de ontluikende crisis te zeggen: “Er zal vrijwel zeker een golf van vluchtelingen aankomen in ons land. We zullen er zoveel opnemen als dat er aan onze grenzen zullen staan.”

Vluchten naar het oosten

Er zijn echter ook al mensen naar Rusland gevlucht. Het gaat dan over mensen uit het oosten van het land. In dat gebied wonen veel etnische Russen. Poetin beweert dat Oekraïne die Russische minderheid wenst uit te roeien. Er zijn dan ook duizenden Russischtalige mensen gevlucht richting het oosten, naar Rusland en de zelfverklaarde republieken van Donbas en Loehansk. Die hebben eerder deze maand al vrouwen en kinderen opgeroepen om te evacueren. Zogezegd omdat de Oekraïense strijdkrachten een aanval zouden voorbereiden op de regio’s van Loehansk en Donbas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Vluchtelingenstromen uit Oekraïne komen op gang”

  1. Onder meer het panslavisme heeft de Russen ook al parten gespeeld door de eerste Wereldoorlog, met fatale gevolgen voor de tsaar en zijn familie.
    Het moet echter door hen die direct of onrechtstreeks in gesprek zijn gegaan met Poetin als een kaakslag worden aangevoeld, niet in het minst door Macron.
    Sleepy Joe daarentegen zal het al vergeten zijn als men hem niet bij de les houdt.

  2. Zonder CST en EU Digital COVID Certificate komen wij als “vrije” EU burgers nergens binnen!Nu worden niet gevaccineerden met open armen ontvangen.Dit geldt trouwens ook voor zij die Europa vanuit Afrika op alle mogelijke manieren proberen binnen te geraken.

  3. Eens zien of Vivaldi vliegtuigen zal inleggen om Oekraïners die voor Belgen gewerkt hebben terug te vliegen zoals ze deden in Afghanistan. Of zoals ze de “Belgen” met dubbele paspoort met Vivaldi vliegtuigen uit Marokko in de coronapandemie naar ons land terugvlogen, terwijl andere Belgen met één paspoort vanuit Tenerife tot 600€ per persoon per vlucht moesten betalen, die ze dan zelf nog moesten charteren. Maar de Belgen met één paspoort en de Oekraïners hebben een blanke huidskleur en hangen geen of tenminste een vredelievend geloof aan…dus geen vliegtuigen voor hen! Eens zien of de Oekraïners die hier geraken ook zo snel alle voordelen gaan krijgen als de andere “vluchtelingen”, die niet op de vlucht zijn voor een oorlog.

Plaats een reactie

Delen