Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Uncategorized

Voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in Vlaamse Rand

Ruben Notteboom

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) diende in het Vlaams Parlement nieuwe inschrijvingsregels in voor scholen in de Vlaamse Rand. Dankzij het decreet krijgen Nederlandstalige kinderen voorrang wanneer scholen inschrijvingen moeten goedkeuren.

70 procent van de beschikbare plaatsen wordt voorbehouden voor leerlingen die al drie jaar onafgebroken Nederlandstalig onderwijs volgen of die sinds hun verhuis naar Vlaanderen of Brussel altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs. De Vlaamse regering wil nu vastleggen welke gemeenten dit mogen doen. “De onderwijskwaliteit in de Rand staat vandaag onder grote druk”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Die specifieke uitdagingen verdienen een specifieke aanpak.”

Toestroom Brusselse leerlingen in Vlaamse scholen

Steeds meer leerlingen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kiezen voor onderwijs in de Vlaamse Rand. In de voorbije 10 jaar is het aantal Brusselse leerlingen toegenomen met 37 procent. 40 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs heeft Frans als thuistaal. Tien jaar geleden was dit nog maar 24 procent. Die evolutie baart de Vlaamse overheid zorgen, zeker omdat inwoners van de Vlaamse Rand hun kinderen niet kunnen inschrijven in de eigen of een naburige gemeente. Daardoor wordt het moeilijk om toegang te verkrijgen tot Nederlandstalig onderwijs.

Daarnaast maakt Weyts zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Er werd de voorbije jaren zeer veel geïnvesteerd in extra capaciteit en onderwijskwaliteit. Op 12 jaar tijd werd er 70 miljoen geïnvesteerd in de onderwijszones Dilbeek, Halle en Vilvoorde. Daardoor kunnen 5.000 extra leerlingen naar het basisonderwijs en 3.700 leerlingen naar het secundair, maar dat zorgt voor een “aanzuigeffect” vanuit Brussel, wat maakt dat de Vlamingen in de Rand de vruchten niet kunnen plukken van deze investeringen.

Scholen in Vlaamse Rand mogen 70 procent van plaatsen voor Nederlandstaligen reserveren

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft de nieuwe inschrijvingsregels goedgekeurd en een decretale basis gelegd om deze problemen tegen te gaan. “De gemeenten in de Vlaamse Rand hebben nood aan een beleid op maat”, zegt minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts. “We kampen in onze streek met een sterke instroom van anderstaligen. Kinderen vinden soms geen plaats meer in hun eigen gemeente. De onderwijskwaliteit komt onder druk te staan. We zouden nu voorrang kunnen geven aan wie effectief in onze regio woont én aan wie consequent kiest voor de Nederlandse taal.” De nieuwe regels gaan van kracht op 1 september 2022.

Ook buiten de Vlaamse Rand is taal een groot probleem. “De kwaliteit van het onderwijs komt onvermijdelijk onder druk te staan als er in een klas veel leerlingen worstelen met het Nederlands. Uiteraard is dit ook een bezorgdheid buiten de Vlaamse Rand. Precies daarom is de taalscreening sinds dit schooljaar verplicht in elke 3de kleuterklas, zodat taalachterstand tijdig opgepikt en dan ook geremedieerd kan worden”, aldus de woordvoerder van de minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in Vlaamse Rand”

Plaats een reactie

Delen