Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Uncategorized

‘Vrijheidskaravaan’ wil Brussel bezetten als protest tegen coronamaatregelen

Redactie PAL

Het idee voor een ‘Freedom Convoy’ komt nu ook in Europa de kop opsteken. Dat brengt Politico. Naar Canadees voorbeeld willen truckers vanuit 27 lidstaten Brussel op 14 februari bezetten om zo de coronamaatregelen aan te klagen.

Sinds enkele weken zijn er in Canada grote protesten aan de gang. Reden daartoe is de vaccinatieverplichting die werd ingevoerd als voorwaarde voor truckers om het land binnen te mogen. Tot 15 januari gold een uitzondering voor deze mensen, omdat het vrachtverkeer over land tussen de Verenigde Staten en Canada ontregeld riskeerde te raken.

Na 15 januari werd echter toch een vaccinatieplicht ingevoerd. Als reactie trok een groep van ongeveer 250 trucks en 800 personenwagens door Canada, alvorens de hoofdstad Ottawa te bezetten. Ze protesteren tegen de vaccinatieplicht, maar ook tegen alle andere coronamaatregelen. De protesten zijn nu nog steeds bezig, en een concrete oplossing lijkt niet binnen handbereik te liggen.

Europese vrijheidskaravaan

Europese demonstranten lijken nu inspiratie te halen uit de acties in Canada. De ‘European Freedom Convoy’ lijkt aan steun te winnen, wat bijvoorbeeld duidelijk wordt uit het feit dat zo’n 40.000 leden zich reeds aansloten bij de Signal-groep van de beweging. Daarnaast zou er sprake zijn van meer dan 30 Telegram-kanalen waarin leden plannen maken, routes delen of middelen verzamelen om van de actie een succes te maken.

Concreet zou het de bedoeling zijn om op 14 februari Brussel te bezetten naar Canadees voorbeeld. Er wordt verwacht dat demonstranten uit heel Europa naar Brussel afzakken. Uit berichten op sociale media blijkt alleszins dat ze zich voorbereiden om de hoofdstad van Europa een week lang te bezetten.

Nog geen toestemming

Deze evolutie wordt uiteraard op de voet gevolgd door de Belgische autoriteiten. Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden laat alvast weten dat het niet makkelijk is om de situatie in te schatten. “Ondanks de opvolging is het niet makkelijk om te weten te komen wat de exacte plannen zijn of hoeveel deelnemers het protest zal kennen.”, klinkt het.

Ook bij de politie zijn er momenteel nog veel vraagtekens. “We zijn op de hoogte van het feit dat er in alle Europese hoofdsteden een oproep is om zondagavond naar Brussel af te zakken om een konvooi te vormen. Wij zullen later deze week communiceren over een eventuele aanvraag en toestemming voor de actie.”, aldus een woordvoerder van politiezone Brussel-Hoofdstad.

Van zo’n aanvraag tot toestemming is momenteel nog geen sprake, aldus het kabinet van burgemeester Philippe Close. “Over het algemeen proberen we altijd contact te hebben om iets te kunnen regelen. Op dit moment zijn er geen verzoeken, maar we blijven alert.”, laat een woordvoerster weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “‘Vrijheidskaravaan’ wil Brussel bezetten als protest tegen coronamaatregelen”

  1. Groot gelijk hebben ze. Dit mag voor mij wereldwijd gebeuren.
    Dit is blijkbaar de enige manier van het gewone volk ,om te protesteren, waar ze bijkbaar toch een beetje schrik van hebben.
    Mijn steun hebben ze alvast.

Plaats een reactie

Delen