OPINIE. Wouter Raskin (N-VA): "In een onafhankelijk Vlaanderen zou er vandaag al een soort rijbewijs met punten bestaan"

Wouter Raskin. Belga

Uncategorized

VTM schrapt programma waarbij mensen zonder relatie een kind verwekken

Redactie PAL

VTM heeft beslist om het programma ‘Ik wil een kind’, dat draait rond bewust co-ouderschap, dan toch niet te maken. Het concept stootte namelijk op teveel kritiek. Onder andere Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (VB) had opgeroepen tot een boycot van het programma.

De bedoeling van het VTM-programma, dat in oktober 2021 werd aangekondigd, was om bewust co-ouderschap in de spotlight te zetten. Dat slaat op het feit dat je samen met iemand waarmee je geen relatie hebt toch een kind op de wereld zet. Het gaat dan bijvoorbeeld om twee alleenstaande personen, een koppel en een alleenstaande of twee koppels. Van een affectieve relatie tussen de partijen is echter geen sprake.

Presentatrice Dina Tersago zei destijds dat ze wel wat kritiek had verwacht. “Ik begrijp dat er tijd nodig is om aan het idee te wennen, maar ik hoop dat zo veel mogelijk mensen met een open blik naar het programma gaan kijken.”, klonk het. In navolging daarvan werd op 18 oktober 2021 een aflevering uitgezonden waarin het concept werd uitgelegd en waarin mensen werden opgeroepen om deel te nemen.

Kritiek

De voorspelling van Tersago werd realiteit, al valt het te betwijfelen dat VTM een dergelijk verzet had verwacht. Lorin Parys (N-VA) stelde op Twitter bijvoorbeeld dat “mijn maag hier van omdraait”. Hij hekelde het feit dat zoveel kinderen wachten op een gezin, maar dat VTM toch liever voor meer entertainment kiest. “1000 kinderen die al geboren zijn, wachten op pleegouders. Wanneer maken we daar een programma voor?”, vroeg hij zich af.

Ook het Vlaams Belang spaarde haar kritiek niet en stelde zelfs een vraag over het programma in het Vlaams Parlement. Parlementslid Klaas Slootmans vroeg aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) om niet enkel kritiek te uiten tegenover het programma, maar om ook concreet actie te ondernemen. “Zult u actie ondernemen via de kortgedingrechter of via de kamer voor de bescherming van minderjarigen om te voorkomen dat dit immoreel en verwerpelijk programma in de ether gaat?” Een duidelijk antwoord kwam er toen niet.

VTM annuleert programma

VTM heeft uiteindelijk toch de beslissing genomen om het programma niet te maken. Naar eigen zeggen zouden er niet genoeg wensouders bereid zijn om zich te laten filmen terwijl ze met bewust co-ouderschap bezig zijn. “We hebben steeds rekening gehouden met de wensen, vragen en bezorgdheden van de wensouders. Het was nooit het uitgangspunt om het programma koste wat het kost te maken”, stelt Maarten Janssen van VTM in een persbericht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “VTM schrapt programma waarbij mensen zonder relatie een kind verwekken”

  1. Co-ouderschap is het minste kwaad bij stukgelopen huwelijken en hoort hiertoe beperkt te blijven.
    Al de experimenten van de media omwille van de kijkcijfers zijn er dik over.
    Dat Benjamin Dalle hiertegen niet reageert zou kunnen verklaard worden uit het feit dat VTM geen overheidssubsidies geniet, maar wat belette hem dit te antwoorden op de vraag van het Vlaams parlementslid?

  2. Wat zeggen de privacycommissie en de kinderrechtencommissaris hiervan ? Die kinderen kunnen toch nooit hun toestemming geven om daarmee gepest te worden. Zoiets kan nooit anoniem en dat worden later op de speelplaats op school gegarandeerd de “Dino’s van Tersago” en “VTM + **** (Tig scheldwoorden denkbaar)”. Die sukkeltjes gaan met 4 stippen niet toekomen.
    Bovendien psychologisch leed. Vele kinderen die later vernemen dat ze geadopteerd zijn of via IVF verwekt lopen nu al een half of heel trauma op. Wat gaat dat geven als ze te weten komen dat hun ‘alternatieve ouders’ iets meer dan een hond of kat in huis wilden hebben ?

  3. Het Vlaams Belang heeft groot gelijk in deze zaak. Mensen zonder relatie moeten niet samen een kind gaan “maken”. Zo een kind is al slachtoffer van het ogenblik dat het op de wereld komt, en heeft zelfs geen recht op ouders die samen wonen.

    Van zeer bedenkelijk niveau, sommige ideeën en programma’s bij VTM. Het abnormale als spektakel.

Plaats een reactie

Delen