Umaro Sissoco Embaló met de koning in Brussel © Philip Reynaers/Photo News

Umaro Sissoco Embaló met de koning in Brussel © Philip Reynaers/Photo News

Uncategorized

Wederom poging tot staatsgreep in West-Afrika: ditmaal in Guinee-Bissau

Maarten Sirre

In het kleine West-Afrikaanse Guinee-Bissau zijn er schoten gehoord buiten het regeringsgebouw. De situatie zou inmiddels wel weer onder controle zijn. President Umaro Sissoco Embalo zou weer veilig in zijn ambstwoning zitten. Embalo vertelt tegen Jeune Afrique dat er meerdere slachtoffers zijn gevallen, maar dat hij zelf wel in veiligheid is gebracht. “Alhamdoulillah, het gaat goed met me” tweette hij.

De regering van Guinee-Bissau was in de hoofdstad Bissau bezig met een vergadering. Hierbij waren zowel president Embalo als premier Nuno Gomes Nabiam aanwezig. De in 2020 aangetreden president moest echter vluchten toen er een schietpartij uitbrak. Hierbij zijn een onbekend aantal slachtoffers gevallen, maar er zou al één dode zijn geteld.

Coup d’états alom

Volgens samenwerkingsverbanden als de Afrikaanse Unie en Ecowas is er weldegelijk sprake van een couppoging. In 18 maanden tijd is dit al de derde staatsgreep die plaatsvindt in de regio. Zo was er in januari nog een geslaagde militaire staatsgreep in Burkina Faso, en vond er in 2021 ook in Mali een coup plaats. Die laatste was trouwens voorafgegaan door nog een andere coup in 2020. De meest recente staatsgreep in Guinee-Bissau vond in 2012 plaats.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen