9 Kamerleden hebben extra uittredingsvergoeding gekregen in 2019: gemiddeld meer dan 26.000 euro per jaar

Karine Lalieux en Siegfried Bracke. Photonews

Uncategorized

Wereldwijde protesten tegen oorlog in Oekraïne

Niels Geerinck

Gisteren kwamen in verschillende Russische grootsteden meer dan tienduizenden mensen samen. Allen keuren ze de Russische inval in Oekraïne af. Als reactie grepen de Russische ordediensten hardhandig in. Ook elders ter wereld trokken mensen samen de straat op om hun ongenoegen te uiten en hun steun aan Oekraïne uit te drukken.

Donderdagavond kwamen in grootsteden zoals Moskou, Perm, Jekaterinaburg en Sint-Petersburg tienduizenden mensen samen om hun ongenoegen te uiten over de Russische invasie van Oekraïne. Dit ondanks het expliciet afraden van de politie. Als gevolg van de protestacties werden er zo’n 1.702 arrestaties verricht in ongeveer 53 verschillende steden.

De protesten van donderdag en vrijdag zijn lang niet de enige vorm van openlijk verzet in Rusland. In de weken voorafgaand aan de invasie, dus tijdens de zogenaamde oefeningen, publiceerden tal van vooraanstaande Russische academici, auteurs en activisten al een gezamenlijke brief waarin ze elke mogelijke vorm van toekomstige agressie afkeuren en aandrongen op een diplomatieke.

“Geen oorlog!”

In Moskou en Sint-Petersburg vonden de hevigste protesten plaats. Op het Pushkinplein in het hartje van de hoofdstad, kwamen bijna 3.000 mensen samen, waarvan er ongeveer 950 gearresteerd werden. Volgens de Russische minister van Binnenlandse Zaken vonden die arrestaties zogenaamd plaats op grond van het overtreden van de coronamaatregelen.

Heel wat Russen begrijpen de houding van hun president niet. Net als het westen maakten ook zij een heuse inschattingsfout over zijn bedoelingen. “Poetin is zijn verstand verloren”, zo klinkt het bij één van de demonstraten. “Ik schaam me voor mijn land. Ik ben echt sprakeloos. Oorlog is altijd erg en de Russische bevolking wil dit niet”, zo klinkt het bij een andere aanwezige. Ook tal van mediapersoonlijkheden, zangers en atleten riepen hun president op om het conflict zo snel mogelijk te beëindigen.

Ook in andere landen waren er protestacties. Zo kwamen er mensen samen bij de Russische ambassade in Londen en trokken ze de straten op in Wenen, Berlijn, New York, Tel Aviv en Rome. Sommige Russen verbrandde zelfs hun paspoorten uit ongenoegen.

Afnemende populariteit

Ook de meest prominente oligarchen sporen hem intussen aan om zo snel mogelijk een gezamenlijke oplossing te vinden samen met Oekraïne. Zij zien hun rijkdom smelten als sneeuw voor de zon. Sommigen onder hen verblijven ook in Londen en de Britse premier Boris Johnson kondigde aan “zware sancties” te nemen tegen de rijke Russen op Brits grondgebied.

In een peiling die donderdag verscheen geeft slechts 45% van de Russen toe de erkenning van de gebieden in het oosten van Oekraïne te ondersteunen. Volgens tal van politicologen handelt Poetin “puur op eigen houtje“, in de hoop zijn achterban terug voor zich te winnen. Al lijkt die ingesteldheid tot nu toe een tegenovergesteld effect te hebben gehad. “Poetin lijkt totaal onverschillig voor goedkeuring op straat. Hij gedraagt zich niet als een politicus die publieke steun nodig heeft, maar als een figuur uit nationale geschiedenisboeken die alleen geeft om de goedkeuring van toekomstige historici en lezers”, aldus politiek commentator Alexander Baunov via Twitter.

Vrijdagmiddag gaf de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de onderhandelingen met Rusland te willen heropenen. Poetin reageerde positief en wil Zelensky en diens entourage treffen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Momenteel is het nog niet duidelijk wanneer de twee elkaar zouden ontmoeten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Wereldwijde protesten tegen oorlog in Oekraïne”

  1. Een aantal tanks wegschieten van het oorlogsgebied zou al meer effect hebben dan wat op de borst geroffel met economische sancties. Alhoewel. Ik denk dat Putin nu al beseft dat hij zijn hand overspeeld heeft. En misschien hebben de economische en financiële sancties toch meer effect dan ik dacht. Cross your fingers.

  2. Neem die peilingen maar met een korreltje zout.Verkiezingen zijn de echte peilingen.Ook dat verhaaltje van de olicharchen in Rusland.Indien dit laatste zou kloppen dan zou hij nooit Oekraine zijn binnengevallen.

  3. Militair een oorlog winnen en hem vervolgens politiek en economisch verliezen. Heeft Poetin dat risico ingeschat? Vandaag roemen de liberalen de NAVO terwijl ze recent onder president Trump nog een ander geluid lieten horen. Wat een zooitje kameleons.

  4. Ik zie tot hiertoe alleen een laffe westerse wereld en een héél zwakke amerikaanse president.
    Wat in Oekraine gebeurd is absoluut niet aanvaardbaar.
    Het westen met UK en US moete nu zonder aarzelen optreden, PUNT UIT!!!
    Koste wat het kost!

Plaats een reactie

Delen