(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Werkgevers openen front tegen kernuitstap

Belga Press Agency

Het VBO, Voka, Beci en UWE, de werkgeversorganisaties van België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië, lanceren woensdag een ‘gezamenlijke oproep’ waarin ze vragen de jongste twee kerncentrales langer open te houden. Ze willen dat de reactoren Doel 4 en Tihange 3 ook na 2025 openblijven. “De context in ons land en in Europa is dermate gewijzigd dat het nu niet te verantwoorden is om in 2025 een volledige kernuitstap door te voeren”, luidt het in De Tijd.

“We hebben met de werkgeversorganisaties de koppen bijeengestoken”, zegt Voka-topman Hans Maertens. “We hebben nu zekerheid nodig. Geen avonturen. En die zekerheid wordt het best gegarandeerd door twee kerncentrales langer open te houden en door te gaan met het CRM-steunmechanisme voor flexibele gascentrales en vraagbeheer. We kunnen het ons niet veroorloven dat na 2025 het licht uitgaat of dat bedrijven zonder stroom vallen. Daarom hebben we een plan A én een plan B nodig”, zegt Maertens.

“We zien dat het gasbeleid van Rusland een sterke invloed heeft op de beschikbare hoeveelheden gas en op de marktprijzen”, luidt het. Voorts blijft de vraag of gascentrales tijdig kunnen worden gebouwd. “De geplande gascentrales ter vervanging van de nucleaire capaciteit worden geconfronteerd met onzekere vergunningstrajecten.”

Met hun demarche zetten de werkgevers de regering-De Croo onder druk om de kerncentrales langer open te houden als daarover in maart knopen moeten worden doorgehakt. Het kan een gamechanger zijn, want in werkgeverskringen zijn er signalen dat de Vlaamse liberalen almaar meer twijfelen of de kernuitstap wel de juiste beslissing is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Werkgevers openen front tegen kernuitstap”

  1. Het wordt nu toch wel duidelijk dat het slechts een heel kleine groep niksnutten is die de kernuitstap eisen. Zelfs bij de groenen zijn er volgens mij die tegen de kernuitstap zijn zolang er geen serieus alternatief is. Maar Tinne de Waanzinnige is niet te stoppen in haar idioterie.

  2. De kiezers hebben Vivaldi mogelijk gemaakt. De kiezer heeft altijd gelijk. Hopelijk komt die kiezer tot bezinning. Er is weinig hoop. Er is een sociologisch minimum en maximum electoriaat voor elke partij en dat laat zien dat Vivaldi partijen altijd de meerderheid kunnen behalen. Bart De Wever kan zich weren als een duivel in een wijwatervat, zonder een pact met de duivel (VB) is Bart De Wever een nobody. En wie dat niet doorheeft ontkent de politieke realiteit.

Plaats een reactie

Delen