Whoopi Goldberg (Shutterstock)

Whoopi Goldberg (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Whoopi Goldberg schokt met absurde verklaringen over de Holocaust: “Had niets met ras te maken”

Carl Deconinck

De Amerikaanse Whoopi Goldberg is in Vlaanderen vooral gekend vanwege haar rol in de film Sister Act, maar in de VS is het een bekend TV-gezicht dat al jarenlang The View presenteert, een programma dat bekende mensen uitnodigt en interviewt. De presentatoren maken er geregeld uitschuivers, maar het ontkennen van racisme in de Holocaust door Goldberg spant wel de kroon. ABC News besliste nu om haar tijdelijk van het scherm te halen.

Aanleiding van de uitlatingen van Goldberg was de beslissing van een school in Tennessee. Die school besliste om Maus, een beroemde graphic novel over de strijd van een Poolse Jood die probeerde de Holocaust te overleven.

Goldberg verbaasde televisiekijken Amerika met haar kijk op de Holocaust en de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waar andere presentatrices benadrukten dat een belangrijke reden van de problemen misschien lag bij de moeilijkheid van gesprekken over delicate thema’s zoals de holocaust, uitsluiting of empathie, kwam Goldberg met een gans andere verklaring. “Laten we eerlijk zijn, de Holocaust gaat niet over ras.” Haar tafelgenoten voelden nattigheid en wierpen nog op dat het ging over etniciteit en de nazi’s de joden als een ander ras zagen, maar het mocht niet baten. “Het gaat niet over ras, het gaat over hoe de mens onmenselijk kan zijn tegen andere mensen.

Ze verontschuldigde zich meerdere keren en ging op bezoek bij diverse andere programma’s. Maar bij die verontschuldigingen groef ze zichzelf steeds dieper in de put. Ze kwam namelijk met een uitleg die door niemand werd gesmaakt. Volgens Goldberg kon de Holocaust niets met racisme te maken hebben, want daders en slachtoffers zijn in haar ogen blank. De storm van kritiek op haar uitspraken zwol alleen maar aan.

Na lang aarzelen besloot ABC om haar uiteindelijk toch twee weken te schorsen “omwille van haar verkeerde en kwetsende uitlatingen.” Het is niet de eerste keer dan Goldberg controverse veroorzaakt met krasse uitspraken. Eerder verdedigde ze Roman Polanski nadat hij schuldig pleitte aan “ontwettige seks met een minderjarige“. In haar ogen was er daar geen sprake van “verkrachting-verkrachting“.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Whoopi Goldberg schokt met absurde verklaringen over de Holocaust: “Had niets met ras te maken””

  1. De joden als groep zijn inderdaad geen ras. Wat zijn ze dan wel? Juist, een volk, een natie en dat volk heeft mensen in de diaspora en Israël met verschillende huidskleur. Zo leven er zwarte joden in Israël en hun integratie verloopt niet vlekkeloos. Luidens een artikel (10 mei 2015) van de VPRO.nl worden Ethiopische joden, zo heet het, stelselmatig gediscrimineerd vanwege hun huidskleur en omdat ze niet joods genoeg zouden zijn. Maar sinds wanneer wonen deze zogenoemde Falasja’s in Israel? Ze werden vanaf 1984 via een luchtbrug gehaald in de zogeheten operatie Salomo en operatie Mozes wegens discriminaties (ook al) in Ethiopië.

  2. Volgens Kardinaal Mercier behoorden de Vlamingen tot het Vlaamse ras. Of dat ook gold voor Franstalige (francofone)- en verfranste Vlamingen is mij niet bekend. Whoopi Goldbergs mening is niet meer dan een opinie. Haar schorsing daarentegen abusief en immoreel.

Plaats een reactie

Delen