Woke Twitter gaat los op oorlog in Oekraïne: "Poetin kan dit doen omdat hij wit is"

Russisch president Vladimir Poetin. Shutterstock

Cultuuroorlog

Woke Twitter gaat los op oorlog in Oekraïne: “Poetin kan dit doen omdat hij wit is”

Redactie PAL

Nu Rusland zijn militaire acties is begonnen in Oekraïne slaat de rest van de wereld aan het twitteren. Soms levert dat scherpe analyses en interessante inzichten op, maar soms ook meningen die minstens bijzonder te noemen zijn.

Dat op Twitter soms bijzondere, al dan niet doordachte meningen de wereld worden ingestuurd, is natuurlijk al langer geweten, al blijven sommige standpunten toch verbazen.

Zo laat communicatiespecialiste Janel Forsythe weten dat Russisch president Vladimir Poetin zijn militaire acties enkel kan uitvoeren omdat hij blank is. “Ik kan mij geen scenario inbeelden waarin men een zwarte of bruine man zou toelaten om Oekraïne binnen te vallen zonder ernstige gevolgen”, klinkt het.

Verder bouwend op de theorie van het ‘wit privilege’ zegt iemand anders dat dit al eerder gezien werd in Syrië. “Indien Poetin zwart/Afrikaans was zou er al lang een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd tegen hem.”

Ook Cenk Uygur, presentator van het programma The Young Turks, legt de focus op de etniciteit van Poetin. “De rechterkant houdt niet van Poetin omdat hij een autoritaire tiran is, maar wel omdat hij een WITTE autoritaire tiran is”, stelt hij. “Ras is belangrijker geworden dan nationaliteit.” Volgens Uygur hebben rechtse mensen “zich weggedraaid van democratie en Amerika, richting een witte krijgsheer”.

Vaccinatiegraad

Naast de zorgen om de huidskleur van president Poetin zijn er ook zorgen om de gezondheid van de Oekraïense bevolking. Het gaat dan echter niet om het gevaar van raketten en bommen, maar wel om de lage vaccinatiegraad die een bedreiging vormt. “Veel mensen groepen in Oekraïne samen in kleine ruimtes. Slechts 35% is gevaccineerd, en minder dan 2% heeft een boostershot ontvangen.”

Genderidentiteit

Ten slotte blijft ook gender een hot topic. De Oekraïners hebben namelijk al zoveel te verduren dat het onverantwoord zou zijn om hen met de verkeerde voornaamwoorden aan te spreken. “Vergeet niet om geen gender toe te kennen wanneer je over Oekraïne tweet”, geeft iemand mee. “Gebruik de correcte term “folx”. Het is niet moeilijk om inclusief te zijn met alle genderidentiteiten in Oekraïne.”

https://twitter.com/noangeIcharli/status/1496746413765521408

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Woke Twitter gaat los op oorlog in Oekraïne: “Poetin kan dit doen omdat hij wit is””

  1. Wat een flauwe kul .Als je naar Afrika kijkt met hun dictators die de mensen laten honger lijden en afschieten alsof het loslopend wild is .En dan krijgen ze nog subsidies van die onnozele westerse landen voor hun te verrijken en het volk te laten stikken .Daar zijn ze allemaal zwart .Welk is twitter zijn uitleg daarvoor ?

  2. Dat de wereld zot geworden is weten we al een tijdje, maar dat mensen zulke onzin kunnen uitkramen is ongeloofelijk;
    Zwarte pottentaten in Afrika en andere delen van de wereld zijn geen haar beter dan Poetin. Zij die zulke onzin uitkramen zijn nog gevaarlijker dan Poutin.

Plaats een reactie

Delen