Minister Vandenbroucke (Vooruit) en coronacommissaris Pedro Facon in De zevende dag. Screenshot VRT NWS.

Minister Vandenbroucke (Vooruit) en coronacommissaris Pedro Facon in De zevende dag. Screenshot VRT NWS.

Binnenland politiek

Zonder mondmasker in de discotheek maar wel in de klas? “Valt prima uit te leggen.”

Van de redactie

Het dragen van mondmaskers: in cafés en nachtclubs kan het zonder, in het secundair onderwijs en in de theaterzaal niet. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en coronacommissaris Pedro Facon spreken van “een ethische kwestie die wel degelijk uit te leggen valt”. De plaats en de ervaring zouden namelijk een belangrijke rol spelen.

Het waren minister van Volksgezond Frank Vandenbroucke en coronacommissaris Pedro Facon die vandaag aan tafel schoven bij De Zevende Dag om de discutabele beslissingen van het Overlegcomité te verdedigen. Vooral enkele keuzes rondom de mondmaskerplicht lagen onder vuur. “Ik begrijp dat, het mondmasker is vervelend”, reageert Vandebroucke. “Maar het is wel heel effectief, de wetenschap is zeer overtuigend: recente wetenschappelijke studies tonen aan dat het de besmettingen doet dalen.” Het is evident dat de verplichting versoepeld wordt zodra het kan, verklaarde hij nog.

Ethische discussie

Vandenbroucke noemt het debat eerder een ethische discussie. “Waar kan een mondmasker wél? In een theater, in een klas. Er is een verschil voor plaatsen waar iedereen moet zijn – ook kwetsbaren – zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Tegenover een discotheek waar je naartoe gaat als je dat wil. En waar trouwens een ander publiek zit. Op de trein zitten bijvoorbeeld ook de ouderen.”

Coronacommissaris Pedro Facon treedt Vandenbroucke hier bij. “In het theater en de bioscoop kan je een masker dragen, het beïnvloedt ook niet de ervaring”, aldus Facon. “Voor mensen die willen dansen of drinken, is dat zeer moeilijk.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




16 gedachten over “Zonder mondmasker in de discotheek maar wel in de klas? “Valt prima uit te leggen.””

  1. Hoe krijgt hij het nog uitgelegd? Het duidelijkste bewijs dat hij ons allemaal voor idioten aanneemt. Karl Marx heeft een ernstige mededinger: een onverkozen politieker die geld verbrandde om zijn onschuld te bewijzen en nu de middenvinger naar ons opsteekt. Hebben wij Vlamingen dat echt wel verdiend? Hoe zwieren we die zwanzer buiten?

  2. Voor Vivaldi is het alleen belangrijk DAT ze het uitgelegd hebben, ook al is die uitleg volledig van de pot gerukt. Of de mensen dat nu geloven of niet, dat maakt voor Vivaldi niks uit. Zolang ze maar aan de macht blijven. En maak u geen illusies, bij de volgende verkiezingen zorgen zij er wel voor dat 3 van de 4 “Vlaamse” Vivaldi- partijen er terug bij zijn. Let op mijn woorden…

Plaats een reactie

Delen