Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (Belga)

Uncategorized

Aantal werklozen in Vlaanderen blijft dalen

Wannes Neukermans

Het blijft de goede kant opgaan met de werkloosheid in Vlaanderen. In februari waren er 184.210 werklozen in het noordelijke landsdeel. Dat is 15 procent minder dan in dezelfde maand van 2020, aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V)

In januari was dezelfde daling reeds vastgesteld op jaarbasis. De werkzoekendengraad bedroeg in beide maanden 5,8 procent. Dat percentage geeft de verhouding weer van het aantal werkzoekenden zonder werk in Vlaanderen ten opzichte van de Vlaamse beroepsbevolking. In februari vorig jaar stond de werkzoekendengraad op 6,8 procent.

Vooral bij jongeren daalde het aantal werkzoekenden sterk. Bij mensen jonger dan 25 jaar was er 20 procent minder werkloosheid te melden dan in 2021. “De economie en arbeidsmarkt herstellen volop en dat herstel zal zich gezien de betere coronacijfers wellicht alleen maar verderzetten. Goed nieuws dus voor wie op zoek is naar werk”, reageert minister Crevits. “Daartegenover wordt het voor veel werkgevers moeilijker en moeilijker om de vele vacatures ook effectief ingevuld te krijgen.”

In totaal waren er eind februari 277.061 burgers ingeschreven bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB: 66 procent van hen was werkzoekend zonder werk, 27 procent werkend en 6 procent student of andere. Binnen de groep van werkzoekenden zonder werk was 74 procent in bemiddeling bij VDAB, terwijl 13 procent bezig was met een opleiding of voortraject. De overige 13 procent van de werkzoekenden was niet inzetbaar op lange termijn en had nood aan specifieke dienstverlening, geeft de VDAB mee.

Beste regio van het land

Vlaanderen toont zich met deze cijfers opnieuw de beste regio van het land. De werkloosheid in het Vlaamse gewest bedraagt zo’n 3,5 à 4 procent. In Wallonië en Brussel stijgen de werkloosheidscijfers de laatste jaren, terwijl ze historisch al significant hoger waren. In Brussel (13,8 procent) en Wallonië (9,1 procent) zijn de werkloosheidscijfers op die manier dubbel zo hoog. Opvallend, zeker omdat de werkgelegenheidsgraad in alle regio’s ongeveer even snel stijgt.

https://redactie.palnws.be/2021/11/nog-nooit-zo-weinig-werkzoekenden-in-vlaanderen-vacatures-raken-moeilijk-ingevuld/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Aantal werklozen in Vlaanderen blijft dalen”

Plaats een reactie

Delen