Een van de vernieuwde elfen van 'Droomvlucht' in Efteling. Foto Facebook

Een van de vernieuwde elfen van 'Droomvlucht' in Efteling. Foto Facebook

Uncategorized

Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot gevangenisstraf voor verzonnen racistische aanval

Redactie PAL

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett (39) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 dagen en een boete van 130.000 dollar. Aanleiding is een valse klacht die hij in 2019 indiende. Naar eigen zeggen zou hij het slachtoffer geworden zijn van een racistische en homofobe aanval, maar dat bleek pure aandachttrekkerij.

De acteur, die vooral bekend is van de serie Empire, meldde zich in 2019 bij de politie. Daar verklaarde hij dat twee gemaskerde mannen hem hadden aangevallen in de buurt van zijn huis. Volgens Smollett was er duidelijk een racistisch en homofoob motief, door de opmerkingen die de daders maakten. Alles speelde zich daarbij af in het zicht van een beveiligingscamera.

Dit alles bleek echter opgezet spel. Smollett zou twee broers, Abimbola en Olabinjo Osundairo, betaald hebben om hem aan te vallen. Volgens de broers zou Smollett hen 3.500 euro betaald hebben om hem te overvallen en een strop rond zijn nek te hangen. Dit alles moest in het zich van een camera gebeuren. Door de media-aandacht die op de aanval zou volgen, hoopte Smollett zijn carrière uit het slop te halen.

“Arrogante narcist”

In de rechtbank kwamen onder andere de grootmoeder en broer van Smollett getuigen. Beiden vroegen aan de rechter om hem geen celstraf op te leggen. “Als u het toch doet, moet u mij met hem opsluiten”, getuigde de 92-jarige grootmoeder. Daarnaast vroeg ook zijn advocaat om enkel een taakstraf op te leggen. Omdat de zaak Smollett zijn rol kostte in Empire, zou hij in zware financiële problemen zitten en zichzelf niet kunnen onderhouden.

Hier ging de rechter echter niet in mee. Volgens hem zou Smollett zich “arrogant, egoïstisch en narcistisch” hebben gedragen. Daarnaast zou de acteur met zijn gedrag echte slachtoffers van haatmisdrijven benadeeld hebben, omdat ze het nu nog moeilijker zouden hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. “U bent geen slachtoffer van een racistische of homofoob haatmisdrijf. U bent gewoon een charlatan die doet alsof hij het slachtoffer is van een haatmisdrijf, en dat is beschamend”, aldus de rechter.

Controverse

Deze zaak was van in het begin gehuld in controverse en ophef. Initieel spraken heel wat bekende figuren uit Hollywood en Washington hun steun uit voor Smollett. Toen bleek dat het om een valse aangifte ging, liet president Trump een onderzoek door de FBI opstarten. Ook werd de acteur uit de laatste twee afleveringen van Empire geknipt.

Daarnaast verliep ook het proces niet zonder incidenten. Toen Smollett het verdict te horen kreeg, verloor hij zijn geduld en sprong hij recht. “Ik heb geen zelfmoordneigingen”, herhaalde hij meermaals. “Indien er mij iets overkomt in de gevangenis, dan heb ik het mezelf niet aangedaan.” Daarmee lijkt Smollett aan te geven dat hij vreest voor zijn veiligheid.

https://twitter.com/disclosetv/status/1502083115833073664

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot gevangenisstraf voor verzonnen racistische aanval”

  1. Inderdaad, door zo’n stunts met valse aangiftes en valse beschuldigingen worden echte slachtoffers het nog moeilijker gemaakt dan ze het al hebben. Een zeer strenge straf voor dergelijke lieden die dit doen is dan ook meer dan terecht.

Plaats een reactie

Delen