Almaci op de persconferentie waarop ze aankondigde te stoppen als partijvoorzitter (Belga)

Uncategorized

Almaci over vertrek: “Tijd tikt genadeloos weg, ook in privéleven”

Wannes Neukermans

Meyrem Almaci stopt als voorzitter van Groen. Ze doet dit naar eigen zeggen omdat ze meer tijd nodig heeft voor haar privéleven, dat jarenlang gebogen ging onder het zware werk als partijvoorzitter. “Ik heb het heel graag gedaan”, verklaarde ze. Ze is trots op haar verwezenlijkingen als voorzitter, maar vindt het nu tijd om de fakkel door te geven. Van haar politieke collega’s is vooral lof te horen, al is VB-voorzitter Tom Van Grieken fel: “Hopelijk zet haar opvolger onze kiezers niet constant weg als racisten.”

“Onze partij zal altijd de partij zijn van empathie en wederzijds begrip. We staan pal voor onze idealen en strijden er voor”, vertelde ze tijdens een persconferentie. Ze noemde de successen van de partij op, zowel op lokaal als federaal vlak. Zo loofde ze het feit dat er nu meer lokale Groen-besturen zijn dan ooit tevoren. Daarnaast vond ze het belangrijk om het werk van ministers Tinne Van der Straeten (Energie) en Petra De Sutter (Vicepremier en Ambtenarenzaken) in kijker te zetten.

“Ik dacht er al een tijdje over om mijn mandaat als partijvoorzitter neer te leggen”, verklaarde ze. “Ik wachtte op het juiste moment.” In de komende periode wil ze meer tijd maken voor haar familie, al blijft ze wel werkzaam als Vlaams Parlementslid. “Het is nu aan andere mensen. Dat zal Groen deugd doen”, vervolgde ze.

Tijd tikt genadeloos weg

Of het effectief het juiste moment is om een stap opzij te zetten, weet ze niet helemaal zeker. “Voor het klimaat tikt de tijd genadeloos weg. Maar dat geldt helaas ook voor wie me na aan het hart ligt. Mijn moeder van 82, mijn echtgenoot die zijn carrière op een lager pitje zette, mijn kinderen die me al letterlijk boven het hoofd gegroeid zijn… Zij hebben me de voorbije jaren meer geboden dan ik hen kon bieden.”

De brede steun die Almaci genoot bij haar eerste verkiezing binnen de partij, was al geruime tijd weg. Dat bleek ook bij de voorzittersverkiezingen in 2019, die ze maar nipt won. “Ik heb inderdaad aangegeven dat het anders moet. Ik zal mijn punten blijven op tafel leggen, maar we gaan nu ook allemaal achter de nieuwe voorzitter staan”, zei tegenstander Björn Rzoska toen. De kernuitstap, die Groen op het nippertje toch deels moest laten verloren gaan, lijkt nu de druppel te zijn voor Almaci en haar partij. Het zal voor haar opvolger alvast een helse opdracht zijn om de Groene stempel op Vivaldi te blijven drukken, zeker nu Groen peiling na peiling een zwakkere score haalt.

Opvolging onzeker

Wie die opvolger wordt, is nog niet duidelijk. Kristof Calvo lijkt binnen Groen volledig uitgespeeld te zijn: nadat hij naast een ministerpost greep vluchtte hij naar Nederland, om voor de Groene partij daar te werken. Misschien probeert Björn Rzoska het opnieuw na zijn nipte nederlaag in 2019. Een andere namen die genoemd wordt, is Jeremie Vaneeckhout, die momenteel in het Vlaams Parlement zetelt. Maar het kan ook een complete outsider worden.

Verschillende politici reageerden intussen op het vertrek van Meyrem Almaci. Kristof Calvo bedankte haar “voor haar inzet en strijdbaarheid”, maar lijkt vooral uit te kijken naar de toekomst: “dit is geen einde, maar een nieuw begin.” Gwendolyn Rutten, die na de verkiezingen van 2019 moest stoppen als partijvoorzitter van Open Vld, noemt Almaci een “brok groene overtuiging.” Politici als Sammy Mahdi, maar ook opiniemakers als Dyab Abou Jahjah en Hendrik Vuye loofden de Groen-politica voor haar oprechtheid, ondanks dat ze compleet andere meningen hebben: “Iemand die politiek bedrijft vanuit een oprechte verontwaardiging en met authenticiteit, we zullen haar missen.”

Enkel Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken durfde openlijk negatief te zijn over Almaci: “Almaci weg? Goed zo. Groen weg? Nóg beter! Van mij geen hypocriete tweets met lof”. Hij hoopt dat haar opvolger de Vlaams Belang-kiezer “niet constant wegzet als racisten, en heeft hij/zij wel de beleefdheid om een hand te geven.” Van Grieken toonde wel begrip voor het persoonlijke aspect van de zaak: “Het kruipt niet in je koude kleren.”

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1506580647812419588?s=20&t=BcuRYovVLSvz8MWj23JBOQ

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Almaci over vertrek: “Tijd tikt genadeloos weg, ook in privéleven””

  1. ik denk dat de nieuwe peiling die binnenkort uitkomt en waarover zij gebriefd is geweest door een groene verrader haar heeft aangezet om het schip te verlaten .Eigen aan lafaards en Vlaamse verraders,nu nog lachebekje en schoolmeester joachim weg.Conner heeft geen tijd om aan politiek te doen,hij knijpt liever de poesjes in het donker.

  2. De Trutanic.
    Een groene trut die het zinkende schip verlaat nadat ze de Vlaamse economie om zeep geholpen heeft om het Waalse Necrolo wat PoStjes te bezorgen….
    Nu mogen Kalf El Veau en Peterke Deschutter het oplossen.

  3. Dit is de eerste. De rest van de groene zeveraars zal volgen. Miljoenen Belgen zullen nu vroegtijdig carnaval gaan vieren maar de rekening waarmee die gekken ons hebben opgezadeld zal jammer genoeg niet verdwijnen.

  4. Björn Rzoska zou Groen enigszins in een andere richting kunnen leiden ware er niet het niet onbelangrijke allochtonen-electoraat van de partij die dan ook nog aan de leiband van Ecolo loopt.

  5. Eindelijk zijn we er vanaf nu nog de rest van die groene kliek uit de regering smijten samen met de Pest Voor Vlaanderen ook gekend als Open VLD en misschien zal het dan iets beter gaan of kunnen we naar verkiezingen gaan met hopelijk een VLAAMSE mederheid.

  6. De enige politieke reactie die rechtuit was,was die van T. Van Grieken,al de rest waren schijnheilige reacties.Als zelfs 48% van haar eigen partij niet samen met haar door 1 deur kan,gelooft toch geen kat dat mensen van andere politieke strekkingen dat wél kunnen ?Ik heb dat mens nog nooit rustig zien blijven in een debat,precies een viswijf!

Plaats een reactie

Delen