Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang Brussel. Foto Photonews.

Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang Brussel. Foto Photonews.

Uncategorized

Anderlecht wil apart OCMW voor Nederlandstaligen, Vlaams Belang eist algemene tweetaligheid

Ruben Notteboom

Vlaams Belang is niet tevreden met de plannen van de Brusselse regering om aparte OCMW’s op te richten voor Nederlandstaligen. Brussel wil dit doen omdat er onvoldoende Nederlandstalig personeel in de OCMW-kantoren beschikbaar is, maar volgens Brussels fractievoorzitter voor Vlaams Belang, Dominiek Lootens-Stael, is dit niet de oplossing.

OCMW-raadslid Fahim De Leener (One.brussels/Vooruit) uit Anderlecht legde plannen op tafel om een twintigste OCMW-gebouw, specifiek voor Nederlandstaligen, op te richten. Maar Vlaams Belang vindt niet dat dit de taalproblematiek in Brussel oplost. “Dit probleem werpen wij reeds op sinds het bestaan van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement”, zegt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “Zelfs de partijen van de meerderheid erkennen het nu. De oorzaak ligt vooral in het onderwijs van de Franse Gemeenschap en in het voortdurend negeren van de taalwetten.”

Taaltraining, geen taalsplitsing

Vlaams Belang vindt dat de regering zich moet toespitsen op taaltraining, zodat personeelsleden tweetalig zijn. “Personeel van gemeenten en OCMW’s moet het werk in het Nederlands én het Frans aankunnen”, aldus Lootens-Stael. “Steeds meer mensen studeren af in het Nederlandstalig onderwijs, goed voor één vijfde van de onderwijsmarkt. Deze mensen zijn perfect tweetalig, maar de Franstalige bestuurders blijven beweren geen tweetalig personeel te vinden. De onwil is stuitend.”

Lootens-Stael meent dat het taalniveau onvoldoende wordt opgevolgd. “Bij elke eentalige aanwerving bij een OCMW krijgt men officieel een waarschuwing van de vicegouverneur, maar daar blijft het bij. De persoon komt toch in dienst”, zegt hij. “En met het argument van de OCMW’s dat men anders geen personeel vindt, wordt de situatie natuurlijk in stand gehouden.”

Tweetaligheid vaak problematisch

Voor Vlaams Belang is het problematisch dat Brusselse besturen volgens de wet tweetalig moeten zijn, maar dit in de praktijk zelden het geval is. “De wettelijke tweetaligheid van de Brusselse besturen is deel van het Belgische evenwicht waarbij de Vlamingen hun federale meerderheid aan banden gelegd zien. Dat wordt vaak vergeten”, hekelt Lootens-Stael. “Een aanpassing van de taalwetgeving lost het probleem van de slechte dienstverlening niet op, maar verzwakt de positie van de Nederlandstaligen in Brussel nog meer.”

Volgens Lootens-Stael is het idee om een apart, Nederlandstalig OCMW op te richten “compleet van de pot gerukt”, al begrijpt hij wel waarom dit idee op tafel ligt. Hij wijst erop dat de gewestelijke diensten wel tweetalig functioneren. Bij plaatselijke besturen gaat het echter vaak mis. Volgens Vlaams Belang moet een stadshervorming doorgevoerd worden. Gemeenten moeten blijven bestaan, maar men moet hogere niveaus zoals het gewest of de gemeenschap onder de loep nemen om te achterhalen hoe die niveaus een impact kunnen hebben op de diensten die de burger gebruikt.

“Voor gevoelige persoonsgebonden materies functioneert tweetaligheid slecht”

“De piste dat alle bevoegdheden op het vlak van zorg, welzijn en gezondheid naar de officieel tweetalige Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie kunnen, zou dan weer de foute piste zijn. Het is net op het vlak van deze gevoelige persoonsgebonden materies dat ook de tweetaligheid zo slecht functioneert”, aldus nog Lootens-Stael. “Wij pleiten voor een sterkere betrokkenheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel en een betere integratie van Brussel in de rest van Vlaanderen, zoals we tijdens onze studiedag over Brussel hebben uitgetekend.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Anderlecht wil apart OCMW voor Nederlandstaligen, Vlaams Belang eist algemene tweetaligheid”

  1. Hopelijk gaan ook bij andere Groot-Brusselaars de lamp branden en geven ze dit signaal door aan hun Wallo collega’s : sociale zekerheid splitsen is DE oplossing en dat niet alleeen voor het taalprobleem. Toelagen aan geweste pro capita gelijkstellen en ieder kookt zijn eigen potje; Alleen zouden ze daarbij wel eens héél bedrogen kunnen uitkomen maar dat is dan hun probleem.

Plaats een reactie

Delen