Barbara Pas (foto: Belga)

Uncategorized

Barbara Pas: “Jammer dat N-VA enkel federaal oppositie voert tegen pandemiewet”

Wannes Neukermans

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas geeft aan het wetsvoorstel van N-VA, om de pandemiewet af te schaffen, te steunen. “Al van in het begin gaf ik aan dat de pandemiewet te ruim en te vaag gedefinieerd was.” Al denkt ze dat het moeilijk zal zijn een meerderheid te vinden voor deze stemming. “De N-VA had in het Vlaams Parlement beter onze oproep tot een belangenconflict gesteund. Het is namelijk veel moeilijker om iets opnieuw af te schaffen dan te voorkomen dat een slechte wet er komt.”

Pas volgt de redeneringen van de N-VA om de pandemiewet af te schaffen. “Ik zeg dit al maanden: zelfs een stevig griepseizoen is momenteel voldoende om de pandemiewet de activeren en het parlement buitenspel te zetten. Er is dan ook kans op misbruik. Ik zeg niet dat deze regering misbruik zal of wil maken, maar de kans bestaat wel.”

Het Kamerlid vond het echter vooral jammer dat de N-VA enkel in het federaal parlement oppositie voert tegen de pandemiewet. In mei 2021 wilde het Vlaams Belang namelijk een belangenconflict naar voren roepen om de pandemiewet tegen te gaan. De partij was immers van mening dat de federale regering met de pandemiewet bevoegdheden naar zich toe trok die volgens de Grondwet en de Bijzondere wet tot hervorming der instellingen toebehoorde aan de gemeenschappen. N-VA volgde die stelling niet, waardoor het belangenconflict er niet kwam.

Vlaams Belang viseert foute partij

Al vindt Peter De Roover, die het wetsvoorstel voor N-VA indient, dat de kritiek van Barbara Pas “goedkoop” is. “Ik betreur het ten zeerste dat het Vlaams Belang meent ook federaal oppositie te voeren tegen de N-VA. Van een zwaktebod gesproken.” De Roover oordeelt dat het gemakkelijk is om kritiek te geven: “Ze hadden ook zelf een wetsvoorstel kunnen indienen om de pandemiewet af te schaffen.”

Het Vlaams Belang kwam volgens de fractievoorzitter van de N-VA ook zeer laat met kritiek op het gebruik van de Ministeriële Besluiten in het coronabeleid. “Ik stond er maandenlang moederziel alleen voor”, aldus De Roover. “Pas toen het helemaal duidelijk werd dat de regering er een zootje van maakte, sprongen ze op opportunistische wijze alsnog mee op de kar.”

De Roover is van mening dat de partij van Barbara Pas de foute partij viseert: “Ze zouden beter wat meer hun best doen om deze Vivaldi-regering aan te pakken. De laatste peiling heeft duidelijk de nodige zenuwachtigheid veroorzaakt”, besluit hij.

Kans op meerderheid is klein

De pandemiewet is te vaag en te ruim omschreven, vindt Pas. Al was ze er in het verleden wel voorstander van dat zo’n wet er zou komen, in de periode dat de federale regering constant werkte met volmachten om snelle beslissingen te nemen, en op die manier het parlement de mond snoerde. “Ik was voorstander van een goede pandemiewet”, verduidelijkt ze. “Maar de manier waarop deze wet is opgesteld, is niet goed.”

Het afschaffen van de pandemiewet kan er voor Barbara Pas dus niet snel genoeg aankomen. Al betwijfelt ze of Vivaldi er hetzelfde over denkt. “Uiteraard gaat onze partij voor de afschaffing stemmen. Maar de kans dat dit wetsvoorstel een meerderheid krijgt is zeer klein.

https://redactie.palnws.be/2022/03/n-va-dient-wetsvoorstel-in-om-pandemiewet-af-te-schaffen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen