Flemish Minister President Jan Jambon pictured during a plenary session with a current affairs debate, at the Flemish Parliament in Brussels, Thursday 24 February 2022. Yesterday, the Flemish government presented a plan to reduce the exhaust of nitrogen and the 'construction shift' (Bouwshift), previously called 'concrete stop' (Betonstop). BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Boeren protesteren in thuisgemeentes van ministers tegen stikstofakkoord

Wannes Neukermans

Dinsdag protesteerden honderden jonge boeren tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. In de thuisgemeentes van ministers Demir, Jambon en Crevits – Genk, Brasschaat en Torhout, kwamen jonge land- en tuinbouwers samen om hun ongenoegen te uiten over het akkoord. Volgens de jonge landbouwers dreigt dat akkoord een doodvonnis te worden voor een volledige generatie boeren.

De Groene Kring is een organisatie voor Vlaamse jonge land-en tuinbouwers. Zij organiseerden dinsdag in Genk (Demir), Brasschaat (Jambon) en Torhout (Crevits) een rouwstoet om te protesteren tegen het stikstofakkoord. De jonge buren vrezen dat landbouwbedrijven niet meer zullen kunnen ontwikkelen en verduurzamen dankzij het akkoord.

De Groene Kring hoopt met de actie dat de regering zorgt voor een beter evenwicht tussen de vermindering van de stikstofuitstoot en de ruimte om toekomstgericht te ondernemen. “Wij willen stikstof reduceren maar we moeten wel nog kunnen boeren hier in Vlaanderen. Dat zien wij niet terug in het akkoord op dit moment. We moeten naar een beter akkoord gaan”, zegt voorzitter Bram Van Hecke.

Jonge landbouwers houden tijdens de acties een rouwmoment voor hun toekomst en delen hun ervaringen. In Torhout nam ook minister van Landbouw Hilde Crevits even het woord. “Het perspectief op groei in de toekomst is inderdaad nog onvoldoende. Ik kan niet zeggen dat het nu allemaal rozegeur en maneschijn is, maar we hebben nog tijd om daar met elkaar over te spreken. We zoeken naar hoe wij jonge boeren zo snel mogelijk perspectief op groei kunnen geven. Ik wil niet dat de sector op slot blijft tot 2030.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Boeren protesteren in thuisgemeentes van ministers tegen stikstofakkoord”

  1. Weg met dat stikstofakkoord !
    Er valt een parallel te trekken met het gas uit Rusland, waar we afhankelijk van zijn en de invoer uit het buitenland van landbouwproducten. Onze boeren kunnen ervoor zorgen dat we veel minder afhankelijk zijn van deze invoer. We zijn toch niet blind nu ? Ziet de Vlaamse regering dat niet ? Straks hebben we geen gas meer, geen elektriciteit én geen brood ! Was het niet van “Wat we zelf doen, doen we beter ” ??? Begin alvast maar met een eigen moestuin, maar laat eerst je grond onderzoeken !

  2. Dit is weer een bewijs van de complete vernietiging van onze Westerse maatschappij. Onze boeren worden weggepest en zullen gedwongen worden om te stoppen.
    Dit alles onder het mom van het milieu, terwijl groene Tinne gascentrales wil openen die evenveel of nog meer schadelijk zijn voor het milieu en klimaat.
    Het resultaat zal zijn dat we in België voedsel gaan moeten importeren uit andere landen waar we geen enkele controle hebben over het gebruik van meststoffen en pesticiden.
    Boontjes uit Kenia of Egypte mogen ze voor mijn part zelf opvreten daar, als ze dat kunnen exporteren zullen ze daar zeker geen honger hebben en moeten we aan die landen ook geen belastinggeld verspillen. Ik hoop dat de boeren zich maar eens goed laten gaan en met een bulldozer voor het huis van die ministers gaan staan. Genoeg is genoeg !!!

  3. Onze zo belaagde boeren zullen binnenkort terug broodnodig zijn nu de voedselprijzen de pan zullen uitrijzen en de graanschuur in Oost-Europa aan het opdrogen is.Je kunt de vivaldi klunzen niet verdenken van enige toekomst visie. De groene onnozelaars zullen ons misschien opnieuw leren patatten planten.

  4. Uitstoot verminderen moet mogelijk zijn . Waarom verplaatsen we niet de natuur gebieden verder weg van de landbouwbedrijven , waarschijnlijk goedkoper en minder schade voor de boeren en de natuur .

Plaats een reactie

Delen