Britse politie schrijft boetes uit tegen regeringsmedewerkers die feestjes hielden tijdens lockdown

Brits premier Boris Johnson. Shutterstock

Uncategorized

Britse politie schrijft boetes uit tegen regeringsmedewerkers die feestjes hielden tijdens lockdown

Carl Deconinck

De Londense politie heeft de eerste boetes uitgeschreven tegen medewerkers van de Britse regering die betrokken waren bij ‘Partygate’. De zaak is een smet op het blazoen van de regering van Boris Johnson. De Britse premier lijkt immers gelogen te hebben.

Medewerkers hielden zich niet aan de regels die ze het land oplegden. Terwijl de rest van de bevolking in een strenge lockdown zat, organiseerden ze uitgebreide feestjes. Politiek was het al een zeer lastige zaak voor de conservatieve regering en verschillende medewerkers stapten al op. Nu doet ook de politie een duit in het zakje.

De MET schreef 20 boetes uit omwille van het overtreden van de coronaregels. De namen van de overtreders werden niet vrijgegeven, in overeenstemming met de regels rond boetes. De politie zei wel dat er nog heel wat bewijsmateriaal is en er mogelijk nog mensen zich aan een boete kunnen verwachten. Men onderzoekt 12 evenementen in 2020 en 2021, bij zes daarvan zou de premier zélf aanwezig zijn geweest. Downing Street beloofde om open kaart te spelen indien hij een boete zou ontvangen, maar momenteel houden ze de lippen stijf op elkaar.

(Lees verder onder de tweet.)

Politieke tegenstand

De socialistische oppositie spreekt schande van de zaak. Zij vinden dat Johnson moet opstappen, net zoals enkele andere mensen uit de regering. Angela Rayner is duidelijk: “De cultuur komt van de absolute top. De verantwoordelijkheid begint en eindigt bij de premier, die maanden heeft staan liegen tegen het Britse publiek. Daarom moet hij weg. Het is een schande dat terwijl de rest van het land hun regels moesten volgen, de regering van Johnson deed alsof die niet van toepassing waren op zichzelf.”

Ook de Liberal Democrats zien Johnson liever vertrekken omwille van Partygate en zelfs heel wat conservatieven leken in die richting te gaan, maar door de oorlog in Oekraïne zijn ze veel voorzichtiger geworden. Toch zal de druk nu weer toenemen op de premier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen