Brussels minister-president Rudi Vervoort. Foto's: Photo News en Shutterstock

Brussels minister-president Rudi Vervoort. Foto's: Photo News en Shutterstock

Uncategorized

Congolese machthebbers willen banden met België weer aanhalen, stelt Brussels minister-president Vervoort vast

Van de redactie

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft afgelopen week, tijdens een missie naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, vastgesteld dat er bij de politieke machthebbers in Congo een “echte verwachting” is om de banden met België opnieuw aan te halen. In het zog van de Brusselse minister-president reisden ook tientallen Belgische bedrijven mee die partners ter plaatse wilden zoeken.

“De essentie was ‘kom terug, kom terug naar Congo, we hebben nog mooie bladzijden geschiedenis samen te schrijven'”, zei Vervoort na afloop van zijn eerste officieel bezoek aan Congo.

Voor hub.brussels, dat het economische luik coördineerde voor de drie gewesten, is het nog te vroeg om de balans op te maken. “Er zijn contacten gemaakt, zowel met bedrijven hier als met de overheden”, aldus Vervoort. Vier bedrijven hebben ontmoetingen gehad met hooggeplaatste medewerkers van de ministeries van Transport of Energie. “Het ging erom symbolisch te tonen dat België kan terugkeren, dat er een echte wil is om weer voet aan de grond te krijgen in Congo.”

Banden op handelsvlak verwaarloosd

De historische banden tussen Congo en België zijn en blijven sterk, maar op handelsvlak zijn deze verwaarloosd. Congo was vorig jaar goed voor 373 miljoen euro export uit België, en het Afrikaanse land is daarmee de 71e exportmarkt. Met 85 miljoen ligt de import uit Congo nog lager — het is daarmee slechts de 93e leverancier voor ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Buitenlandse Handel. 

Toch is ons land binnen Europa voor Congo de belangrijkste leverancier, beklemtoonde ambassadeur Jo Indekeu tijdens de missie. Het gaat dan vooral om de verkoop van chemische producten, brandstoffen, machines en voedingsmiddelen.

“Ondernemingsklimaat” verbeteren

Bij de opening van de economische missie hield de Congolese premier Jean-Michel Sama Lukonde een pleidooi voor zijn land en diens troeven. “We moeten praten over Congo en zijn potentieel”, zei Lukonde. Met zijn negen buurlanden is Congo een toegangspoort tot een potentieel enorme markt van 250 miljoen mensen, zei de premier. Congo alleen al telt volgens de officiële cijfers 90 miljoen inwoners. Daarnaast zijn er de “uitzonderlijke natuurrijkdommen en de rijkdommen in de Congolese bodem”.

Lukonde en andere politici herhaalden de afgelopen week de Congolese wil om het “ondernemingsklimaat” te verbeteren en ondernemerschap en investeringen aan te moedigen. Er resten echter nog veel uitdagingen, zei ook de EU-ambassadeur in Congo, Jean-Marc Chataigner. 

Zo is het land op digitaal vlak onderontwikkeld en is er een “reële bezorgdheid over fiscale middelen”, aangezien 85 procent van de economie ‘informeel’ is. Ook op juridisch vlak zijn er mogelijk problematische elementen voor investeerders, merkte Chataigner nog op. “Maar de macro-economische indicatoren zijn heel bemoedigend, en op het hoogste niveau zijn ze er zich bewust van dat het zakenklimaat beter moet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Congolese machthebbers willen banden met België weer aanhalen, stelt Brussels minister-president Vervoort vast”

  1. Natuurlijk zien die overheidsvertegenwoordigers de “belgen” graag terugkomen: enerzijds lokt de “wiedergutmachung”, anderzijds de te ver-/ kopen invloed. Spijtig genoeg zal ook daar niks bij Jan met de pet terechtkomen.
    L’histoire se repète…

  2. Zou hij eerst in Brussel eens orde op zaken stellen of wil hij in de Matongowijk nog wat meer volk importeren?
    Laat hem rekenwonder Gatz vooraf de kosten-batenanalyse maken, maar niet vergeten bij het Rekenhof het fiat over diens huiswerk te vragen.

  3. ik was nog iets vergeten,zijn ps collega dedonder wil soldaten recruteren die het lager schooltje hebben uitgedaan,is dat een voorbode om soldaten uit de Congo te importeren.Zij zal lang moeten zoeken,schudden aan de boom kan ook en hopen dat er enkele uitvallen

  4. Ik wens objectief te blijven. Ik weet dat in ons land nog weinig mensen enthousiast zijn om zoals in de koloniale tijd een loopbaan uit te bouwen in de DRC. Maar de DRC is voor mij een toekomst om oa ons land en bijgevolg West-Europa onafhankelijk te maken van veel belangrijke grondstoffen zoals Co, Cu, Tantalium en andere.
    Waarom zou een “partnership” met de DRC niet kunnen tegen een uitwisseling van onderwijs, opleiding van kaders en ontwikkeling van een middenklasse, levering van allerlei goederen uit ons land met toegevoegde waarde. Dit zeker als een antwoord op China dat nu het hele Afrikaanse Continent voor zich leeg rooft en uitmelkt met schuldfinanciering voor het continent tot gevolg zonder respect voor menselijke waarden en tot mogelijke financiële fiasco’s waarbij uiteraard China aan het langste eind trekt.

  5. Zouden die rode Brusselaars niet beter orde op zaken stelen in hun eigen satd. Nu ik kan begrijpen dat de Brusselse PS potentaten zeggen dat de Congolese machtbehhers banden met Belgie en dan vooral met dat zich het Brussels gewest noemt, wil aanhalen. De situarie in Brussel is bijna even slecht als die van Kinshasha; De wegen zijn even slecht, laat ons zwijgen over dienst verlening en de beleidsmakers vooral die van de PS zijn even corrupt.

  6. We zouden de goed ontwikkelde zwartjes moeten exporteren naar Congo. Dat zal de brain drain compenserenwant aan geschoolde intellectuelen is er beslist een schrijnend tekort in Congo. Die hebben we hier in overtel!

Plaats een reactie

Delen