Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Conservatieve ‘anti-feminist’ wint nipt presidentsverkiezingen in Zuid-Korea

Carl Deconinck

Yoon Suk-yeol is verkozen tot nieuwe president van Zuid-Korea. Hij staat voor een rechtse economische koers, wil strenger zijn tegen communistische buurlanden en is een stevig tegenstander van de woke genderideologie. Yoon Suk-yeol werd bekend bij het brede publiek door zijn rol als corruptiebestrijder.

De verkiezingen verliepen erg bitsig en de marge tussen de 2 kandidaten was bijzonder dun. Amper 0,73 procentpunten scheidden beide heren.
Na de uitslag zei Yoon dat hij zal werken aan een terugkeer van rechtvaardigheid en van het gezond verstand, alsook aan een omgeving waarin mensen zich weer kunnen verenigen. Hij zweerde om de wil van het Zuid-Koreaanse volk te vertrouwen en te volgen.

Anti-corruptie

Yoon Suk-yeol is een neofiet en raakte bekend als openbaar aanklager. Hij veroordeelde oud-president Park Geun-hye voor corruptie en stuurde ze zelfs naar de gevangenis. Park was de leidster van de conservatieve partij waarvoor hij nu verkozen is. in 2019 veroordeelde hij een hoge adviseur van zittend president Moon voor fraude en omkoperij. Daarmee kwam hij op de radar van de conservatieven.

Anti-feminisme

De vorige president, Moon Jae-in voerde campagne om een “feministische president” te zijn en streefde naar zogenaamde gendergelijkheid. Het radicale feminisme groeide zeer sterk in Zuid-Korea en richt ook daar met een bijzonder man-vijandige mentaliteit veel schade aan. Er zouden enkele legitieme grieven rond de patriarchale maatschappijorde in Zuid-Korea aan de basis liggen, maar de slinger lijkt helemaal doorgeslagen bij de radicale feministen. Zo is er de 4B beweging. Die staat voor ‘4 keer nee’ en pleit dat vrouwen zich onthouden van seks, ouderschap, daten en het huwelijk, want die zouden vrouwen in een onderdrukte positie plaatsen. Radicale feministen vergelijken er het huwelijk ook met slavernij Dit alles speelt zich af in een land waar de huwelijkscijfers kelderen. De geboortecijfers zijn nu al schrikbarend laag. Een vrouw heeft er gemiddeld 0,98 kinderen, ver beneden de drempel van 2,1 om de bevolking stabiel te houden. De overheid verwacht dat de bevolking, die nu 55 miljoen mensen telt, tegen 2067 zal terugvallen tot 39 miljoen. Daarbij zal de helft ouder zijn dan 62 jaar.

De feministische site Megalia roept zelfs actief op om abortus te plegen indien een vrouw zwanger is van een jongen en sommige gebruikers identificeren mannen als insecten. Binnen dat radicale feminisme kwam er ook een afsplitsing die zich afzette tegen intersectionaliteit. Holebi’s en trans zijn er helemaal niet welkom. De feministen van de vierde golf beschadigen ook standbeelden van oorlogshelden, omdat het mannen zijn.


Al dat radicalisme van vierde golf-feministen zorgde ervoor dat mannen massaal conservatief werden. 72,5% van twintigers in Zuid-Korea stemt conservatief en het bleek een wervend thema bij lokale verkiezingen. Er ontstond een sterke tegenbeweging. Een populaire verkiezingsbelofte van Yoon was de afschaffing van het ministerie voor Gendergelijkheid en Familie. Ook verwierp hij het bestaan van “structurele discriminatie” tussen mannen en vrouwen.

De linkse Lee Jae-myung daarentegen wilde ‘sociale ongelijkheid’ bestrijden met maatregelen zoals verplichte quota voor vrouwen aan de top, maar distantieerde zich wel van de radicale feministen. Hij zei geen mannen te willen discrimineren. Lee kwam in de problemen toen er beschuldigingen tegen zijn vrouw werden geuit. Zij zou zijn team hebben gebruikt om persoonlijke werkjes uit te voeren. Yoon zou zich dan weer te positief uitgelaten hebben over Chun Doo-Hwan, een voormalig militair dictator. Over Yoon deden verder kwalijke roddels de ronde. Hij zou bijgelovig zijn. Zo zou hij gebruik gemaakt hebben van een sjamaan en zich inlaten met anale acupunctuur, al ontkende hij dat met klem. Het illustreert wel de aard van de campagne.

Economie

Maar naast het moddergevecht en de woke-ideologie, kampt Zuid-Korea met andere problemen. De huizenmarkt is er helemaal oververhit. In Seoel verdubbelde de prijs van appartementen in 5 jaar tijd. De vorige regering wilde dat oplossen via regulering, maar die socialistische aanpak faalde. Yoon wil dit verhelpen door de vrije markt meer te laten spelen. Bedrijven moeten makkelijker kunnen investeren in de bouw van huizen en hij wil op die manier 2,5 miljoen nieuwe huizen laten bouwen in Zuid-Korea. 500.000 daarvan in de hoofdstad alleen.

Nochtans kende Zuid-Korea een sterke economische groei. In 2021 groeide de economie met 4%, het beste cijfer in 11 jaar en export staat op een recordhoogte. Bedrijven doen het erg goed, maar er is ook een groeiende ongelijkheid, gezinnen hebben meer schulden en corona had een buitensporig negatieve impact op kleine en middelgrote bedrijven. De staatsschuld is er gestegen van 37,6% in 2019 naar 47,3% in 2021. In 2025 zou die schuld zelfs stijgen tot 60%.

Opvallend is dat Yoon expliciet afstand nam van experten en zich richtte op mensen. Die moeten weer “gelukkiger worden.” Dat zal worden nagestreefd door meer vrijheid, minder belastingen en de mensen meer kansen te geven om innovatief te zijn. Yoon wil ook cryptomunten dereguleren en de belastingen er op verlagen. Tenslotte wil hij ook dat de minimumlonen minder labiel worden en de mensen belonen om te gaan werken. Zijn liberale oplossingen stonden in contrast met tegenkandidaat Lee Jae-mung die ondanks de groeiende staatsschuld pleitte voor een universeel basisinkomen.

Buitenlandpolitiek

Op het vlak van buitenlandse politiek is hij een ‘havik’. Yoon pleitte voor hardere sancties ten aanzien van Noord-Korea. Hij wil zelfs dat zijn land militaire technologie ontwikkelt dat preventief kan aanvallen. Een andere technologie die hij wil is het Amerikaans THAAD rakettenschild. Yoon kiest voor wat men een ‘Amerikaanse lijn’ noemt, nog altijd de belangrijkste bondgenoot van Zuid-Korea, met wie hij meer militaire oefeningen wil doen. Daarbij kijkt hij ook naar Japan, met wie hij betere relaties wil. Onder de vorige linkse president waren die tot een dieptepunt gezakt. Zuid-Korea had onder meer eenzijdig een historisch akkoord over de Japanse schuld rond ’troostmeisjes’ opgezegd. Japan reageerde door een exportverbod op noodzakelijke chemicaliën voor de microchipindustrie in Zuid-Korea De Japanse regering reageerde uiterst tevreden op de uitslag van de verkiezingen.
Ten aanzien van China pleitte Yoon voor ‘wederzijds respect’, maar dat kan gerust als een terugfluiten van China gezien worden.

Een probleem voor Yoon is dat zijn politieke tegenstanders een meerderheid bezitten in het parlement. Hij zal dus compromissen moeten maken om zijn agenda door te kunnen voeren

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Conservatieve ‘anti-feminist’ wint nipt presidentsverkiezingen in Zuid-Korea”

  1. Proficiat, dit blijkt “Masculistische zelfverdediging” te zijn tegen militant misandrie “Feminisme”, dat mogelijk gegrond is op het ouderwets Freudiaans concept van “der Penisneid”

  2. Als men het programma van de vierde golf feministen leest zou men al ‘anti-feminist’ worden.
    Leuk is dan weer de beschuldiging van ‘anale acupunctuur’. Een ideetje voor poco-woko’s en regenboogaanbidders.

Plaats een reactie

Delen