Vlaanderen slaat munt uit erfenissen

Illustratie: Shutterstock

Cultuuroorlog

Controversiële Schotse wet staat geslachtsverandering toe zonder medisch rapport

Redactie PAL

In Schotland is controverse ontstaan rond een nieuwe wet inzake geslachtsverandering. Die zou het proces om van geslacht te veranderen sterk vereenvoudigen. Mensen die achter de wet staan noemen het “een belangrijke stap vooruit”, terwijl tegenstanders spreken van “een bedreiging van vrouwenrechten”.

‘The Holyrood Bill’ – zoals de wet genoemd wordt – moet het makkelijker maken om van geslacht te veranderen. Het gaat dan niet om de medische ingrepen die vereist zijn om fysiek van geslacht te veranderen, maar wel om de wettelijke kant van het verhaal.

Geen medische diagnose vereist

Op dit moment is het nog relatief ingewikkeld om in Schotland het geslacht dat op de identiteitskaart staat te veranderen. Zo moeten transgenders een aanvraag indienen bij de overheid, zodat ze een ‘Gender Recognition Certificate’ of GRC kunnen krijgen. Dit komt in essentie neer op een erkenning van hun nieuwe geslacht door de overheid. Om dit te bekomen moet iemand minstens 2 jaar een ‘nieuw geslacht’ hebben en moet een dokter formeel vaststellen dat die persoon aan genderdysforie leidt. Dit laatste is de vaststelling dat het juridische geslacht van een persoon niet strookt met de manier waarop die persoon zich voelt.

Onder de nieuwe wet zou een dergelijke medische diagnose niet meer nodig zijn en zou de vereiste termijn ook ingrijpend ingekort worden. Iemand zou nu na slechts drie maanden het geslacht op zijn of haar identiteitskaart en geboortecertificaat kunnen veranderen. Het probleem is dat door de schrapping van de medische diagnose niet duidelijk is wanneer die termijn van drie maand begint te lopen. Daarnaast zouden transgenders ook een eed moeten afleggen, waarin ze zweren dat ze voor de rest van hun leven het nieuwe geslacht zullen behouden. Ten slotte wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 18 naar 16 jaar.

“Belangrijke stap voorwaarts”

Voorstanders van de wet zijn alvast enthousiast. Shona Robinson, lid van het Schotse parlement en staatssecretaris voor Sociale Rechtvaardigheid, stelt dat de vroegere procedure te omslachtig was. “Transmannen en -vrouwen behoren tot de meest gestigmatiseerde in onze samenleving en velen vinden het huidige systeem voor het verkrijgen van een geslachtserkenningscertificaat intrusief, te medisch en te bureaucratisch.”

Ook organisaties zoals ‘Scottish Trans’, ‘Equality Network’ en ‘LGTB Youth Scotland’ reageren tevreden. “Dit zijn zeer belangrijke hervormingen”, klinkt het. “De huidige eisen stigmatiseren transpersonen door de wettelijke erkenning van wie ze zijn te koppelen aan een psychiatrisch rapport, en ontzeggen hen het recht op privacy over persoonlijke keuzes die ze hebben gemaakt.”

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek op de nieuwe wet, vooral vanuit vrouwenrechtenorganisaties. Zij vrezen dat de rechten van vrouwen uitgehold zullen worden, bijvoorbeeld in opvanghuizen voor alleenstaande vrouwen. Het wordt namelijk mogelijk voor mannen om zich zonder enige medische tussenkomst of controle als vrouw te identificeren, waardoor ook zij in dergelijke opvanghuizen voor vrouwen terecht zouden komen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Controversiële Schotse wet staat geslachtsverandering toe zonder medisch rapport”

  1. Schotse mannen die zich vrouw voelen kunnen dus zonder medische poespas in opvanghuizen voor vrouwen terecht. Echt iets voor heimelijke snoepers, die bij het zich vergrijpen aan een vrouw ter verdediging kunnen aanvoeren dat ze lesbisch zijn. Past dan allemaal mooi in het wokevatje. Mooi bedacht, die woke heilsleer.

Plaats een reactie

Delen